1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. De tafel dekken volgens de etiquette is nooit zo makkelijk geweest
De tafel dekken volgens de etiquette is nooit zo makkelijk geweest

tafel dekken

De tafel dekken volgens de etiquette is nog nooit zo makkelijk geweest met deze tips

Wil je de tafel dekken voor een speciaal diner, maar weet je even niet meer hoe het moet? Geef dan de tafel iets meer liefde met deze tips, want dat straalt meteen mee in het eten. Zo wordt een speciaal diner, een etentje met vrienden, borrel met de buren of een romantisch avondje met jouw partner ineens een mooie avond. En dat hoeft helemaal niet veel tijd en geld te kosten!

Begin met de tafelindeling en het tafellaken

Als eerste stap begin je natuurlijk met de tafel. Maak hem goed schoon en stop alle administratie, boeken en kindertekeningen in een mandje en in de kast, zodat er geen overbodige – lees geen – spullen op de tafel liggen.

Bedenk dan de setting van de tafel. Een intiem etentje voor twee heeft een andere indeling nodig dan bijvoorbeeld een etentje met vrienden en hun kleine kinderen. Gebruik materialen die je al in huis hebt, zoals een mooi laken, doek of servetten om de tafel te dekken. Een plantje in een mooie pot of bloemen uit het assortiment van de ALDI zijn ook een prachtig onderdeel van jouw tafel.

Tip: de tafel dekken voor een speciale feestdag zoals Pasen of Kerst, klik dan hier voor meer feesttips voor de tafel.

tafel setting

De tafel dekken met bestek en servetten volgens de etiquette

Uiteraard heb je bestek nodig bij het dekken van de tafel. Dit is een beetje een open deur, maar denk eens aan de mogelijkheden die er zijn! Denk aan de volgende extra bestekjes voor de verschillende gerechten: 

 • Gourmetten: houten spateltjes
 • Sushi eten: stokjes! 
 • Roti: geen bestek, maar doekjes 
 • Soep: lepel 
 • Biefstuk: steakmes
 • Kaas voor op brood: kaasschaaf 
 • Kaasplankje: kaasmesjes
 • Boter: botermesje of een klein mesje
 • Kleine kinderen: kinderbestek
 • Vergeet zeker ook niet de opscheplepels voor de pannen of salade

Hoe dek je het bestek?  

De gouden regel voor het neerleggen van bestek is dat je eet van buiten naar binnen. Dus leg het bestek neer op de volgorde van de gerechten. Vorken links en messen rechts. Is de eerste gang soep? Leg dan de soeplepel aan de rechter buitenkant neer. Tweede gang een steakmes voor de biefstuk? Leg die dan aan de binnenkant van de soeplepel. De vorken leg je aan de linkerkant van het bord, klein buiten en groot binnen. Eet je ook nog een toetje? Leg dit kleine lepeltje en vorkje dan boven het bord neer.

Een servet kun je links van de vorken leggen, maar ook op het bord. Maak er dan een mooie vorm van zoals een rolletje met een touwtje in het midden en maak het extra chique door een bloem, naambordje, veer of takje erop te leggen.

tafelsetting

Glazen en borden indekken 

De tafel dekken met borden

Voor het dekken van de tafel met glazen en borden stem je het weer helemaal af op hoeveel gangen je gaat eten. Het kan ook zo zijn dat je alles graag in de keuken opschept in plaats van schalen op tafel. In restaurants zetten ze het vaak mooi neer op tafel voor de show. Maar zodra je gaat eten, krijg je het juiste bord met eten erop voor je gepresenteerd.

Heb je niet belachelijk veel servies? Dan kun je daar van tevoren ook nog rekening mee houden met het dekken van de tafel. Schaaltjes, ontbijtborden of glazen kunnen ook prima dienst doen als soepbeker of amuseschaaltje.

Wil je het helemaal restaurantstijl doen? Zet de borden dan twee centimeter boven de rand van de tafel. Het onderste bord is het grootste bord voor het hoofdgerecht. Vaak komt daarop een kleiner plat bord en daarop soms nog een klein diep bord of schaaltje voor de soep.

De tafel dekken met glazen

Glazen komen rechtsboven het bord te staan. Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer. Bovenaan het waterglas, dan het grotere rode wijnglas en onderaan het kleinere witte wijnglas. 

Wist je dat ALDI wijn in huis heeft van hoge kwaliteit? Voor ieders persoonlijke smaak is er wel een gepaste optie bij ALDI. Kwalitatief erg sterk, maar over het algemeen ook een heel betaalbare wijn. Wijn kost bij ALDI slechts een paar euro per fles. 

Meer zoals dit:

airfryer recepten gevulde paprikas

6 makkelijke airfryer recepten

Lekkere en makkelijke airfryer recepten met kip, vlees of groenten. Heel makkelijk en handig. Wist je dat je zelfs een appeltaart kunt bakken in de airfryer?

Verder lezen
Voeding tijdens zwangerschap

Voeding tijdens je zwangerschap: waar moet je op letten?

Heb je een kinderwens? Of ben je in verwachting van een klein wondertje? ALDI deelt tips over wat te eten tijdens je zwangerschap!

Verder lezen
iets makkelijks eten

Iets makkelijks eten? 5 ideeën voor elke dag

Wil jij iets makkelijks eten vanavond? Zonder liflafjes, toeters en bellen, maar gewoon lekker? 5 ideeën voor elke dag.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch