1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Planten vorstvrij inpakken: zo pak je planten in voor de winter

Planten vorstvrij inpakken: zo pak je planten in voor de winter

planten inpakken

De dagen worden korter en kouder, tijd om jouw planten in de tuin te gaan voorbereiden op de komende koude wintermaanden. Dit kun je het beste doen door ze vorstvrij in te pakken. Niet alle planten kunnen namelijk goed tegen de kou en het is zonde als een strenge winter jouw planten de kop kost. Met deze tips bescherm je de planten tegen vorst en pak je de juiste planten in voor de winter. 

Welke planten zet je binnen in de winter?

Sommige planten kun je maar beter veilig binnenzetten vóór de eerste nachtvorst. Exotische of jonge planten houden namelijk niet van de kou en daarom kun je ze maar beter goed beschermen! 

Zet exotische planten binnen 

Exotische planten zijn, zoals de naam al suggereert, niet helemaal thuis in ons Hollandse klimaat. Denk hierbij aan mediterrane of subtropische planten. Plantensoorten, zoals de bananenplant, kun je dus maar beter goed beschermen wanneer de winter voor de deur staat. 

planten inpakken voor de winter

Zet jonge planten binnen

Jonge planten zijn extra kwetsbaar voor kou en sneeuw. Ze hebben immers nog niet genoeg kracht om zich te beschermen tegen de donkere dagen. Soms letterlijk: wanneer het gewicht van sneeuw de takken doet breken. Jonge planten kun je dus het beste binnen zetten voordat de winter goed en wel begint. 

Welke planten inpakken voor de winter? 

Niet alle planten hoeven vorstvrij ingepakt te worden in de winter. Voordat je aan de slag gaat, is het dus zaak eerst goed uit te zoeken welke planten je wél of niet hoeft in te pakken. 

Potplanten inpakken

Pak potplanten vorstvrij in om te voorkomen dat zij de winter niet overleven. Planten in potten zijn een stuk kwetsbaarder, omdat de kluit in de pot makkelijker kan bevriezen. Een ander risico is te veel water dat zich in de pot ophoopt en niet wegloopt. Hierdoor verdrinken ze en dat kan zomaar het einde betekenen van je plant. De pot inpakken kan op twee manieren: je kunt de pot aan de buitenkant inpakken of juist de binnenkant van de pot bekleden. Maak altijd een paar gaatjes aan de onderkant, zodat het water goed kan weglopen. Druiven en vijgenbomen kun je gewoon buiten laten staan, als ze maar goed zijn ingepakt wanneer het een strenge winter wordt. Niet alleen de planten moeten worden voorbereid op de winter. Ook de rest van de tuin heeft zo zijn eigen voorbereiding nodig. We vertellen je in dit artikel hoe je de hele tuin winterklaar maakt. 

Welke planten zijn winterharde planten?

Geen zin om potten te versjouwen of de boel ieder jaar weer in te pakken? Goed nieuws: er zijn een aantal planten die je gewoon het hele jaar door buiten kan laten staan: winterharde planten. Denk hierbij aan vaste planten, heesters of coniferen. Ook groenblijvende planten, oftewel planten die het hele jaar blad hebben, trekken zich niets aan van de kou. Denk hierbij aan laurier, taxus, rhododendron, leliegras en de glansmispel. Ook al staan deze planten in een pot, ze kunnen buiten overwinteren.

Welk materiaal gebruik je om planten vorstvrij in te pakken?

Onze favoriet om planten te beschermen tegen de winter is jute. Dit is een natuurlijk materiaal dat lekker ademend is, terwijl het de plant goed beschermt. Je kunt ook lagen krantenpapier gebruiken om je planten vorstvrij in te pakken! Fijn, want dan krijgt de oude krant nog een tweede leven. Een andere favoriet om je planten mee in te pakken, is noppenfolie. Vooral voor potten werkt dit als een goede beschermingslaag, omdat het bovendien als stootkussen dient wanneer de aarde in de pot door bevriezing uitzet. Pak nooit natte planten in met noppenfolie, daar kunnen ze van gaan schimmelen. 

Meer zoals dit:

planten verzorgen

Hoe verzorg je het beste jouw planten: 5 tips

Wist je dat een beetje melk goed is voor planten en dat een beetje regenwater wonderen doet? Groene vingers of niet, met deze 5 tips verzorg jij de planten tot in de puntjes.

Verder lezen
kaneel bij plant

Is een schepje kaneel bij de planten een wondermiddel?

Kaneel is een wondermiddel voor je planten. Je houdt er fruitvliegjes mee op afstand en je beschermt planten tegen schimmel. Hoe je het gebruikt, lees je hier.

Verder lezen
Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar? - Altijd ALDI

Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar?

Wil jij ook het voorjaar zien in de tuin? Lees dan snel deze handige tips om jouw tuin voorjaarproof te maken!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch