1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. 4 tips voor verantwoord telefoongebruik voor je kind

4 tips voor verantwoord telefoongebruik voor je kind

mobiel kinderen

Wanneer kinderen (voor het eerst) een telefoon gaan gebruiken, is het belangrijk dat ze leren daar verantwoordelijk mee om te gaan. Je wilt niet voor vervelende discussies komen te staan wanneer een telefoon kwijtraakt of ineens heel veel data verbruikt. Door duidelijke afspraken te maken met je kinderen en tieners leer je ze goed met hun mobiele telefoon om te laten gaan. Dit zijn onze tips! 

Heeft je kind een mobiel? 4 tips voor verantwoord telefoongebruik

1. Telefoongebruik 

In het algemeen is het belangrijk dat kinderen weten wat het verantwoordelijk gebruik van hun telefoon inhoudt. Zo kun je afspreken dat de kinderen zelf verantwoordelijk zijn om: 
 

 • De telefoon op te laden en bereikbaar te zijn.

 • De telefoon niet kwijt te raken of kapot te maken.

 • De telefoon respectvol te gebruiken (inclusief smsjes of sociale media berichten die ze ermee sturen).

 • Regels met betrekking tot de telefoon te respecteren. 
   

Je telefoon respectvol gebruiken betekent ook dat je hem netjes schoonhoudt. Hoe je dat doet, lees je hier.

tanden poetsen

2. Duidelijke regels 

Welke regels je dan maakt, hangt natuurlijk van jou en je familie af. Het is hoe dan ook belangrijk duidelijke afspraken te maken over het telefoongebruik. Bijvoorbeeld: waar en wanneer mogen kinderen hun telefoon gebruiken? Wil je dat ze ‘s nachts de telefoon beneden laten opladen? Dat ze de telefoon niet gebruiken wanneer er bezoek is, of wanneer ze ergens op bezoek gaan? Tijdens het avondeten? Of alleen tussen bepaalde tijden? Mogen ze films kijken op hun telefoon of gebruiken ze daar de TV toch liever voor? Mogen ze zelf apps downloaden of moeten ze eerst toestemming vragen? Spreek ook duidelijk af dat ze altijd antwoorden wanneer jij belt of een berichtje stuurt. Daar is de mobiele telefoon tenslotte vooral voor bedoeld! 

3. Afspraken over de kosten  

Maak duidelijke afspraken over de kosten van de telefoon: zit er een datalimiet op de telefoon? Wat gebeurt er dan als ze daaroverheen gaan? Je kunt afspreken dat ze iedere maand gebruik mogen maken van het familie-abonnement, maar dat ze zelf de kosten betalen wanneer ze te veel data gebruiken of te buiten de bundel bellen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer de telefoon kwijtraakt? Krijgen ze een nieuwe of moeten ze zelf meebetalen aan een nieuwe telefoon?

4. Respectvol telefoongebruik 

Respectvol telefoongebruik gaat verder dan het respecteren van de huisregels en de kosten van de telefoon. In deze tijden van smartphones en sociale media is het namelijk ook superbelangrijk dat je kinderen leren respectvol te communiceren. Bijvoorbeeld door geen nare berichtjes te versturen of door online pesten meteen te melden. Natuurlijk is ook hun eigen veiligheid belangrijk. Doorloop samen de privacyinstellingen van de telefoon en blokkeer de telefoon met een pincode die alleen jouw kind weet. Spreek af dat ze niet overal hun informatie invullen of heel veel nieuwe accounts aanmaken. Maak ten slotte telefoongebruik bespreekbaar: zorg dat ze altijd bij je terechtkunnen wanneer ze toch per ongeluk iets ingevuld hebben, online gepest worden of iemand ze lastigvalt met vervelende berichtjes. 

Meer zoals dit:

vakantie met pubers

Op vakantie met pubers? 6x leuke ideeën

Ga je binnenkort op vakantie met pubers en ben je op zoek naar ideeën voor leuke activiteiten? Lees ze hier!

Verder lezen
gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes voor kinderen

Gezonde tussendoortjes die ook nog eens lekker zijn: dat kan makkelijk! In dit artikel vind je 4 zalige gezonde tussendoortjes voor kinderen.

Verder lezen
knutselen carnaval

Met kinderen knutselen voor carnaval: 3 leuke ideeën

Wil je samen met je kind iets knutselen voor carnaval, maar heb je geen idee wat je kunt maken? Bekijk hier wat leuke ideeën.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch