1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Hoe maak je zelf de lekkerste latte macchiato?
Hoe maak je zelf de lekkerste latte macchiato?

latte-macchiato-maken

Hoe maak je zelf de lekkerste latte macchiato? 

De latte macchiato is vaak te herkennen aan die koffie in het longdrink glas met de mooie melklagen. Als je een barista een latte macchiato ziet klaarmaken, kan dat soms indrukwekkend zijn. Het is echter allesbehalve moeilijk om te maken. De basis voor latte macchiato is hetzelfde als wanneer je een cappuccino maakt. Alleen de volgorde van het schenken van de ingrediënten is anders. We geven je de tips om het te leren en dat is niet moeilijk. Als je eenmaal een echte latte macchiato onder de knie hebt, wil je nooit meer iets anders.

Voor op het boodschappenlijstje:

 • Kies de lekkerste koffie (bonen, cups en pads) voor jouw cappuccino  
 • Melk naar keuze: houdbare of verse volle melk, halfvolle melk, sojamelk, amandelmelk of lactosevrije melk.  
koffiepads

Koffiepads regular

Verder lezen
halfvolle melk

Koffiebonen espresso extra dark roast

Verder lezen
lactosevrije melk

Moreno koffiecapsules espresso

Verder lezen
soja drink

Koffiebonen espresso dark roast

Verder lezen
koffie banner
cappuccino maken

Waar komt de naam latte macchiato vandaan?

Wat betekent latte macchiato eigenlijk? Het eerste deel ‘latte’ betekent melk en dat was voor velen vast al te raden. Het tweede gedeelte ‘macchiato’ betekent gevlekt. Dit komt omdat je de koffie óp de melk schenkt. Door het mengen van de twee krijg je een mooi laagjespatroon in de latte en is de melk dus eigenlijk bevlekt.  

 

Wat is het verschil tussen een latte macchiato, koffie verkeerd en flat white? 

Wat is een latte macchiato en wat verschilt het van andere koffies met melk? Alle drie de koffies hebben een groot deel aan melk en worden daarom geregeld door elkaar gehaald. Behalve dat alle namen uit een andere taal komen (het Italiaans, Nederlands en Engels), zijn er ook verschillen in bereidingswijze tussen de drie koffies: 

 • Een latte macchiato bestaat uit één derde espresso en één derde gestoomde melk en één derde schuim op de bovenkant.
 • Bij een koffie verkeerd is de verhouding anders. Hierbij heb je één derde espresso en twee derde melk, waarbij je er alleen boven op een dun schuimlaagje hebt. 
 • De Australische flat white bevat over het algemeen minder melk, omdat de koffie is gebouwd met een dubbele espresso. Daardoor blijft er automatisch minder ruimte over in het kopje voor de melk en komt de koffiesmaak duidelijker naar voren.
koffie banner
espresso

De lekkerste koffie voor een latte macchiato

De koffie in elke latte macchiato is een espresso. Mocht je een koffiezetapparaat hebben met verschillende koffiestanden, dan kies je voor het kleinste kopje. Van de juiste koffie weten we bij ALDI veel. Onze eigen koffiemerken ‘Markus’ en ‘Moreno’ zijn samengesteld door ervaren koffiedeskundigen met smaak, duurzaamheid en betaalbaarheid als uitgangspunt. Zij produceren individuele melanges exclusief voor ALDI en dat proef je direct. Uit welk apparaat jouw koffie ook komt, wij hebben daarbij een passende koffie die speciaal voor ons geselecteerd zijn in onze eigen koffiemerken. Van (gemalen) bonen, cups en pads, alles hebben we in huis. Het mooiste is ook nog: ze zijn stuk voor stuk laag geprijsd.

  

Wat is de beste melk voor een latte macchiato?

In principe kun je alle soorten melk en plantaardige zuivel gebruiken voor een latte macchiato, maar de verse volle melk geeft het beste melkschuim. Dit heeft te maken met de eiwitten in de volle melk en het natuurlijke hoge vetpercentage. Kijk wat handig is voor jou en ook hoeveel latte macchiato’s je maakt per dag. Een apart pak melk kopen dat je voor de rest weinig gebruikt, is ook zonde. Een belangrijke tip is dat de melk die je opschuimt (op welke wijze dan ook), niet te heet of te koud mag zijn voor een goede latte macchiato. Te heet is niet goed voor de smaak van de melk en te koud zorgt ervoor dat de koffie te snel afkoelt.

tip

Een belangrijke tip is dat de melk die je opschuimt (op welke wijze dan ook), niet te heet of te koud mag zijn voor een goede latte macchiato. Te heet is niet goed voor de smaak van de melk en te koud zorgt ervoor dat de koffie te snel afkoelt.

tip

Verse volle melk

Verder lezen
halfvolle melk

Verse halfvolle melk

Verder lezen
lactosevrije melk

Lactosevrije melk

Verder lezen
soja drink

Soja drink

Verder lezen
koffie banner

Hoe maak je een latte macchiato?

Het belangrijkste verschil tussen bijvoorbeeld een cappuccino en een latte macchiato is de volgorde van gieten. Ondanks dat ze beide dezelfde verhoudingen hebben (1/3 espresso, 1/3 melk en 1/3 schuim), schenk je bij de latte macchiato eerst de melk in, waarna je de espresso toevoegt. De stappen zien er als volgt uit: 

 1. Melk schuimen. Doe de melk in een melkschuimer of klopt het op met een pannetje en een garde. Voor het opschuimen kan je instructies volgen in het artikel ‘Hoe maak je zelf de lekkerste cappuccino?
 2. Zet de espresso. Mocht je een rvs-melkkannetje in huis hebben, is het handig om de koffie hierin te doen, zodat het schenken in het glas straks makkelijker is. 
 3. Pak een doorzichtig long-drink glas, zodat je zo meteen mooi de verschillende kleuren en laagjes kan zien. 
 4. Schenk de melk in het glas. Zorg ervoor dat je aan de bovenkant nog een randje overhoudt, zodat de koffie erbij kan. 
 5. Schenk vervolgens de espresso in de melk. Schenk het mooi in het midden, zodat het laagje het mooist gemaakt wordt. Mocht je het sneller willen doen (maar waardoor je minder mooie laagjes krijgt), is dat je het glas met melk natuurlijk ook onder het koffiezetapparaat kan zetten. 
 6. Op het laatste komt het schuim boven op de melk. En voilà! Jouw latte macchiato is klaar. 

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

latte macchiato maken

Meer zoals dit:

schoonmaak-koffiezetapparaat

Koffiezetapparaat schoonmaken en ontkalken doe je zo

Het koffiezetapparaat schoonmaken, hoe doe je dat eigenlijk? ALDI legt het je stapsgewijs uit.

Verder lezen
koffievlek verwijderen

Hoe kun je het beste een koffievlek verwijderen?

Koffie knoeien is niet alleen zonde van je drankje… Als je pech hebt, verpest het ook een kledingstuk of zelfs de hele bank. Hier lees je hoe je koffievlekken het beste kunt verwijderen.

Verder lezen
Cappuccino maken

Hoe kan je zelf de lekkerste cappuccino maken?

Zelf thuis een lekkere cappuccino maken? In een paar simpele stappen (en met lekkere koffie) ben je snel een echte barista thuis!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch