1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Dit zijn de 11 lastigste vlekken om te verwijderen uit je kleding

Dit zijn de 11 lastigste vlekken om te verwijderen uit je kleding

vlekken verwijderen

Wat zijn de meest lastige vlekken om uit je kleding te verwijderen? Een koffievlek op je lievelingstrui of een bloedvlek in je favoriete jeans, we hebben het allemaal wel eens. Hoewel het geen pretje is, hoeft het niet het einde van het kledingstuk te betekenen. We hebben de lastigste vlekken op een rijtje gezet en vooral hoe je die vlekken uit je kleding verwijdert en ze niet gelijk hoeft weg te gooien. 

Vlekken verwijderen uit je kleding: de 11 meestvoorkomende vlekken

1. Rode wijnvlekken

De meest hardnekkige vlek en een klassieker is toch wel de rode wijnvlek. Ondanks dat veel mensen denken dat je een rode wijnvlek moet bestrijden met witte wijn, is dit geen goed idee. Wat moet je wel doen met een rode wijnvlek? Dep de vlek zo snel mogelijk droog en strooi er een ruime hoeveelheid zout op. Het zout trekt de meeste wijn uit je kleding. Giet daarna kokend water op de vlek om het weg te spoelen. Laat voor de zekerheid wat vloeibaar wasmiddel op de vlek intrekken (minimaal 30 minuten) en gooi het kledingstuk tot slot in de wasmachine. 

Tip voor het verwijderen van een rode wijnvlek: 

Om te voorkomen dat de rode wijnvlek groter wordt, kun je de stof over een kom met een elastiek spannen. Daarnaast is het op deze manier ook makkelijker te behandelen met zout en wasmiddel. Handig! 

2. Roestvlekken verwijderen

Hoewel het nare vlekken zijn, verdwijnen roestvlekken als sneeuw voor de zon met een mengsel van citroen en zout. Gebruik twee theelepels zout per halve citroen. Wrijf dit mengsel het kledingstuk in, laat het een uurtje intrekken en spoel af met koud water. Nu nog even in de wasmachine en de roestvlekken zijn uit je kledingstuk verwijderd.  

3. Koffievlekken verwijderen

Een koffievlek verwijder je het beste met schoonmaakazijn. Doordrenk een schone doek met azijn en dep deze eerst op de vlek. Daarna laat je het kledingstuk weken in een teiltje met 1 deel schoonmaakazijn en 10 delen water. Nog even wassen in de wasmachine je hebt de koffievlek zo verwijderd. 

Een andere mogelijkheid is wat vloeibaar wasmiddel in te laten trekken op de koffievlek, het af te spoelen met koud water en het kledingstuk te wassen op de hoogste temperatuur mogelijk (bekijk goed het waslabel). Zo heb je met gemak de koffievlek verwijderd! 

vlekken verwijderen

4. Kaarsvet uit je kleding

Oef, kaarsvet op je kleding is altijd een hardnekkige vlek. Als je het eraf begint te krabben is het einde zoek. Doe dat dus vooral niet! Maar er is wel een makkelijk trucje voor. Maar hoe kun je dan wel kaarsvet verwijderen uit je kleding? Kaarsvet verwijder je het makkelijkst door een stuk keukenpapier op het kledingstuk te leggen en strijk er vervolgens voorzichtig met een warm strijkijzer overheen om het kaarsvet op te nemen. Was het kledingstuk wel nog even om de vlek volledig te verwijderen. 

5. Vetvlekken uit je kleding 

Mayonaise gemorst? Vlees op je shirt laten vallen of heeft iemand kwarktaart over je heen gegooid? Soms lijkt het alsof je je lievelings kledingstuk wel kunt weggooien, maar niets is minder waar. Afwasmiddel is de redder in nood wanneer je vetvlekken uit kleding moet halen. Doe een beetje afwasmiddel op een doek en wrijf de vlek ermee in. Even in laten trekken, uitspoelen met koud water en in de wasmachine gooien!  

6. Bloedvlekken verwijderen

Ongelukje gebeurd? Wees er snel bij. Een bloedvlek verwijder je namelijk door het kledingstuk zo snel mogelijk met koud water uit te spoelen. Daarna strooi je wat zout op de vlek om het bloed te absorberen. Je kunt ook eventueel water met soda gebruiken om je kledingstuk in te laten weken. Spoel hierna zout eraf en was het kledingstuk zo snel mogelijk in de wasmachine. 

7. Chocoladevlekken verwijderen

Komt je kind terug met een bruine toet van de chocolade? En een idem wit t-shirt? Haal je handen uit het haar, want ook deze chocoladevlekken krijg je gemakkelijk uit de kleding. Met een verrassend wondermiddeltje om een chocoladevlek te verwijderen: melk! Laat de melk even intrekken op de vlek en spoel het daarna voorzichtig uit met koud water. Niet te hard wrijven, want dan druk je de chocola dieper in de stof. Was het kledingstuk daarna mee met de reguliere was. 

8. Tomatensaus uit je kleding

Ook met het halen van tomatensaus uit je kleding geldt: wees er snel bij. Zo voorkom je dat de vlek intrekt. Verwijder de tomatensaus zoveel mogelijk met een keukenrol of met een lepeltje. Draai het kledingstuk binnenstebuiten en spoel het kledingstuk met lauw water (niet te heet, want zo trekt het sneller in). Smeer vervolgens afwasmiddel op de tomatensaus in cirkelvormige bewegingen. 

Heb je tomatensaus gemorst op een wit kledingstuk? Overweeg om naast het afwasmiddel ook citroensap, witte azijn, of jawel, tandpasta op de vlek aan te brengen. Even intrekken en vervolgens in de wasmachine ermee. Was het shirt op de heetst mogelijke temperatuur (bekijk goed het waslabel) en de tomatensaus is zo uit je kleding.

9. Foundationvlek uit je kleding

Oeps! Heb je tijdens het opmaken foundation over je shirt laten vallen? Geen paniek! Wanneer je foundationpoeder gebruikt, blaas je de poeder zo snel mogelijk van je kleding af (niet vegen of deppen!). Zit het poeder er wel al helemaal in? Gebruik dan witte wijnazijn met water (1:1 verhouding) en gebruik een lepel of tandenborstel om de vlek eruit te wrijven. 

Heb je een vloeibare foundationvlek in je kleding? Ook dan hebben we een mooi trucje voor je, gebruik dan scheerschuim om de foundationvlek uit je kleding te verwijderen! 

10. Inktvlekken verwijderen

We gebruiken al bijna geen vulpennen met inkt meer, maar met een kapotte balpen wil het nog wel eens voorkomen: een grote inktvlek op je kleding. Inktvlekken verwijder je met een oplossing van zuiveringszout en water. Breng het voorzichtig aan op de inktvlek en laat even intrekken. Na een tijdje veeg je de vlek zo weg en was je het kledingstuk in de wasmachine. 

11. Zweetvlekken uit kleding

Gele zweetvlekken worden veroorzaakt door het aluminium in deodorant en zijn een dooddoener voor je mooie, witte kleding. Natuurlijke deodorant is een goede vervanger om gele zweetvlekken in je kleding te voorkomen (en is een gezondere keuze). Mochten de gele zweetvlekken echter al in je shirts zitten, zijn er gelukkig talloze middeltjes om ze te verwijderen. Je kunt kiezen uit: 

 • Wodka (geen 18, geen alcohol)
 • Afwasmiddel
 • Witte azijn

Gebruik altijd de verhouding 1:1 met water. Laat het even weken (zelfs een hele nacht bij hardnekkige vlekken) en was de kleding vervolgens zo heet mogelijk in de wasmachine. Check wel eerst het waslabel. 

Voor op het boodschappenlijstje:

Meer zoals dit:

kleding-handwas

Hoe doe je een handwas? Tips voor kleding wassen met de hand

Kleding wassen met de hand kan met een sopje, maar is niet altijd nodig. In sommige gevallen kan je de handwas ook in de wasmachine doen.

Verder lezen
schoonmaakspullen

Welke schoonmaakspullen gebruik je voor de grote schoonmaak?

Hoe vaak je ook staat te schrobben, schoonmaken gaat het beste met goede schoonmaakspullen. In dit artikel vind je een overzicht van alle onmisbare schoonmaakartikelen voor je grote schoonmaak.

Verder lezen
Sportkleding wassen

Hoe kan je het beste sportkleding wassen?

Hoe vaak moet je sportkleding wassen? Gebruik je wel of geen wasverzachter en hoe zorg je dat nare geurtjes wegblijven? Met deze 6 tips kan je zo aan de slag.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch