1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Koken met je kinderen: zo worden de kerstvoorbereidingen een feest
Koken met je kinderen: zo worden de kerstvoorbereidingen een feest

koken met kinderen

Koken met je kinderen: zo worden de kerstvoorbereidingen een feest 

Koken met kinderen klinkt spannend en chaotisch, maar het kan ook echt een hele gezellige, gezamenlijke activiteit zijn. Kinderen vinden aandacht, snoepen en rotzooi maken heerlijk, dus alle ingrediënten voor een écht kook- of bakfestijn zijn er. Zorg er alleen voor dat ze niet al hun mooiste kerstkleding aan hebben en laat ze nog niet aan jouw mooi gedekte kerstafel zitten. Dan komt alles met deze tips helemaal in orde. 

koken met kinderen

1. Versieren 

Eén van de leukste klusjes voor de kleintjes is het versieren van het eten. Gelukkig biedt de kerstmaaltijd daar genoeg mogelijkheden voor. Laat kinderen met poedersuiker het nagerecht in een dikke laag sneeuw hullen. Gebruik grote sprinkels om kerstmannen ogen te geven en rendieren een neus. En de snacks? Die leg je uiteraard in een schaal in de vorm van een grote kerstboom. De creatieveling maakt van takjes rozemarijn en rode besjes mooie mini-kerststukjes.

2. Afmeten 

Meten en wegen is een leerzame klus voor kinderen. Meehelpen met koken is daarom belangrijk, want zo kunnen ze lekker oefenen met maten en cijfers. Laat kinderen zelf knoeien en stoeien met de weegschaal en verschillende maatbekers. Daar leren ze immers het meeste van! 

tip

Meet alles van te voren af, zodat je dat niet tijdens het koken hoeft te doen. Zo voorkom je stress op het laatste moment en kun je met al het geduld van de wereld de kinderen de ingrediënten laten afmeten. 

tip
kerstboom naalden

3. Figuurtjes 

Ook perfect voor kerst: figuurtjes uitsnijden. Het nagerecht, kerstkoekjes, maar ook de borrelhappen zijn hier perfect voor. Laat kinderen allerlei kerstfiguurtjes maken van kaas of plakken courgette. Kerstbomen van slierten komkommer is ook een leuk idee. Wees creatief en laat de kinderen zelf met zo veel mogelijk kerstideeën komen. 

4. Menukaart 

Een kerstdiner is niet compleet zonder menukaart. Wil je de kinderen daarom op een subtiele manier uit de keuken krijgen? Vraag ze dan om het kerstmenu in elkaar te knutselen. Knutsel, knip en plak met glitters, stickers, stiften en verf het leukste menukaartje voor op de borden. Is jouw kersttafel ook meteen supertof en persoonlijk aangekleed. 

5. De juiste omgeving 

Koken met kinderen hoeft helemaal geen spannende activiteit te zijn. Door kinderen vroeg bij het koken te betrekken, zorg je ervoor dat ze op latere leeftijd veel makkelijker met eten omgaan en ook makkelijker ingrediënten proeven. Let wel op:  vooral met kleine kinderen is het belangrijk om aan een aantal punten te denken zoals gereedschap, hygiëne en veiligheid. Alles in de keuken is namelijk heet, scherp of zwaar. 

Gereedschap

Er is speciaal bestek dat veilig is voor kinderen om te gebruiken. Deze 'kindermessen' zijn perfect wanneer de kleintjes helpen met snijden. Geef ze in het begin een bot mes en laat ze een champignon compleet aan gort snijden. Hier zijn lang mee bezig en denken ze de beste hulpchef ooit te zijn. En dat zijn ze ook! Daarnaast is een opstapje dat stevig staat een aanrader, zodat kinderen goed bij het aanrecht kunnen. Ook kunststof snijplanken, maatbekers en schalen zijn een aanrader. Leg altijd een nat doekje onder de snijplank, zo blijft deze stevig liggen. 

Handen wassen 

Altijd belangrijk in de keuken, kerst of niet: hygiëne. Leer de kinderen daarom zowel voor als na het koken hun handen te wassen. Lekker bezig? Dan ook tussendoor! 

No stress! 

Hey… Het is kerst! Zet kerstmuziek op, dans, zing en snoep van het eten. Het belangrijkste is dat iedereen er een feestje van maakt. 

Meer zoals dit:

Kersttafel versieren

4 x de kersttafel origineel dekken en versieren

Het kerstdiner eet je het liefst aan een prachtig versierde kersttafel, maar hoe doe je dat zonder dat je teveel geld uitgeeft? 4 originele tips om jouw kersttafel te dekken.

Verder lezen
glittervrij huis

Tips voor kerst: zo hou je een glittervrij huis

De feestdagen zijn een tijd van glitter en glamour, maar de glitter wil je niet in het héle huis vinden. We delen 3 tips die je deze kerst nog kunt invoeren voor een glittervrij huis.

Verder lezen
Kerstdiner kinderen

Tips voor een gezellig kerstdiner met de kinderen

Rustig aan tafel zitten met het hele gezin kan een uitdaging zijn, maar het is echt mogelijk! Wij helpen met een paar leuke tips, zodat jij een gezellig kerstdiner hebt met alle kinderen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch