1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Een checklist voor de grote winterschoonmaak in en om het huis
Een checklist voor de grote winterschoonmaak in en om het huis

winterschoonmaak

De grote winterschoonmaak: een checklist voor in en rondom het huis

Niet alleen in de lente is het tijd voor een grote schoonmaak, ook in de winter is jouw huis toe aan een goede schoonmaakbeurt. Weet jij welke klusjes en taken je in de winter op de schoonmaakchecklist van het huis zet? Van het opfrissen van je matrassen tot het verwijderen van de glitters van de feestdagen… Wij helpen je graag op weg. 

De grote schoonmaak in en om het huis: de winterschoonmaak 

Er zijn een aantal specifieke schoonmaaktaken die je het beste kunt uitstellen tot de winter. Dit is namelijk de tijd van het jaar dat het buiten lekker koud is en dat betekent dat je letterlijk je huis door de winter opfrist. 

schoonmaken

1. Matrassen, dekbedden en knuffelberen opfrissen

De koude, frisse winterlucht is één van de beste schoonmaakmiddelen van de grote winterschoonmaak. De kou is namelijk ideaal om huisstofmijt te doden en dat betekent dat je alle matrassen, dekbedden en knuffelberen het beste schoonmaakt in de winter. 

Zet de matrassen op een droge winterdag buiten. Let op: doe dit wel op een dag waarop de temperatuur onder het vriespunt blijft, anders neem je de huisstofmijt gewoon weer mee terug naar binnen. Hang dekbedden over de balustrade van het balkon, of buiten over het wasrek. Zorg dat er voldoende lucht onder het dekbed kan komen, voor het beste resultaat. Heb je knuffeldieren in huis? Ook die zet je even buiten om ze op te frissen. 

2. Luchten en schoonmaken na de feestdagen 

Heerlijk, alle festiviteiten in de winter, maar na dagenlang feestvieren is het huis vaak één grote bende! Glitters, naalden van de kerstboom, rare geurtjes in de gordijnen. Er is heel wat schoon te maken wanneer de rust na Kerstmis en Nieuwjaarsdag is teruggekeerd, en dat betekent dat de woonkamer niet mag ontbreken op je checklist voor de schoonmaak in huis. 

Begin met het luchten van het huis. Na al het koken en dineren blijven veel luchtjes in huis hangen. In de lucht, maar ook in de gordijnen en het meubilair. Deze nare geuren verwijder je gemakkelijk door het hele huis goed door te laten luchten. Zet alle ramen en de achterdeur even open. Het is misschien een beetje koud, maar na dertig minuten is je huis meteen een stuk frisser! Daarna volgt een grondige schoonmaak van de woonkamer: stofzuig overal en vergeet ook niet de bank binnenstebuiten te keren om kruimels, glitters en naalden van de kerstboom grondig te verwijderen. Zet de kussens van de bank even buiten naast de matrassen, want ook deze kunnen de frisse lucht goed gebruiken! 

3. Grondig schoonmaken van de oven

Tijdens de feestdagen en de winter draaien onze ovens vaak overuren. Ovenhapjes, kalkoen, vispakketjes en aardappelschotels, het lijkt wel alsof in de winter alles in de oven moet. Heerlijk, maar vaak blijven er wel wat etensresten in de oven achter die vervolgens aankoeken en lastig te verwijderen zijn. De winter is een uitstekend moment om de oven weer stralend schoon te maken. 

Het schoonmaken van de oven is vaak een kwestie van stevig boenen en dat kost veel tijd. Gelukkig zijn er een aantal trucs om het schoonmaakproces te versnellen. Zo kun je bijvoorbeeld een ovenschaal met water en een scheut schoonmaakazijn een nachtje in de oven zetten. Verwarm de oven tot 200°C, plaats de ovenschaal met azijn in de oven, sluit de deur en zet de oven uit. De volgende dag poets je de aangekoekte etensresten zo weg. Geen azijn in huis? Dan gebruik je schijfjes citroen.

airfryer schoonmaken

4. Bladeren verwijderen uit de dakgoten

Nog zo’n taak die bij de winterschoonmaak hoort: het verwijderen van bladeren uit de dakgoten. Dit is belangrijk, want als je de bladeren laat liggen, kunnen ze er zomaar voor zorgen dat de afvoerpijpen verstopt raken. Verstopte dakgoten is het laatste dat je wilt, want dat kan lekkages voorzaken. Verwijder met de hand of met een schepje alle bladeren, takjes en stukken mos. Gebruik eventueel een stoffer om vastgeplakte bladeren los te krijgen. De bladeren kun je weer heel goed gebruiken als bedekking voor de bodem van de tuin. De bodem en planten houden het dan lekker warm. 

tip

Spoel de dakgoot na de schoonmaak met de tuinslang goed door het water in de richting van de regenpijp te sturen. 

tip

Meer zoals dit:

frituurpan schoonmaken

Frituurpan schoonmaken: 5 tips

Een frituurpan kun je snel en eenvoudig schoonmaken, mits je er op tijd bij bent. Wij geven je 5 tips voor een schone frituurpan.

Meer informatie
Gourmetstel schoonmaken

Zo maak je je gourmetstel in 4 stappen makkelijk schoon na Kerst

Gourmetten staat op nummer 1 voor het kerstdiner, maar dat schoonmaken is minder leuk. Met dit mini-stappenplan gaat jouw gourmetstel weer schoon de doos in.

Meer informatie
De grote schoonmaak in huis in 5 stappen

De grote schoonmaak in huis in 5 stappen

ALDI deelt een checklist voor de grote schoonmaak in huis. We delen waardevolle tips voor het schoonmaken van de keuken, badkamer en wc.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch