Wijnvaten. Wijnproductieproces van ALDI

Wijnproductieproces

Hoe wordt wijn gemaakt? De productie van wijn en de diverse technieken die daarbij komen kijken zijn een vak opzich. Wijnkunde (of oenologie) is een wetenschap die een langdurige en veelomvattende studie vergt, maar voor experts hebben de samenstelling van een wijn, de druivenrassen en de aanplant- en persmethoden geen geheimen. Zij weten precies welke wijn op welke wijze moet rijpen en hoe deze moet worden bewaard. Op deze pagina vertellen we meer over hoe wijn wordt gemaakt.

De druiven bepalen de kwaliteit en smaak van wijn

De kwaliteit van de druiven en de gebruikte druivenrassen vormen de basis voor de smaak van elke goede wijn. Een aantal andere voorwaarden zijnbelangrijk: optimale klimatologische en geologische omstandigheden, en een producent die de wijnbouwkunde perfect snapt.
De wijnstokken moeten zo goed mogelijk worden verzorgd. Vervolgens moeten de druiven voorzichtig worden geoogst, vergist en geperst. Daarna wordt de zeer jonge wijn met de grootste zorgvuldigheid opgeslagen en verder verwerkt.

Ampelografie/cuvée: de leer van druiven

De leer van druiven en het wetenschappelijk beschrijven ervan noemt men 'ampelografie', van het Griekse woord ampelos dat wijnstok betekent. Elk druivenras heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Bekend zijn de oude druivenrassen zoals riesling, cabernet sauvignon en pinot noir, die vrijwel overal ter wereld worden aangetroffen. Andere klassiekers zijn onder meer sauvignon blanc en chardonnay.

De nieuwere druivenrassen zijn meestal kruisingen, of het resultaat van kweekprogramma's met andere druivenrassen, zoals bijvoorbeeld Müller-Thurgau, dornfelder en kerner. Deze kweekprogramma's hebben tot doel de weerstand van de wijnstokken tegen schadelijke insecten te vergroten, ze aan te passen aan het specifieke klimaat of de opbrengst te verbeteren. Een aantal landen, zoals Californië, Zuid-Afrika en Oostenrijk, hebben bovendien eigen druivenrassen ontwikkeld (bijvoorbeeld ruby cabernet, pinotage, blauer zweigelt), die het bijzondere karakter van de wijnen uit deze landen kenmerken.

Het resultaat van het professioneel mengen en samenstellen van wijnen van bepaalde wijnstokken tot een nieuwe wijn noemt men een 'cuvée'. Het doel van zo'n cuvée is om de smaak en de kwaliteit zo goed mogelijk te kunnen bepalen op basis van een de meest optimale selectie. Een constante kwaliteit gedurende meerdere jaren realiseren is hierbij erg belangirjk.

Een wijn die samengesteld is uit verschillende druivensoorten is qua smaak heel rijk, en dat zorgt voor een wijn van bijzonder goede kwaliteit. De bekendste cuvées zijn de Franse bordeauxwijnen en de châteauneuf-du-pape uit Zuid-Frankrijk, waarin tot 13 verschillende druivensoorten tot een speciale smaakbom zijn samengebracht.

Aanplant en ligging van de wijngaard

Wijnstokken en druiven gedijen uiteraard het best wanneer de omstandigheden bij het aanplanten en groeien optimaal zijn. Belangrijke voorwaarden zijn de ligging van de wijngaard, de aanplant, de gezondheid van de bodem en de verzorging van de druiven.

De meeste wijnbouwregio's liggen op het noordelijke halfrond tussen de 30ste en 50ste breedtegraad en op het zuidelijke halfrond tussen de 30ste en 40ste breedtegraad. Veel zonuren zorgen voor voldoende licht en warmte en een hoge luchtvochtigheid. Mits het niet te vaak regent, krijgen de wijnstokken precies de juiste hoeveelheid water. Wijngaarden op steile hellingen in de buurt van kusten of rivieren dragen ook bij aan een goede ontwikkeling van de wijnstokken. Geleidelijke maar wel duidelijk merkbare temperatuurschommelingen tussen dag en nacht (als gevolg van de warmteopslag van het water en de ligging op grote hoogte) zijn belangrijk voor de ontwikkeling van aroma- en smaakstoffen in de druiven. En ook de ligging van de wijngaard en de ondergrond spelen een grote rol.

Persen/pulp - de kwaliteit van de grondstoffen is bepalend

De opeenvolgende stappen in het productieproces van rode wijn, witte wijn en rosé verschillen onderling. Meestal worden de stelen van zowel witte als rode druiven al direct na de oogst verwijderd. Alleen de bessen van de druif worden verder verwerkt. Deze worden eerst gekneusd of licht gemalen zodat de schil openbarst en het sap vrijkomt.
Voor de productie van witte wijn wordt de pulp na het kneuzen van de druivenbessen eerst geperst. Vervolgens wordt de most die daaruit ontstaat vergist.

Ook voor roséwijnen wordt de rode druivenpulp al na korte tijd geperst. De kleurstof van rode druiven zit in de schil van de bessen, en het contact met de vloeistof in de pulp  duurt niet lang; hierdoor krijgt de most een lichtroze kleur, waarna ook deze wordt geperst.
Voor rode wijnen laat men de pulp gisten volgens een klassieke manier. Een andere mogelijkheid is om de pulp gedurende korte tijd sterk te verhitten, waardoor de kleurstoffen en aroma's wel maar de looistoffen (tannines) slechts in beperkte mate loskomen uit de druivenschil. Vervolgens wordt de verhitte pulp geperst. Het resultaat is een donkerrode most die daarna wordt vergist.

Gistingsproces - het ontstaan van alcohol

Door de al aanwezige gistculturen of dankzij toevoeging van zuivere cultuurgisten begint het gistingsproces, waarbij de most fermenteert. Bij fermentatie worden de in de druiven aanwezige suikers (glucose en fructose) omgezet in alcohol. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 30 °C. Meestal wordt het temperatuurverloop door de wijnmaker gestuurd. Rode en witte wijnen worden continu gekoeld, rode tot ongeveer 23 à 25 °C,  witte tot een temperatuur tussen 14 en 18 °C. Dit is belangrijk omdat de temperatuur tijdens het gistingsproces van grote invloed is op de geur en smaak van de wijn. Koelere gistingstemperaturen bevorderen de fruitigheid van de wijn, te hoge temperaturen kunnen leiden tot een minder fruitige wijn.

Bij rode wijn komen door de inwerking van warmte en alcohol de rode kleur-, aroma- en smaakstoffen, en de looistoffen (tannines) vrij uit de schillen. De jonge wijn krijgt zo de rode kleur, bekende aroma's en karakteristieke smaak. Hoe langer de wijn in de gistingstanks bij een constante temperatuur wordt opgeslagen, hoe intenser de smaak en kleur worden. Lichte, fruitige rode wijn heeft aan een korte gistingstijd genoeg, krachtige dieprode wijn moet juist tot 30 dagen vergisten.

Roestvrijstalen tanks

In de volgende stap van het productieproces wordt bij witte wijn en rosé de vergiste druivenmost voor de verdere rijping overgegoten in tanks van kunststof of roestvrijstaal. Bij de productie van rode wijn wordt de pulp geperst, waarna de daaruit gewonnen jonge wijn voor verdere rijping in houten vaten of stalen tanks wordt overgegoten. De in de wijn achtergebleven giststoffen zakken na verloop van tijd naar de bodem van het vat, waardoor de wijn helderder wordt. Nu wordt de jonge wijn van de nog aanwezige reststoffen ontdaan, voor het grootste deel door de klare wijn van bovenaf af te zuigen uit vat of tank en zo van het gistbezinksel te scheiden. Dit proces noemt men 'oversteken'.

Het rijpen van een goede wijn heeft tijd nodig

wijnvaten

Sommige wijnen worden al na een korte opslagtijd gebotteld, waarna ze klaar zijn voor consumptie. Veel wijnen hebben juist veel tijd nodig om te rijpen. Ze worden in houten vaten (bijvoorbeeld 'barriques', dat zijn kleine Franse eiken vaten met een inhoud van 225 liter) of in roestvrijstalen tanks verder ontwikkeld, d.w.z. overgegoten en vervolgens opgeslagen. Hier begint het langzame rijpingsproces van de wijn, dat enkele maanden tot meerdere jaren kan duren. De smaak wordt daarbij duidelijk beïnvloed door zowel de opslagruimte als het vat. Bij het rijpen in barriques vormen zich onder meer kruidige, rokerige aroma's zoals de geur van geroosterd brood, tabak of cederhout. Maar ook smaaknuances als karamel of vanille. Nieuwe barriques geven ook extra smaakstoffen af.

Als laatste fase van het productieproces voor het bottelen wordt de wijn meestal geklaard en gefilterd, om ook de laatste gistresten en fijne bezinksels te verwijderen.

Voor elke smaak een passende wijn

Over smaak valt niet te twisten! Een bekende uitspraak, maar veel wijndrinkers vinden het moeilijk om te bepalen wat hun smaak nu precies is. Om het iets makkelijker te maken, geeft ALDI per wijn een smaakomschrijving, zoals rond & soepel, fris & fruitig en vol & aromatisch. Het smaakprofiel staat vermeld op de dozen waarin de wijnen verpakt zijn. Als u een bepaalde wijn lekker vindt, kunt u binnen datzelfde smaakprofiel ook eens een andere proberen. Grote kans dat de nieuwe wijn in de smaak valt!

Mousserende wijnen danken hun benaming aan herkomst en productiemethode

De druivensoorten waarvan mousserende wijnen worden gemaakt, zijn meestal heel klassieke druivensoorten zoals riesling of bekende Franse druiven zoals chardonnay, pinot noir en pinot meunier. De productie van mousserende wijn verloopt in het begin op dezelfde manier als stille witte wijn. Ook voor mousserende wijnen worden over het algemeen rode druiven gebruikt die direct na de oogst worden geperst zodat een nagenoeg kleurloze most ontstaat. Na de eerste gisting in een stalen tank of houten vat volgt een tweede, bijkomende gisting. Hiervoor worden aan de wijn nogmaals gistculturen en suikers toegevoegd zodat er koolzuur kan ontstaan. Deze tweede gisting en de aansluitende filtering en botteling gebeuren onder hoge druk zodat het aanwezige koolzuur behouden blijft.

Remuage

Bij champagne, cava en sekt voltrekt de tweede gisting, die meestal vele maanden duurt (bij cava bijvoorbeeld minstens 9 maanden) zich in de fles zelf. De met een kroonkurk afgesloten flessen werden vroeger stuk voor stuk met de hand in speciale rekken opgeslagen en regelmatig een kwartslag gedraaid ('mise sur lattes' en 'remuage'). Tegenwoordig gebeurt dit machinaal. De in de wijn aanwezige gist verzamelt zich gaandeweg in de flessenhals. Deze gistprop wordt vervolgens bevroren door de kop van de fles af te koelen in een ijsbad van -20 °C. Wanneer men nu de kroonkurk verwijdert, schiet de prop door de druk vanzelf uit de fles. Dit procédé noemt men in vaktaal 'degorgeren'.

Muselet

In een volgende fase moet het ontstane vloeistof- en suikerverlies in de fles worden gecompenseerd ('dosage'). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale zoete wijnen of een suikeroplossing, om de smaakfinesse van de mousserende wijn af te ronden. Vervolgens wordt de fles afgesloten, bijvoorbeeld met natuurkurk en extra draadwerk. Deze zogenaamde 'muselet' houdt de kurk op zijn plek.

Het koolzuur in de fles maakt dat het zoet van een mousserende wijn bij het drinken minder sterk wordt geproefd dan bij gewone wijnen. Qua zoetheid worden bij mousserende wijnen 3 types onderscheiden: brut, sec en demi-sec.

'Sekt' oftewel Duitse mousserende wijn

Sekt

Vooral in Duitsland en Oostenrijk noemt men een hoogwaardige mousserende wijn, die in principe door gisting op de fles is ontstaan, 'sekt'. De productie van sekt neemt minstens negen maanden in beslag. Dit geeft aan het eindproduct een delicate pareling en een fijne, fruitige frisheid. Een sekt moet een alcoholpercentage hebben van minstens tien procent en een koolzuuraandeel/druk van minimaal 3,5 bar.

Prosecco

Prosecco

Het gebied waar prosecco wordt verbouwd, ligt in het noorden van Italië, van de Lagune van Venetië tot aan de Vooralpen in Treviso. De geografische ligging van de Vooralpen biedt aan de wijnranken een heel bijzondere en effectieve bescherming tegen koele luchtstromen. Sinds januari 2010 verwijst de naam 'prosecco' niet meer naar de druivensoort, maar alleen naar de regio waarin deze wordt verbouwd. Dit houdt in dat - net zoals een champagne uit de Franse Champagnestreek moet komen - een prosecco afkomstig dient te zijn uit de kleine regio Treviso in de buurt van Venetië (gecontroleerde herkomstbenaming). Het gebruikte druivenras bij de productie van prosecco is de gleradruif, die in deze regio ook wel prosecco wordt genoemd.

Vino Frizzante

Vino Frizzante

Vino frizzante is een parelwijn uit Italië. De basis hiervoor zijn kwalitatief hoogwaardige witte wijnen, waaraan koolzuur is toegevoegd of waarbij het koolzuur is ontstaan tijdens de tweede gisting.

Mousserende wijn

Schuimwijn

Mousserende wijn heeft een iets hoger koolzuurgehalte dan parelwijn. Ook hier wordt het koolzuur aan de witte wijn toegevoegd, of ontstaat het uit de tweede gisting waarbij de jonge wijn onder hoge druk wordt vergist. Zo blijft het koolzuur behouden.

Champagne

Champagne

Champagne is een hoogwaardige mousserende wijn met beschermde herkomstbenaming. Dit houdt dat uitsluitend champagne die in de Franse wijnbouwregio Champagne is geproduceerd ook daadwerkelijk zo genoemd mag worden. De productie van dit kwaliteitsproduct wordt zeer streng gecontroleerd en is wereldwijd merkrechtelijk beschermd. De druiven mogen alleen met de hand worden geoogst en de wijn mag uitsluitend door middel van een langdurig procédé met gisting op fles ('méthode champenoise') worden geproduceerd. Verder worden voor de productie van champagne in principe slechts drie druivensoorten gebruikt: pinot noir, chardonnay en pinot meunier.

Cava

Cava

Cava is mousserende kwaliteitswijn die eveneens op traditionele wijze met gisting op de fles wordt geproduceerd. De productie concentreert zich vooral in Catalonië,  in het bijzonder in de regio Penedès, niet ver van Barcelona. Voor het maken van cava moet de fles na de tweede gisting nog minstens negen maanden worden opgeslagen. De traditionele productie is kwalitatief vergelijkbaar met die van de Franse champagne en crémant wijnen. Cava wordt meestal gemaakt van typische Spaanse druivensoorten (macabeo, parellade, xarel.lo) en heeft een zeer fijne pareling met een fruitig frisse smaak.

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch