Rode wijn met kaas - Wijnadvies van ALDI

Onze compacte wijngids

Alcoholgehalte

Het alcoholgehalte in wijn ontstaat tijdens het gistingsproces. Met behulp van gistculturen wordt de suiker (glucose en fructose) in de druivenmost of pulp omgezet in alcohol en koolzuur. Het koolzuur ontsnapt, de alcohol blijft in de wijn achter. Hoe meer suiker er wordt vergist, hoe hoger dus het alcoholgehalte. Zoete en halfdroge witte wijnen hebben daarom normaal gesproken een lager alcoholgehalte dan droge wijnen. Doorgaans schommelt het alcoholgehalte van wijn tussen negen en veertien procent.

Aroma's

Het volle aroma van een wijn wordt gevormd door het complexe samenspel van vele verschillende smaak- en geurnuances. Een mens kan tot 400 verschillende geuren onderscheiden. Samen met de smaaksensoren die zoete, zoute, zure en bittere stoffen kunnen herkennen, ontstaat een complexe zintuigelijke indruk.

De veelzijdige smaak van een wijn en de aromatische geur (het 'boeket') worden bepaald door de gebruikte druivensoorten en hun kwaliteit, door het klimaat waarin de wijnstokken worden aangeplant, de ligging van de wijngaard, de jaargang en de oogst maar ook door de verwerking (persen, vergisten), de opslag en het daaropvolgende rijpingsproces.

Wijnexperts maken onderscheid tussen primaire, secundaire en tertiaire aroma's. De primaire aroma's zijn afhankelijk van de druivensoort, van de kwaliteit en smaak van de druiven en van de verbouwingsomstandigheden. De secundaire aroma's ontstaan tijdens het proces van de alcoholische vergisting. Hier gaan gisten en melkzuurbacteriën de smaak en het aroma van de wijn beïnvloeden. Bij de daaropvolgende opslag en rijping van de wijn, bijvoorbeeld in houten vaten en in de fles, ontstaat de derde categorie van aroma's, de tertiaire.

Decanteren

Het overgieten van rode en soms ook witte wijn in een karaf noemt men 'decanteren'. Voorafgaand aan de consumptie kan de wijn het beste enige tijd staand worden bewaard zodat eventueel nog aanwezige reststoffen en vertroebelingen (kleur- en looistoffen) naar de bodem kunnen zakken. Vervolgens moet de kurk bij het decanteren zeer voorzichtig worden verwijderd en dient  men erop te letten dat het bezinksel in de fles blijft en niet mee in de karaf wordt overgegoten. Nu moet de wijn minstens twee tot drie uur in de karaf kunnen ademen - pas dan kan de wijn, in verbinding met zuurstof, zijn volle, ronde boeket en al zijn aroma's ontvouwen.

Bewaren

Wijn op de juiste wijze bewaren is voor iedereen een haalbare kaart. Wijn mag dan gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, licht en luchtvochtigheid, wie zich aan een paar basisregels houdt, kan wijn toch enkele jaren bewaren. Allereerst moet worden gezorgd voor een droge, beschutte ruimte, met een constante kamertemperatuur van ca. 8 tot 12 °C en een zeer geringe lichtinval. Bij wijnen met een echte natuurkurk moet de opslagruimte een luchtvochtigheid hebben van minstens 60 tot 70 procent om het uitdrogen van de afsluiting zoveel mogelijk te verhinderen. Bij het bewaren van wijn moet men er ook voor zorgen dat de inhoud van de fles in contact blijft met de kurk - ook dit verhindert het uitdrogen ervan.

Drinktemperatuur

Wijnen ontplooien hun volle aroma pas als ze op een optimale drinktemperatuur worden geserveerd. Afhankelijk van type en kleur kan de aanbevolen temperatuur echter flink verschillen. In principe wordt witte wijn licht gekoeld gedronken en rode wijn wat warmer. De aanbeveling om rode wijn op kamertemperatuur te serveren, stamt echter uit een tijd zonder centrale verwarming. Tegenwoordig is onze kamertemperatuur meestal te hoog en zou de wijn te warm worden uitgeschonken. De ideale drinktemperatuur voor rode wijn bedraagt ongeveer 18 °C.

Laat witte en roséwijnen liefst tot kort voor het uitschenken in de koelkast staan. De  aanbevolen drinktemperatuur schommelt tussen 8 en 12 °C. Voor mousserende wijnen zoals sekt, prosecco en champagne mag het gerust nog een beetje kouder zijn. Bij een temperatuur van 5 tot 8 °C kunnen het fijne boeket, het aroma en de bubbels zich het best ontwikkelen.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch