Choco Changer bij ALDI

Verandering begint bij jezelf

Een heerlijke, zoete smaak in een klein hapje geluk: Met veel enthousiasme lanceren wij onze nieuwe, verantwoord geproduceerde chocoladereep: de Choceur Choco Changer. ALDI is de eerste discountretailer die zich heeft aangesloten bij Tony's Open Chain. Samen kunnen we onze positieve impact vergroten en de norm in de cacao-industrie veranderen door te werken aan het beëindigen van armoede, illegale kinderarbeid en ontbossing in West-Afrika.

Choco Changer

Er zijn drie heerlijke smaken: Hazelnut, Salted Caramel en 70% Dark Chocolate. De chocola heeft driehoekvormige stukjes en geeft de vorm van de cacaoplantages van bovenaf weer. De verschillende lagen van de chocola zijn een weergave van de realiteit dat in de cacaowaardeketen risico's en beloningen niet gelijk verdeeld zijn.

Alle ingrediënten worden geleverd onder Fairtrade-voorwaarden en komen van Fairtrade-producenten. Dit betekent dat niet alleen de cacao, maar ook de suiker en de vanille die in onze Choco Changer worden gebruikt Fairtrade-gecertificeerd zijn. Door meer van hun cacao, suiker en vanille onder Fairtrade-voorwaarden te verkopen, krijgen boeren eerlijkere handelsvoorwaarden en worden sociale verandering en betrokkenheid bij de bescherming van het milieu gestimuleerd. Met Tony's Open Chain willen we verder gaan dan deze certificering: via deze samenwerking willen we koploper worden op het gebied van duurzaamheid met de CHOCO CHANGER.

Tony's Open Chain

5 samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao

Tony's Open Chain is een initiatief van Tony's Chocolonely, dat andere chocolademerken uitnodigt om hun toeleveringsketen van cacao te transformeren door op een eerlijke, directe en transparante manier cacao in te kopen. Door samen te werken binnen Tony’s Open Chain kunnen we samen de norm in de cacao industrie veranderen en structurele problemen als armoede, illegale kinderarbeid, moderne slavernij en ontbossing oplossen in de keten. ALDI is de eerste internationale discountretailer die zich aansluit bij Tony's Open Chain.

De cacaobonen voor de Choceur CHOCO CHANGER worden via Tony's Open Chain op verantwoorde wijze ingekocht. Door ons aan te sluiten bij Tony's Open Chain nemen we de verplichting op ons om ons te houden aan de 5 samenwerkingsprincipes van Tony’s Chocolonely en beginnen we onze gezamenlijke missie om de toeleveringsketens in de cacaosector eerlijker en transparanter te maken. Hierbij gaan we de verantwoordelijkheid aan om ons aan de volgende 5 principes te houden:

 

5 samenwerkingsprincipes

  

Traceerbaarheid bonen

Traceerbare bonen

Alle cacaobonen zijn 100% traceerbaar en rechtstreeks afkomstig van boerencoöperaties. Dit betekent dat we weten waar de bonen geteeld zijn en onder welke omstandigheden.

Traceerbaarheid bonen

Een hogere prijs

Bovenop de Fairtrade-premie betalen we een bedrag om de boeren in staat te stellen een leefbaar inkomen te verdienen en in hun boerderijen te investeren. Een leefbaar inkomen maakt een fatsoenlijke levensstandaard mogelijk voor het gezin van de cacaoboer, inclusief huisvesting, eten, onderwijs, kleding, medische hulp en transport. 

Traceerbaarheid bonen

Sterke boeren

Wij steunen coöperaties van boeren. Samen staan ze sterker en kunnen ze als organisatie professioneler samenwerken, schaalvoordelen behalen en betrokkenheid en vertrouwen onder de leden van de coöperaties creëren.

Traceerbaarheid bonen

De lange termijn

Wij gaan langetermijnverbintenissen aan die de boeren inkomenszekerheid bieden en de mogelijkheid om in hun bedrijf te investeren.

Traceerbaarheid bonen

Productiviteit en kwaliteit

We motiveren boeren om hun opbrengsten door middel van training en investeringen van Tony's Open Chain te verbeteren en toegang tot markten te krijgen.

Goed om te weten: De cacao die wordt gebruikt in de eigen merkartikelen van ALDI, is gecertificeerd volgens de normen van de UTZ/Rainforest Alliance of Fairtrade. Certificering is een belangrijk eerste stap om de standaard in de industrie te verbeteren. Certificering is niet genoeg om de structurele problemen als armoede, illegale kinderarbeid en moderne slavernij op te lossen. Met Tony's Open Chain gaan we een stap verder door te werken volgens de 5 samenwerkingsprincpes. Zo worden we met de CHOCO CHANGER koploper op het gebied van duurzaamheid bij inkoop van cacao.

Cacaoproductie

In twee West-Afrikaanse landen - Ghana en Ivoorkust - produceren ongeveer 2,5 miljoen cacaoboeren meer dan 60% van de cacao in de wereld. Cacao wordt verbouwd door kleine boeren die te maken hebben met moeilijke werk- en leefomstandigheden. ALDI zet zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden en een milieuvriendelijke productie bij de teelt van cacao. Door ons bij de Choceur CHOCO CHANGER te houden aan de 5 samenwerkingsprincipes van Tony's Open Chain, werken we mee aan een positieve verandering in deze sector door de mensen te steunen die het het hardst nodig hebben: de cacaoboeren in West-Afrika.

Cacaowaardeketen - BeanTracker

Tony's BeanTracker registreert digitaal waar de bonen zich op ieder moment in de toeleveringsketen bevinden - vanaf de boer via zijn coöperatie tot aan de leverancier. Met Tony’s Open Chain geloven wij dat als we precies weten waar onze bonen vandaan komen, wie ze hebben geleverd en onder welke omstandigheden ze zijn geproduceerd we de problemen beter kunnen aanpakken en ervoor kunnen zorgen dat de boeren een leefbaar inkomen krijgen.

De cacaobonen die door Tony’s Open Chain stromen zijn 100% traceerbaar. Alle chocoladecomponenten voor de Choceur CHOCO CHANGER worden bij de productie volledig gescheiden van alle andere gecertificeerde of conventionele cacao.

De volgende cacaoboeren zijn aangesloten bij onze partnercoöperaties en leveren aan Tony’s Open Chain:

Coöperatie: Kapatchiva
Kapatchiva

Coöperatie: Kapatchiva
Boeren: 1.635
Plaats: Bonon, Marahoué (Ivoorkust)

Coöperatie: Ecojad
Ecojad

Coöperatie: Ecojad
Boeren: 1.913
Plaats: Daloa, Haut-Sassandra (Ivoorkust)

Coöperatie: Ecam
Ecam

Coöperatie: Ecam
Boeren: 1.425
Plaats: Soubré, Meagui (Ivoorkust)

Coöperatie: Asetenapa
Asetenapa

Coöperatie: Asetenapa
Boeren: 267
Plaats: Suhum, oostelijke regio (Ghana)

Coöperatie: Asunafo
Asunafo

Coöperatie: Asunafo
Boeren: 1.144
Plaats: Goaso, regio Ahafo (Ghana)

Mensenrechten

Als internationaal bedrijf met wereldwijde toeleveringsketens zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheid om de rechten van de mens te respecteren. ALDI is ervan overtuigd dat zakelijk succes op de lange termijn alleen kan worden gewaarborgd als de rechten van de mens worden erkend en gerespecteerd, beschermd en nageleefd. Schendingen van de rechten van de mens zijn een wereldwijd probleem dat elke economie, industrie en sector raakt. Wij spelen een belangrijke rol bij het vergroten van het bewustzijn voor mensenrechten en bij het samenwerken met onze zakelijke partners en andere externe belanghebbenden om de negatieve gevolgen van onze bedrijfsactiviteiten te voorkomen, te beperken of – waar nodig – te verhelpen.

Moderne slavernij

De ALDI SOUTH Group en de ALDI Nord Group hebben gezamenlijk hun “International Policy on Forced Labour” gepubliceerd om hun zero-tolerance benadering van iedere vorm van slavernij en dwangarbeid uit te breiden. Dit beleid vormt een uitbreiding op de bestaande verplichtingen van ALDI op het gebied van mensenrechten en onderstreept het standpunt van ALDI dat elke vorm van slavernij, moderne slavernij, gedwongen, verplichte, contractuele, onvrijwillige of dwangarbeid onaanvaardbaar is in de toeleveringsketens van ALDI. Dit betreft alle relevante belanghebbenden, waaronder alle leveranciers, productiefaciliteiten, dienstverleners en aannemers.

Kinderarbeid

ALDI tolereert op geen enkel gebied binnen zijn activiteiten illegale kinderarbeid, ook niet binnen toeleveringsketens. Bovendien tolereert ALDI niet dat kinderen worden blootgesteld aan welk risico dan ook in productielocaties die voor onze producten worden gebruikt. De cacao die in bijna alle cacao bevattende producten van ALDI wordt gebruikt, is gecertificeerd volgens UTZ/Rainforest Alliance en Fairtrade. Deze stellen eisen aan het voorkomen van kinderarbeid in de toeleveringsketens.

Een leefbaar inkomen

Het toewerken naar de betaling van een leefbaar inkomen is een belangrijk onderdeel van een duurzame toeleveringsketen. ALDI betaalt boeren een prijs op basis van de berekeningen van Fairtrade en Tony's Chocolonely van een leefbaar inkomen. De hogere prijs houdt rekening met de kosten van levensonderhoud en de kosten van de landbouw.

Fairtrade en Tony's Chocolonely hebben dezelfde visie, namelijk het mogelijk maken van een leefbaar inkomen, en zij gebruiken hetzelfde model voor het berekenen van de cacaoprijs die de boer in staat stelt een leefbaar inkomen te verdienen. Ze hebben bestaande modellen verbeterd, algemeen aanvaarde benchmarks en onderzoek geïntegreerd en delen met de Living Income Reference Price voor cacao hun inzichten met de chocolade-industrie. Met Tony’s Open Chain betalen we een additionele premie, bovenop de Fairtrade premie om Living Income Reference Price te bereiken. 

Meer informatie over: Mensenrechten

Bondgenoot in de missie van Tony's Chocolonely

Choco Changer

Als eerste discountretailer heeft ALDI zich aangesloten bij Tony's Open Chain. Tony's Open Chain is een initiatief van Tony's Chocolonely, waarbij zij andere chocolademerken uitnodigen om zich aan te sluiten bij Tony's Open Chain en samen te werken aan het veranderen van de norm in chocolade. Door Tony's 5 samenwerkingsprincipes voor onze nieuwe chocoladereep over te nemen, heeft ALDI zich aangesloten bij Tony's Chocolonely's missie om  100% slaafvrij de norm te maken in chocolade.

Ik ben er trots op ALDI te mogen verwelkomen als nieuwe bondgenoot binnen Tony's Open Chain. Samen kunnen we onze invloed in de industrie vergroten en de norm veranderen. Het bewijst dat het Open Chain model werkt en dat we klaar zijn om op te schalen.

Paul Schoenmakers, Head of Impact bij Tony's Chocolonely

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch