1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Bloemen schikken? Zo zet je een verse bos bloemen in een vaas
Bloemen schikken? Zo zet je een verse bos bloemen in een vaas

Bloemen schikken

Zo schik je een vers boeket bloemen

Bloemen krijgen is leuk, voor jezelf bloemen kopen is een klein cadeautje. Een mooi boeket bloemen fleurt namelijk iedere kamer in het huis op. Belangrijk hierbij is om te weten hoe je het beste de bloemen in een vaas kunt zetten. Je wilt namelijk dat ze op hun mooist staan en dat ze zo lang mogelijk blijven stralen. Het zal je verrassen wat er allemaal komt kijken bij het schikken van bloemen! Wij leggen het je stap voor stap uit.

1. Begin met de juiste vaas 

Bloemschikken begint met het kiezen van de juiste vaas. Kijk dus eerst even wat voor bloemen je hebt gekocht of gekregen. In dit handige schema zie je precies welke vaas je het beste voor je bosje bloemen gebruikt: 

 • Klein boeket met één soort bloem: zandloper vaas 
 • Groot boeket met één of meerdere soorten bloemen: wijde vaas 
 • Tulpen, zonnebloemen, lelies: vaas die de bloem ondersteunt (wijder aan de bovenkant) 
 • Eén of een klein aantal losse bloemen: klein vaasje met een nauwe bovenkant

Zorg ervoor dat de vaas schoon is. Net zoals wij het lekker vinden om in een schoon bed te slapen, vinden bloemen het heerlijk om in een schone vaas gezet te worden

tip

Gebruik een koffiekopje of picardieglas voor kleine bloemetjes met zachte, korte steeltjes. 

tip

2. Schuin afsnijden 

De bloemist zegt het er vaak nog even bij: ‘snij de bloemen schuin af voordat je ze in de vaas zet’. Dat advies is niet voor niets: bloemen blijven langer mooi wanneer ze schuin afgesneden worden. Twee centimeter is vaak al voldoende. Door de steeltjes schuin af te snijden, is de bloem beter in staat water op te nemen. Het beste resultaat krijg je als je een scherp mes gebruikt.  

bloemen bewaren

3. Blaadjes verwijderen  

De bloemen mogen bijna het water in, maar voor het zo ver is verwijder je nog even snel de blaadjes aan de onderkant van de steeltjes. Niet alles, natuurlijk. Extra groen zorgt voor volume en vult de vaas goed op, maar verwijder wel blad dat anders in het water komt. Zo voorkom je dat de blaadjes gaan rotten. 

4. Vers water 

Vul nu de vaas voor tweederde met water. Zorg voor lekker vers, koel kraanwater, daar houden bloemen het meest van. Gebruik in ieder geval geen water uit de waterketel, want gekookt water bevat minder voedingsstoffen. Zit er een zakje voeding bij het boeket? Voeg deze dan toe, het helpt echt om de bloemen langer mooi te houden. In plaats van voeding voeg je één of twee druppels bleek toe aan het water, hiermee voorkom je de groei van bacteriën. 

5. Grote bloemen eerst 

Houd bij het schikken van de bloemen deze volgorde aan: 

 • Grote bloemen
 • Middelgrote bloemen
 • Kleine bloemen
 • Mooiste bloemen

Je leest het goed: bewaar de mooiste bloemen tot het laatst. Zo zorg je ervoor dat deze goed zichtbaar zijn in het boeket. 

6. Houd de bloemen bij elkaar 

Naast het vinden van de juiste vaas, is er een klein trucje om bloemen mooi rechtop bij elkaar te houden: het samenbinden van de steeltjes. Met een haar- of rubberelastiek bind je de steeltjes van de bloemen aan elkaar vast. Zorg ervoor dat het elastiek ter hoogte van het water zit, dan zie je het niet. Gebruik eventueel stokjes of stevige steeltjes van andere bloemen om de bloemen rechtop te houden. 

tip

Er is een geheime truc om je bloemen mooi te schikken: maak een patroon met plakband aan de bovenkant van de vaas. Steek de bloemen daartussen en ze staan er prachtig bij, alsof er een professionele bloemschikker langs is geweest. 

tip

En nu de bloemen in de vaas staan, zet je ze met deze tips op de juiste plek:

 

Op het boodschappenlijstje

 

Meer zoals dit:

luchtzuiverende planten

Luchtzuiverende planten: deze planten halen schadelijke stoffen uit de lucht

Wist je dat planten luchtzuiverend zijn? Veel groen in huis is niet alleen maar goed voor wat extra kleur, maar ook om schadelijke stoffen uit de lucht te halen. 

Meer informatie
Bloemen bewaren

Bloemen langer bewaren? Zet ze vooral niet op deze plekken in huis

Wil jij zo lang mogelijk genieten van mooie bloemen in huis? Met deze tips blijven ze langer mooi en houdbaar.

Meer informatie
planten buiten

Dit is waarom je planten af en toe in de regen moet zetten

Binnenplanten buiten zetten? Ja zeker! Een plant vindt het heerlijk om af en toe in de regen buiten te staan. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch