1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Kruidnotenpraat: 6 weetjes over kruidnoten en pepernoten

Kruidnotenpraat: 6 weetjes over kruidnoten en pepernoten

kruidnoten bakken

Als je denkt aan pepernoten of kruidnoten, denk je waarschijnlijk meteen aan het Sinterklaasfeest. Maar er is zoveel meer te ontdekken over deze smaakvolle lekkernijen. Daarom: zes leuke feitjes en weetjes over pepernoten en kruidnoten – zo heb jij weer wat leuks te vertellen rond 5 december.

kruidnoten bakken

6 Leuke feitjes en weetjes over pepernoten en kruidnoten

Pepernoten en kruidnoten zijn niet hetzelfde 

Veel mensen halen pepernoten en kruidnoten door elkaar. Toch zijn ze heel verschillend. Het belangrijkste verschil tussen pepernoten en kruidnoten ligt in hun ingrediënten, textuur en smaak. Pepernoten worden traditioneel gemaakt van een deeg op basis van bloem, boter, suiker en specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. Ze hebben een zachte, taaiere textuur en een gladde buitenkant. Kruidnoten worden gemaakt van speculaasdeeg, bestaande uit bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember. Ze hebben een knapperige textuur en een kenmerkende speculaassmaak. Terwijl pepernoten ronde vormen hebben, zijn kruidnoten peervormig of ovaal en kleiner van formaat.

Pepernoot als medicijn  

Pepernoten hebben een lange geschiedenis: ze werden al in de 16e eeuw gegeten en waren toen nog een stuk harder dan de pepernoten die we nu kennen. Destijds waren ze groter en werden ze vaak gebruikt als medicijn voor maagklachten. Ze waren dus niet alleen lekker, maar ook nog goed!

Waar komt ‘pepernoot’ vandaan?  

De naam ‘pepernoot’ komt van het vroegere gebruik van specerijen, inclusief peper, in de Middeleeuwen in Nederland en andere Europese landen. Oorspronkelijk werden pepernoten gemaakt met specerijen, waaronder peper. In de moderne pepernoot vind je vooral speculaaskruiden, zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. De naam ‘pepernoot’ is dus vooral historisch en verwijst naar de specerijen die ooit werden gebruikt, maar het moderne recept bevat geen peper.

Hoeveel pepernoten per persoon 

In de maanden voor Sinterklaas draaien snoepfabrieken in Nederland op volle toeren om de enorme vraag naar pepernoten en kruidnoten aan te kunnen. Wist je dat mensen gemiddeld 396 kruidnoten per jaar eten? Dat is bijna 600 gram per persoon!

Wereldrecord pepernoten bakken  

Zelf kruidnoten bakken in recordtempo? In 2013 werd in Rotterdam het wereldrecord gevestigd. Maar liefst 1509 mensen bakten samen meer dan 26.000 kruidnoten in één uur!

Kruidnoten over de grens  

Hoewel kruidnoten typisch Nederlands zijn, zijn ze ook populair in België, Duitsland en Aruba. Daar heten ze ook ‘kruidnoten’ en worden ze ook met Sinterklaas gegeten. In Denemarken, Duitsland en de Verenigde Staten eten ze ze ook, alleen het moment waarop ze van de lekkernij snoepen verschilt: daar staan de kruidnoten met kerst op tafel.

Boodschappenlijst: 

Meer zoals dit:

restjes chocoladeletter

Wat kun je doen met restjes chocoladeletter?

Chocoladeletters over? Lees hier wat je allemaal kunt maken van restjes chocoladeletter. Van warme chocoladedrankjes tot taarten en meer!

Verder lezen
gezond snoepgoed

4 x gezonder snoep voor tijdens Sinterklaas

Gezond snoep tijdens Sinterklaas? In dit artikel vind je 4 verschillende soorten gezond snoepgoed waarvan je kunt smullen tijdens Sinterklaas, van strooigoed tot pakjesavond.

Verder lezen
jute-zak-hergebruiken

Dit kun je allemaal doen met de jute zak van Sinterklaas na pakjesavond

De jute zak van Sinterklaas gebruik je na het uitpakken van alle cadeautjes voor de leukste doe-het-zelf projecten en spelletjes! Wij vertellen je welke.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch