1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Het verschil tussen volkorenmeel & volkorenbloem uitgelegd
Het verschil tussen volkorenmeel & volkorenbloem uitgelegd

volkoren brood

Wat is volkoren bruin brood? Het verschil tussen volkorenmeel & volkorenbloem

Volkorenbrood, vezelrijkbrood, meergranenbrood, waddenkorn en ga zo maar door. Er zijn legio namen voor bruinbrood en nog veel meer verschillende samenstellingen. Volkorenbrood is de bekendste, maar wat is het nu eigenlijk precies en wanneer mag je brood wel of niet volkoren noemen? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit en delen we het verschil tussen volkorenmeel en volkorenbloem. Lees je mee?

Wat is volkoren brood?

Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Dat wil zeggen dat het meel dat wordt gebruikt voor het brood is gemaakt van de gehele graankorrel in de natuurlijke verhouding. Welk type graan dat is maakt niet uit en kan dus verschillen van tarwe tot maïs en alles ertussenin. De betekenis van de term ‘volkorenbrood’ is in de Nederlandse wet vastgelegd om misleiding van de consument te voorkomen. Heet het brood niet volkoren, dan is het niet van 100% volkorenmeel gemaakt. Is er meer dan één soort graan gebruikt, dan wordt de term ‘volkoren meergranenbrood’ gebruikt. 

Alleen in het geval van brood is het vastgelegd dat het pas volkoren mag heten als het 100% van volkorenmeel is gemaakt. Andere bakkerij-producten hebben die regel niet. Dus een volkoren cracker hoeft niet 100% volkoren te zijn. Kijk dus altijd nog goed op de verpakking.

volkoren bruin brood

Het verschil tussen volkorenmeel & volkorenbloem

Volkoren meel

Wat is dan het verschil tussen volkorenmeel en volkorenbloem? Dat is heel simpel: volkorenmeel is meel gemaakt van de gehele graankorrel in de natuurlijke verhouding. Ook hiervoor geldt dat het niet uitmaakt welk type graan is gebruikt, zolang het maar de verhouding van de volledige graankorrel als basis heeft. 

Volkoren bloem

Bloem is gezeefd meel, waarbij alleen de zemelen en de kiemen uit het meel zijn gezeefd. Het resultaat is wit bloem. Doordat de zemelen en kiemen niet meer aanwezig zijn, is de structuur van bloem een stuk zachter en bevat het minder voedingswaarden dan (volkoren)meel. Oud brood over? Daar maak je de lekkerste wentelteefjes van. 

Bron: https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/wat-volkoren

Durum-, spelt- en broodtarwe

Er zijn verschillende soorten tarwe. Zo heb je spelt, durum en broodtarwe. Waar je allemaal verschillende varianten van vindt in de supermarkt, vaak in de vorm van brood of pasta. Ook van rijst, rogge en andere soorten granen kun je brood maken. Hiervoor geldt dezelfde regel als voor 100% volkoren: wanneer bloem gebruikt wordt, worden de deeltjes vol voedingsstoffen eruit gefilterd. 

tarwe pasta

Voedingvezels

De gezondste variant van brood is volkoren. Dit komt omdat volkorenbrood de meeste voedingsvezels bevat en die zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Wit en bruinbrood bevatten ook voedingsvezels, maar wel een stuk minder. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd 30 tot 40 gram vezels te eten. Ze komen bijvoorbeeld voor in groenten, fruit, peulvruchten en noten, maar ook in brood. Om de keuze makkelijker te maken, hebben wij op al onze broodverpakkingen een vezelmeter toegevoegd en lees je eenvoudig af hoe vezelrijk het brood(je) is.

Wit

Brood gebakken met tarwebloem, waar de kiem en de zemel zijn uitgezeefd. Hierdoor bevat het brood < 3 gram voedingsvezels per 100 gram.

Bruin

Brood gebakken met tarwebloem, waar een deel volkorenmeel (hele graankorrel) aan is toegevoegd. Hierdoor wordt het brood een bron van vezels, met tussen de 3-6 gram voedingsvezels per 100 gram.

Volkoren

Brood gebakken met volkorenmeel, gemaakt van de hele graankorrel. Hierdoor wordt het brood rijk aan vezels, met 6 gram of meer voedingsvezels per 100 gram.

Meer zoals dit:

broodbeleg

Broodbeleg: 4 x inspiratie voor op brood

Gezond broodbeleg: lees in dit artikel onze favoriete combinaties voor op brood. Van vegetarisch tot eitwijkrijk en van mager tot vegan broodbeleg.

Meer informatie
3x anders ontbijten met verrassend broodbeleg

3x anders ontbijten met verrassend broodbeleg

Verwen jezelf met een uitgebreid ontbijt met verrassend broodbeleg, van tosti's tot croissants en champagne. Lees snel verder!

Meer informatie
warm eten invriezen

Eten invriezen: alles wat je moet weten

Wil je eten invriezen? In dit artikel lees je er alles over. Ook geven we tips welke gerechten & ingrediënten wel én niet goed invriezen.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch