1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. ALDI 50 jaar: dit aten we in de jaren 70
ALDI 50 jaar: dit aten we in de jaren 70

fondue pan

Dit aten we in de jaren 70 

In dit artikel staan we stil bij wat we in de jaren 70 aten, de jaren dat de ALDI voor het eerst haar deuren opende. Wat was er veel aan de gang: van de opkomst van het tosti-ijzer en schalen vol gevulde eitjes tot vleesfonduen tijdens elk diner en nog heel veel meer. Lees hier alles over typisch jaren 70 eten. Het is én was een waar eetfestijn. 

Typisch jaren 70 eten

In de jaren 70 van de twintigste eeuw gebeurde er een hoop op culinair vlak. Zo won het tosti-ijzer aan populariteit, was vleesfondue je-van-het tijdens etentjes en werd er volop geëxperimenteerd met sausjes uit een pakje. Inmiddels hebben veel andere eetbare trends de revue gepasseerd, elk weer met z’n eigen tops en flops. In dit artikel staan we stil bij 5 bekende culinaire trends uit de jaren 70.   

 1. Tosti-ijzer
 2. Vleesfondue 
 3. Indonesisch uit een pakje 
 4. Groenten met een sausje 
 5. Gevulde eieren

1. Tosti-ijzer 

Het tosti-ijzer was een ontdekking waar we vandaag de dag nog steeds dolblij mee zijn. Het tosti-ijzer werkt met twee warmteplaten perfect om tosti’s van brood en kaas krokant te bakken. Terwijl het brood krokant wordt, smelten de kazen. Het ijzer werd dan ook volop verkocht en gebruikt. Inmiddels heeft zo’n beetje elk huishouden er wel één in de kast, van groot gezin tot studentenflat. 

2. Vleesfondue

Van simpele tosti’s naar fondue, vleesfondue wel te verstaan. Waar je bij kaasfondue een mengsel van kaas en wijn gebruikt om brood in te dopen, gaat het er bij vleesfondue anders aan toe. Je gebruikt dezelfde fonduepan, maar vult deze met een warme hete vloeistof zoals ossenwit (vet) of bouillon. Vervolgens doop je kleine stukjes vlees in de pan, waardoor het vlees gaart. Op tafel staan vaak verschillende sausjes en bijgerechten. Vleesfondue was in de jaren 70 en 80 een regelrechte hit en een graag geziene activiteit tijdens etentjes. 

kaasfondue

3. Indonesisch uit een pakje  

De jaren 70 kenmerkten zich ook door de opkomst van koken met pakjes en zakjes, wat ideaal bleek voor tot dan toe minder bekende keukens. De Indonesische of Indische keuken is daar een goed voorbeeld van, waar uiteindelijk verschillende bedrijven op inspeelden. Zo verkochten ze onder andere kruidenmixen en zelfs volledige maaltijdpakketten om zo ook thuis gerechten als nasi goreng, bami goreng en ajam smoor te kunnen maken. Inmiddels zijn deze mixen niet meer weg te denken.

4. Groenten met een sausje  

Naast Indonesische gerechten werden ook sausjes voor bij groenten volop uit pakjes gemaakt. De bekendste is misschien wel bloemkool met kaassaus, maar ook andijvie met maïzena stond bij menig huishouden op tafel. De sauzen maakte en maak je nog steeds klaar door een poeder aan te lengen met water of melk. Even opwarmen in een pannetje en je bent klaar om aan tafel te gaan.  

5. Gevulde eieren

Tot slot is het tijd voor dé borrelhap van de jaren 70: gevulde eieren. Weinig hapjes die zo retro zijn en tegelijkertijd nog steeds zo geliefd als het gevulde ei. Klassiek met kerrie of paprikapoeder en natuurlijk een takje krulpeterselie ter garnering. De gevulde eieren werden vaak aangevuld met andere Hollandse borrelhapjes en bijgerechten, zoals blokjes kaas met augurk en een Amsterdams uitje en rundvleessalade. Zoals je merkt: de jaren 70 waren zo slecht nog niet! 

Meer zoals dit:

kaasfondue

Kaasfondue: hoe maak je het zelf en wat serveer je erbij

Kaasfondue is hét gerecht voor koude, donkere dagen. Koop de kaasfondue kant-en-klaar of maak het zelf. Lees in dit artikel er alles over.

Meer informatie
hutspot

Hutspot: Zo maak je de lekkerste hutspot variaties

In Nederland zijn we gek op hutspot! In dit artikel vind je leuke weetjes over hutspot en 2 heerlijke variaties. Met stap voor stap video.

Meer informatie
Hollandse borrelplank

Budget Hollandse borrelplank: een gezellige borrel voor een prikkie

Heb jij zin in een Hollandse borrelplank? Voor een klein prijsje? In 5 handige stappen stel jezelf jouw Hollandse borrelplank samen.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch