1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Wat is het verschil tussen TGT en THT?
Wat is het verschil tussen TGT en THT?

tht tgt

Wat is het verschil tussen TGT en THT?

Mag je melk langer gebruiken dan er op het pak staat of juist niet? En hoe zat het ook alweer met olijfolie, pindakaas en specerijen? Op zo’n beetje alle verpakte producten in de supermarkt staat een datum, maar wat is ook alweer het verschil tussen TGT en THT? In dit artikel wordt het verschil tussen te gebruiken tot (TGT) en de tegenhanger tenminste houdbaar tot (THT) uitgelegd. 

TGT: Te Gebruiken Tot 

TGT is de afkorting van Te Gebruiken Tot en wordt gebruikt bij verse producten die snel kunnen bederven. Denk aan groenten, fruit, vlees, vis en natuurlijk zuivel. Te gebruiken tot betekent dat je het product tot die datum mag verkopen en kunt gebruiken. Na die specifieke datum bestaat de kans dat het product bederft en om die reden moeten producten met een verlopen TGT-datum meteen uit het schap worden gehaald. Gebruik producten met een TGT-datum voor of op deze datum, of vries ze in. 

THT: Tenminste Houdbaar Tot 

THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot, wat wil zeggen dat een product in ieder geval goed zou moeten zijn tot die specifieke datum wat betreft smaak, geur of kleur van het product. Het is een garantie van de producent die zegt: wij garanderen dat het product goed is tot die datum. Daarna kunnen de smaak, geur of kleur van het product achteruitgaan, al kun je het vaak wel gewoon nog veilig gebruiken. Dit betekent dat sommige producten, denk aan suiker, specerijen of groenten in blik, maanden of zelfs jaren na de THT-datum nog prima te eten zijn. Gooi deze producten dan ook niet zomaar weg: gebruik je zintuigen om het product te beoordelen. Kijk, ruik en proef!  

Wanneer moet je iets weggooien en wanneer kun je het gebruiken?  

Kortom: producten met een verlopen TGT-datum kun je niet meer veilig eten. Daarentegen hoef je producten met een verlopen THT-datum  niet meteen weg te gooien. Controleer altijd eerst of een product uiterlijke tekenen van derving toont, bijvoorbeeld schimmelplekken, een andere kleur of vorm. Ruik vervolgens ook aan het product. Als het gek of anders ruikt, gooi het dan weg. Ruikt het nog hetzelfde? Proef dan eventueel een heel klein beetje van het product. Als ook dat nog hetzelfde lijkt als ‘normaal’, kun je het product gebruiken. 

Belangrijk: gooi bij twijfel een product met een verlopen THT- of TGT-datum weg. Voedselverspilling is niet goed, maar gezondheid gaat boven alles. 

eieren koelkast

Meer zoals dit:

voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling tegengaan: zo doe je dat!

Voedselverspilling tegengaan en tegelijkertijd besparen: in dit artikel geven we je slimme tips én laten we zien hoe je dat met kleine aanpassingen makkelijk kunt doen.

Verder lezen
oud brood

Red de restjes: 5 x lekkere recepten met oud of droog brood

Heb je oud of droog brood in huis? Maak één van deze 5 recepten met brood. Ideaal voor restjes en goed tegen verspilling.

Verder lezen
warm eten invriezen

Eten invriezen: alles wat je moet weten

Wil je eten invriezen? In dit artikel lees je er alles over. Ook geven we tips welke gerechten & ingrediënten wel én niet goed invriezen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch