1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zo voorkom je spetterende olie in de pan
Zo voorkom je spetterende olie in de pan

olie pan

Zo voorkom je spetterende olie in de pan 

Auw! Hete spetterende olie is hartstikke gevaarlijk, kan ontzettend veel pijn doen en lelijke vlekken veroorzaken. Hoe jij die olie spetters kunt voorkomen? Wij geven je dé tip én leggen uit hoe die venijnige spetters eigenlijk ontstaan. 

Waarom spettert olie?  

Hete olie spettert als het in aanraking komt met vocht. Dat kan gewoon water zijn, maar ook uit bijvoorbeeld het vocht van een stukje vlees of van net gewassen groenten. Doordat het vocht de hete olie raakt ontstaat een reactie waarbij het vocht direct verdampt en de olie gaat spetteren. 

Ook kan olie spetteren door onzuiverheden in de olie zelf of doordat de olie tot een te hoge temperatuur wordt verwarmd. Dit kan gebeuren bij olie die al een keer is gebruikt, bijvoorbeeld om in te frituren. Ook kan het zijn dat de olie niet bestand is tegen hoge temperaturen, zoals het geval is bij bijvoorbeeld extra vierge olijfolie. Lees daarom altijd goed op de verpakking wat je allemaal kunt met die specifieke olie, vaak staat het erop beschreven.   

tip

Let op: “gooi” nooit eten in een warme koekenpan met olie, maar doe het met beleid zodat je vetspetters voorkomt. Gebruik een knijptang of schuimspaan om ingrediënten voorzichtig in de pan te leggen.

tip
olie pan

Tip: spetterende olie voorkom je zo  

Om spetterende olie te voorkomen is het dus belangrijk dat je zo min mogelijk vocht in de pan krijgt. Dep daarom altijd vlees, vis en groenten van tevoren droog of laat ze voldoende uitlekken. Zorg daarnaast dat de olie die je gebruikt vers is en tegen hogere temperaturen kan. Tot slot helpt het als je de producten in meerdere kleine porties langzaam in de pan laat bakken. 

Kun je van tevoren controleren of de olie niet te veel gaat spetteren? Je kunt altijd een klein stukje proefkoken. Het is geen garantie voor succes, maar het kan een goede indicatie geven. Leg een stukje van het product dat je wil bakken voorzichtig in de olie en kijk of het spettert. Krijg je alsnog spetters? Verlaag dan de temperatuur van de pan een beetje en dep de producten extra droog.

Meer zoals dit:

bloemkool

Tips: bloemkool koken, uit de oven en van de grill

Bloemkool koken is een eitje, maar hoe maak je bloemkool uit de oven? En hoe zit het met gegrilde bloemkoolsteaks? In dit artikel lees je er alles over.

Meer informatie
airfryer camping

Lang leve de airfryer: makkelijke gerechten voor op de camping

Koken op de camping? Met een airfryer maak je deze lekkerste gerechten in een handomdraai klaar. Dat scheelt weer in de afwas!

Meer informatie
jam maken

Jam maken doe je zo (met én zonder suiker)

Jam maken is een eitje! In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet, met én zonder suiker.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch