1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Hoofdkussen wassen met de hand: 4 stappen

Hoofdkussen wassen met de hand: 4 stappen

hoofdkussen wassen

Een hoofdkussen draagt mede bij aan een goede nachtrust. Het zorgt er namelijk voor dat je hoofd en je nek worden ondersteund tijdens het slapen. Net zoals je beddengoed, is het ook fijn om geregeld je hoofdkussen te wassen. Wist je dat je dit makkelijk met de hand kunt doen? Lees hieronder hoe je een hoofdkussen kunt wassen met de hand. 

hoofdkussen wassen

Wanneer een hoofdkussen wassen? 

Gemiddeld wissel je eens per week of twee weken je beddengoed. Maar een hoofdkussen wassen? Dat wordt door veel mensen vergeten. Terwijl er, ondanks dat er een kussenhoes omheen zit, toch veel vuil in een hoofdkussen komt. Van dode huidcellen en zweet tot bloed. Het is daarom aan te raden om minimaal elke twee maanden een hoofdkussen te wassen. Mocht je eerder vlekken zien of een ongelukje hebben gehad, dan kun je het nog een keer extra doen. 

Hoofdkussen wassen met de hand: bij welke kussens aan te raden?  

Of je nu een synthetisch of een donzen hoofdkussen hebt, beiden kun je met de hand wassen. Dat is vaak nog beter ook, want in de wasmachine kan de vorm, de ondersteuning en veerkracht verloren gaan. Heb je een hoofdkussen met veren of latex? Die kun je beter niet in z'n geheel wassen, maar kleine vlekjes kun je wel makkelijk behandelen met een vochtig doekje.

Hoofdkussen wassen: 4 stappen  

Een hoofdkussen wassen en drogen is niet moeilijk, ook niet als je een hoofdkussen met de hand wast. Volg de stappen hieronder en je hebt in mum van tijd een schoon hoofdkussen. 

Stap 1: Hoofdkussen uitkloppen 

Haal de kussenhoes van je hoofdkussen en stop deze in de was. Klop of schud het hoofdkussen goed uit. Op die manier komt eventueel stof los.

Stap 2: Vlekken uit hoofdkussen verwijderen 

Op een hoofdkussen kunnen verschillende vlekken zitten. Denk bijvoorbeeld aan gele vlekken van het nachtelijke zweten of donkerrode vlekken van bloed. Gelukkig kun je vlekken op je hoofdkussen goed behandelen. 

1. Gele vlekken uit hoofdkussen verwijderen 

Zit jouw hoofdkussen onder de gele vlekken? Deze gele vlekken ontstaan omdat je zweet. Iedere nacht verlies je heel wat vocht, wat vervolgens door het hoofdkussen wordt geabsorbeerd. Deze gele zweetvlekken zijn goed te verwijderen met keukenzout. Maak hiervoor het kussen zo plat mogelijk en maak de vlekken een beetje vochtig met wat water. Doe er vervolgens een laagje keukenzout op. Laat het een uur intrekken, daarna kun je het keukenzout eraf kloppen. Voila, de gele vlekken zijn verdwenen!

2. Bloedvlekken uit hoofdkussen verwijderen 

Het is erg vervelend als je tijdens het slapen een bloedneus krijgt of er een wondje of puistje opengaat en gaat bloeden. Het resultaat: een bloedvlek op je hoofdkussen. Bloed is lastig te verwijderen uit een hoofdkussen, maar zeker niet onmogelijk. Wel is het noodzakelijk om de vlek zo snel mogelijk aan te pakken. Maak een mengsel van 1 deel koud water en 1 deel schoonmaakazijn. Koud water werkt erg goed bij bloedvlekken: het verdunt het bloed, waardoor dit niet dieper het hoofdkussen trekt. Leg een huishouddoekje in het mengsel en leg dat vervolgens op de vlek. Laat een halfuurtje intrekken – daarna kun je de bloedvlek gemakkelijk wegpoetsen.

Stap 3: Hoofdkussen wassen met de hand 

Zijn alle vlekken eruit? Dan kun je het hoofdkussen gaan wassen. Vul een teil met warm water en een fijn wasmiddel. Meng het even door met je hand. Leg het hoofdkussen erin en knijp zachtjes. Op die manier neemt het hoofdkussen het mengsel goed op. Spoel het hoofdkussen na vijf minuten uit onder koud water. Wring het niet uit, maar 'plet’ je hoofdkussen voorzichtig. Daardoor zal het meeste water eruit gaan.

Vloeibaar wasmiddel  van aldi
4.69
2.2 l
UNA Vloeibaar wasmiddel
Vloeibaar wasmiddel

Stap 4: Hoofdkussen laten drogen  

Pak twee droge en schone handdoeken en leg daar het hoofdkussen tussen. De handdoeken zorgen ervoor dat het meeste water wordt opgenomen. Laat het hoofdkussen zo even liggen. Is het meeste vocht eruit? Dan kun je het hoofdkussen binnen of buiten op een wasrek leggen tot het helemaal droog is. Daarna is je hoofdkussen weer schoon en klaar voor gebruik!

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

bed opmaken

Dit is waarom je nooit gelijk je bed moet opmaken

Spring jij uit bed en maak je direct je bed op? Daar kun je beter snel weer mee stoppen. Waarom? Het heeft met (kleine beestjes) te maken.

Verder lezen
zachte handdoeken zonder droger

Zo krijg je zachte handdoeken zonder droger

Wil je weten hoe je zachte handdoeken zonder droger krijgt, maar ook hoe je zachte handdoeken zacht kunt houden? Je leest het hier!

Verder lezen
zuinig wassen

Zuinig wassen: zo kun je energie besparen met de wasmachine

Energie besparen met de wasmachine doe je vanaf nu met deze fijne tips om zuinig te wassen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch