1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Zo maak je een bordspel van een oude houten snijplank

Zo maak je een bordspel van een oude houten snijplank

bordspel maken

Leuke bordspellen zorgen voor urenlang vermaak. Heb je toevallig nog een oude houten snijplank over? Transformeer die dan naar een leuk bordspel, zoals Mens erger je niet!. Het is een geweldige manier om een oud voorwerp nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd een leuke activiteit te creëren voor vrienden en familie. Volg deze eenvoudige stappen om je eigen bordspel te maken van een oude houten snijplank.

Bordspel

Mens erger je niet!-bordspel maken: de benodigdheden  

Wanneer je een bordspel wil maken van een oude houten snijplank, dan heb je daar een aantal dingen voor nodig. Zet de volgende dingen alvast klaar, voordat je aan het knutselen slaat. 

 • Oude houten snijplank

 • Schuurpapier (grof en fijn)

 • Verf verschillende kleuren 

 • Kwasten

 • Liniaal

 • Potlood

 • Een sjabloon van het Mens erger je niet! (online te vinden) 

 • Houten knopen of stukjes hout in verschillende kleuren (om te dienen als pionnen)

 • Lak (optioneel) 

In 7 stappen een Mens erger je niet!-bordspel maken  

Stap 1: Voorbereiding 

Begin met het zoeken van een oude houten snijplank die je niet langer gebruikt. Zorg ervoor dat het oppervlak vlak is en vrij is van grote beschadigingen, anders kunnen de pionnen niet goed blijven staan. Als het nodig is, gebruik dan grof schuurpapier om eventuele ruwe plekken glad te maken. Geef de snijplank een goede schoonmaakbeurt om eventueel stof en vuil te verwijderen.

Stap 2: Schuren

Gebruik fijn schuurpapier om de snijplank een gladde afwerking te geven. Als je wilt, kun je de randen ronder maken voor een extra mooie uitstraling. Zorg ervoor dat je al het vuil verwijdert en je werkplek schoonmaakt. Dan kan het ontwerpen beginnen. 

Stap 3: Het Mens erger je niet!-bord ontwerpen 

Wanneer je een Mens erger je niet!-bord wil ontwerpen, dan kun je hiervoor de volgende dingen doen. 

1. Bepaal de grootte

Bedenk hoe groot je het speelbord wilt hebben. Een standaardformaat is ongeveer 30 cm x 30 cm, maar je kunt het aanpassen aan je voorkeur.

2. Teken het speelbord

Met behulp van een liniaal en potlood teken je een rooster. Een 'Mens erger je niet'-bord heeft 40 vakjes, verdeeld in vier gekleurde thuisbasissen en een pad dat naar het midden leidt.

3. Kleur de vakjes

Kleur de vakjes in de thuisbasissen verschillend. Gebruikelijke kleuren zijn rood, geel, groen en blauw. Het middenpad kan bijvoorbeeld wit zijn. Gebruik acrylverf of houtverf voor het beste resultaat. Laat de verf volledig drogen. Wees lekker creatief en pas het bord aan naar jouw smaak.

4. Voeg startvakjes toe

Teken in elke thuisbasis een startvakje met een pijl die naar het middenpad wijst. Dit is het startpunt voor elke speler.

5. Voeg eindvakjes toe

Aan het einde van het middenpad, teken je een vakje voor elke kleur. Dit is het eindpunt waar de pionnen moeten eindigen.

6. Nummer de vakjes

Nummer de vakjes langs het middenpad van 1 tot 40. Dit helpt om te bepalen hoe ver een speler zijn pion mag verplaatsen bij het gooien van de dobbelsteen.

 

bordspel maken

Stap 4: Pionnen maken

Voor de pionnen kun je kleine houten knopen gebruiken of kleine stukjes hout snijden en verven in verschillende kleuren. Zorg ervoor dat ze plat genoeg zijn om op de vakken van het bord te staan. Maak een set van vier pionnen voor elke speler.

Stap 5: Dobbelsteen maken 

Als je zelf een Mens erger je niet!-bordspel gaat maken, dan is het ook leuk om hiervoor zelf een dobbelsteen te maken. Dit kun je doen van een vierkant blokje van hout. Schuur dit blokje goed, zodat alle kanten glad zijn. Maak daarna met verf of stift op elke kant een cijfer, van een tot en met zes. Daarna ben je bijna klaar om te spelen. 

Stap 6: Lakken 

Als je wil dat je Mens erger je niet!-bordspel langer meegaat, dan kun je een laag blanke lak aanbrengen. Dit beschermt de verf en geeft een mooie glans aan het bord. Laat het daarna goed drogen. 

Stap 7: Spelen maar! 

Je Mens erger je niet!-bordspel is nu helemaal klaar! Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is vrienden en familie uitnodigen. Begin met het uitleggen van de spelregels, mocht iemand het spel nog niet eerder hebben gespeeld, en daarna? Spelen maar! 

Meer zoals dit:

spelletjes onderweg

Leuke spelletjes voor onderweg

Geen ruzie in de auto, want daar schiet je niets mee op. In plaats van zitten kibbelen met elkaar speel je deze leuke spelletjes onderweg.

Verder lezen
sinterklaas spelletjes

De leukste Sinterklaas spelletjes tijdens pakjesavond

Tijdens pakjesavond is het altijd gezellig om Sinterklaas spelletjes te doen. Ben je nog op zoek naar leuke spelletjes? Ontdek hier dan wat leuke ideeën.

Verder lezen
Koningsdag spelletjes

Van blikgooien tot koekhappen: 6 Koningsdag spelletjes

Wil je op Koningsdag graag leuke spelletjes spelen? Bekijk hier de leukste ideeën voor oud-Hollandse spelletjes om op deze feestdag te doen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch