Interview Santnio de Wit
  1. Startpagina
  2. Interview Santino de Wit

‘We oogsten de bloemkolen het liefst in de ochtend, want dan zijn ze nog fris van de dauw en de kou’

Bloemkoolteler Santino de Wit runt samen met zijn broer Damian en zijn vader Dick het bedrijf Z.A. de Wit & Zonen. Zijn overgrootvader Jan de Wit verhuisde in 1916 naar de boerderij in Hoogkarspel waar hij begon met het verbouwen van groenten en aardappelen. Het boerenbedrijf is steeds doorgegeven aan de volgende generatie en is nu in handen van de vierde generatie die zich heeft gespecialiseerd in bloemkoolteelt. ALDI sprak met Santino over wat de bloemkoolteelt zo uitdagend maakt, wat er veranderd is in de teelt en hoe je een bloemkool mooi wit houdt.

Om welke reden hebben jullie ervoor gekozen om de teelt volledig te richten op bloemkool?
‘Toen mijn opa het bedrijf van zijn vader overnam begon hij met het verbouwen van kolen, rode bieten en wortelen. Door steeds verdere automatisering was het uiteindelijk niet meer rendabel om rode biet en wortel op kleine schaal te blijven verbouwen. De focus werd daarom meer gelegd op de teelt van verschillende soorten kool en sinds het jaar 2000 hebben we ons volledig toegespitst op bloemkool.

Wat meespeelde in deze keuze is dat het telen van bloemkool ons goed afging, hoewel het geen makkelijke groente is om te verbouwen. Er is veel handarbeid voor nodig en de oogst is van veel factoren afhankelijk waardoor de werkzaamheden lastig te plannen zijn. Het geeft ons dan ook veel voldoening als we na alle inspanningen een mooi product kunnen oogsten.’

Hoe zorgen jullie ervoor dat de bloemkolen die bij ALDI in het schap liggen van de hoogste kwaliteit zijn?
‘We telen traditionele witte bloemkool en planten daarvan verschillende rassen. In de winter maken we een plant- en oogstschema, waarbij we goed kijken naar de specifieke kwaliteiten en het aantal groeidagen van elk ras. Sommige rassen kun je 70 dagen na het planten al oogsten en andere rassen hebben tot wel 270 dagen nodig om tot een volwaardige bloemkool uit te groeien. Om de oogst goed te kunnen spreiden planten we 2 of 3 rassen met verschillende groeidagen tegelijk. Het blijft een uitdaging, maar door rekening te houden met alle factoren kunnen we het hele seizoen bloemkolen van de beste kwaliteit oogsten.’

Hoe houden jullie de bloemkolen zo mooi wit?
‘Een witte bloemkool wordt geel door de zon. Deze verkleuring voorkomen we door de bloemkool te bedekken met zijn eigen bladeren, waardoor de zon geen kans krijgt. De groene krans met bladeren beschermt de bloemkool ook tegen beschadiging. Een gele bloemkool smaakt overigens hetzelfde als een witte bloemkool, maar de consument wil het liefst een mooi wit exemplaar.’

Is de manier waarop jullie bloemkool telen veranderd sinds jullie begintijd?
‘We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de verschillende eigenschappen van elk ras, maar er zijn factoren waar we geen invloed op hebben. Zo passen we onze planning regelmatig aan als de weersomstandigheden veranderen. Bij hevige regenval kunnen we bijvoorbeeld niet planten. Maar een dag later planten betekent ook dat het oogstschema wordt verstoord. Het extreme weer van de laatste jaren vereist een flexibele planning. Hier moet je als bedrijf wel op voorbereid zijn.

Daarnaast is de kans op schade door dieren de laatste jaren sterk toegenomen. Duiven en hazen eten van de bloemkoolplantjes en ganzen trekken deze zelfs helemaal uit de grond. Met een wildnet kunnen we de kwetsbare plantjes de eerste weken beschermen. Na 5 weken halen we het net er weer af, zodat we kunnen schoffelen tegen onkruid.’



interview bloomkoolteler ALDI
interview bloomkoolteler ALDI

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
‘We telen onze bloemkool op 55 hectare grond en daarvan huren we 90% bij verschillende landeigenaren, voornamelijk melkveehouders. We gebruiken steeds andere percelen waarop de teelt van bloemkool wordt afgewisseld met de teelt van andere gewassen. Onze bloemkolen staan hierdoor steeds op een fris stuk grond. De bodem blijft hierdoor gezond en vruchtbaar en het gewas is sterker en minder vatbaar voor ziekten en plagen.

Op onze eigen percelen telen we per jaar maar één keer bloemkool in plaats van twee keer. Na de oogst wordt het perceel bemest en krijgt de bodem een heel seizoen rust om weer in topconditie te komen. De plantenresten en organische mest worden omgezet in voedingstoffen, zodat er in het nieuwe seizoen weer mooie gezonde bloemkolen kunnen groeien.’

Eet je zelf vaak bloemkool?
‘Wij eten gemiddeld één keer per week bloemkool. Je kan een bloemkool op veel verschillende manieren bereiden. Wat veel mensen niet weten is dat bloemkool rauw ook heel lekker is. Zo eet ik hem zelf het liefst. Tijdens het oogsten (wij noemen dat snijden) eet ik best vaak een stuk rauwe bloemkool vers van het veld.’

Waar ben je het meest trots op?
‘Ik ben er trots op dat we klanten blij kunnen maken met onze bloemkolen. En ik geniet ervan dat je in dit vak altijd lekker in de natuur bezig bent. We oogsten de bloemkolen het liefst in de ochtend, want dan zijn ze nog fris van de dauw en de kou. Als je dan in het veld staat, de zon komt op en je ziet de bloemkolen er zo mooi bij staan dan weet je dat al het harde werk niet voor niets is geweest.’

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch