Project Kruidenrijk Grasland van ALDI voor meer biodiversiteit
  1. Startpagina
  2. “De gezondheid van de koe is voor mij het belangrijkst”

Interview de heer Woudstra

Plaats: Gersloot, Friesland
Aantal koeien: 150 koeien
Aantal hectare: 120 
Aantal hectare Kruidenrijk Grasland: 10, waarvan 2 project ALDI

Hank

"De gezondheid van de koe is voor mij het belangrijkst" 

Siebren Woudstra is een gedreven boer met een hart voor duurzaamheid. Met een bodem van veen, zand en leem begon hij dit project vanuit nieuwsgierigheid en als investeringskans. "Ik was al bezig met kruidenrijk grasland voordat dit project met ALDI en FrieslandCampina van start ging," legt Woudstra uit. "Het begon als een eigen experiment. Als dit goed uitpakt, gaan we er meer mee doen, ik ben nog volop aan het leren. De gezondheid van de koe staat voor mij op nummer één. Daarnaast zijn de economische voordelen natuurlijk belangrijk.”


Bodemonderzoek

Woudstra wil graag weten of kruidenrijk grasland duurzamer kan zijn dan traditionele gewassen en grasland. "We hebben ooit met klaver geëxperimenteerd, maar dat werkte niet goed door de bodemverschillen en groeiomstandigheden," legt hij uit. Daarom heeft hij een zorgvuldig bodemonderzoek gedaan, om zeker te weten dat kruiden er goed kunnen groeien. Dit kan ervoor zorgen dat hij straks minder bemesting hoeft te gebruiken. “We proberen zoveel mogelijk organische mest te gebruiken in plaats van kunstmest. Als het kruidenrijk mengsel zichzelf in stand kan houden, hoeven we helemaal geen kunstmest meer te gebruiken," geeft hij aan. "Dat zorgt voor minder CO2 en het is beter voor het milieu."

Mineralen en spoorelementen

Woudstra vindt de gezondheid van zijn koeien de belangrijkste reden om mee te doen. "We hebben nu het meest complete kruidenmengsel voor een optimale voedingswaarde, zoals duizendblad, honingklaver, karwij, kleine pimpernel, koriander, paardenbloem, wilde cichorei en wilde peterselie. De kruiden wortelen diep en hun mineralen en spoorelementen kunnen helpen om gezonder vee te krijgen. Het zijn essentiële bouwstoffen voor de koe. Alles wat van eigen land kan komen heeft de voorkeur.”

Uitdagingen 

Hoewel het experiment veelbelovend is, kennen de kruiden uitdagingen zoals de nauwkeurigheid van zaaien, het onderhoud, goed kunnen maaien om voldoende winterkost voor de koeien te krijgen en ontdekken wat de koe wel en niet eet. "Het vergt vakmanschap en toewijding om het juiste mengsel te creëren en te zorgen dat het grasland gedijt," benadrukt de Friese boer. Dit 5-jarige experiment is pas een jaar bezig. "Als het goed uitpakt, willen we zeker uitbreiden," zegt hij. "Onze focus ligt op het optimaal benutten van het land en gezonde koeien.”

Advies

Als advies voor andere boeren die ook een kruidenrijk grasland overwegen, zegt Woudstra: “Start bij de bodem, dat is de basis. Als je goed bodemonderzoek vooraf doet, weet je welke kruidenmix het beste gaat groeien.”

 

 

 

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch