Project Kruidenrijk Grasland van ALDI voor meer biodiversiteit
  1. Startpagina
  2. “Gelukkige koeien maken een boer blij”

Interview familie Evers

Plaats: Someren, Noord-Brabant
Aantal koeien: 160 koeien
Aantal hectare: 50
Aantal hectare Kruidenrijk Grasland: 5, waarvan 2 vanuit het project van ALDI

Hank

"Gelukkige koeien maken een boer blij"

In het Brabantse Someren beheert de familie Evers met passie een melkveehouderij. Vader Ad en zoon Adrian zijn positief over het project Kruidenrijk Grasland: "Wij geloven dat alle kleine veranderingen zoals dit project een positieve impact kunnen hebben op de samenleving. Deze manier van werken is goed voor de natuur, maar ook voor ons bedrijf”, aldus zoon Evers.

Smakelijk

Na bodemonderzoek begonnen ze met een kruidenmix die het beste zou werken tussen het gras op hun zandgrond, die ook een beetje leem bevat. De mix bestaat uit onder meer cichorei, smalle weegbree, karwij en meerdere vlinderbloemigen, zoals luzerne en verschillende klavers. Dit gevarieerde mengsel is niet alleen gunstig voor de biodiversiteit, maar heeft ook invloed op de smakelijkheid van het voer voor de koeien. “Het is nu nog onduidelijk wat het effect op de gezondheid van de koeien is, maar ze smullen er elk geval wel van, dat merk je. Het is niks als koeien met lange tanden aan het gras trekken. Daar wordt je als boer niet gelukkig van. Gelukkige koeien maken een boer blij”, vertelt zoon Evers. 

Biodiversiteit

“We hebben ook gemerkt dat het kruidenrijk grasland meer bijen, vlinders en vogels brengt. En de bij is belangrijk. Het gaat de laatste jaren slecht met de bij, echt slecht. Maar er is niks zo belangrijk als bijen voor de bestuiving van planten. Als we daar aan kunnen bijdragen, dat is goed. Dat heeft een positieve invloed op het ecosysteem”, vertelt vader Evers met passie. 

Uitdagingen

Dat het experiment niet iets is wat je er zo maar even bij doet, legt zoon Evers uit: “Je moet eerst zorgen voor goede zaden. Wij hebben gekozen voor de ‘Mercedes’ onder de zaden, we wilden het beste. Dat kost dan iets meer, maar dan heb je ook wat. “Vervolgens moet je de kruidenzaden wel goed mengen met het gras, anders krijg je geen gelijkmatige verdeling op het land. Wij hebben het graszaad in de betonmolen gegooid en toen de kruiden erbij gedaan en steeds weer opgeschept. Het is een beetje bewerkelijker, maar je krijgt beter resultaat doordat er geen stukken grond zijn die alleen gras hebben en geen kruiden.”

Advies

Kruidenrijk Grasland laat zien hoe duurzaamheid en landbouw hand in hand kunnen gaan met voorzichtig positieve resultaten. En ja, je moet eerst wel investeren voordat je resultaat krijgt. Ik geloof zeker dat dit een toekomstbestendige aanpak is”. Tot slot willen vader en zoon andere boeren aanmoedigen om open te staan voor verandering en experimenten. "Een keer proberen en testen kan je verrassende resultaten opleveren," zegt vader Evers. “’Dat doen we al jaren zo’ is een dooddoener en daar zijn wij niet van”. 

 

 

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch