MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Hoe snijd je een prei? Stap voor stap een prei snijden (met video!) 

Prei is een heerlijke – en betaalbare- groente om vaak mee te koken en gelukkig ook het hele jaar makkelijk verkrijgbaar. We geven je een aantal simpele tips zodat jij voortaan prei kunt snijden en bereiden als een pro.

Prei snijden  

Je hebt gelukkig niet allerlei apart keukengerei nodig om prei te snijden, een scherp mes en een snijplank zijn voldoende om de klus te klaren.

Een prei snijden in 6 stappen:

  1. In een prei kan nogal wat aarde zitten en daarom is het belangrijk dat je dit eerst verwijdert. Haal als eerste het buitenste groen van de prei af, dit kun je gewoon doen met je handen, een mes heb je hierbij niet nodig.
  2. Snijd de prei in de lengte doormidden.
  3. Hou de prei onder een lopende kraan met koud water om de zandresten te verwijderen. Gebruik eventueel de vingers om de prei een beetje open te buigen, zodat hij helemaal schoon is.
  4. Duw de vingertoppen en duim naar binnen en zet het mes tegen de knokkels.
  5. Snijd de prei nu in halve ringen. Het worteleind kan je weggooien.
  6. De prei is nu klaar voor een lekker gerecht!

Het groen van een prei kun je in principe gewoon opeten. Kijk wel of het groen niet is uitgedroogd en spoel het goed af.

Prei koken 

Prei bereiden kan op allerlei manieren: van koken tot wokken, bakken of even in de oven. Prei is een heerlijk ingrediënt in een stamppot, een ovenschotel of garnering op een gepofte aardappel. Probeer ook eens een preisoep, je staat verbaasd van de smaak! Rauw is prei ook lekker, bijvoorbeeld in een salade.

Prei stoven

Prei is ook een perfect ingrediënt in een stoofschotel. Het stoven van prei zorgt dat de smaak van deze groente zachter en subtieler wordt. Hij komt dan ook perfect tot zijn recht in een stoofschotel. Een grote hit voor een maaltijd met de familie. Gestoofde prei is heerlijk is een klassieke stoofschotel bijvoorbeeld met runderkarbonade, maar prei is ook een absolute aanrader in visgerechten.

Prei bewaren

Een ongesneden prei blijft in de koelkast tot wel drie weken goed. Heb je de prei eenmaal gekookt, bewaar deze dan in een afgesloten container in de koelkast. De prei moet je dan wel binnen twee dagen opeten. Prei kan ook – ongekookt - buiten de koelkast bewaard worden, dan blijft hij zo'n vijf dagen goed.

Prei invriezen 

Ongesneden prei is al lang houdbaar, in de vriezer blijft prei nóg langer goed. Stop je de prei gekookt in de vriezer, dan blijft deze zo’n twaalf maanden houdbaar.

Recepten met prei 

Deze tips maken van jou een echte pro op het gebied van prei en je kunt nu zonder problemen een lekker receptje op tafel zetten met deze groente. We geven je alvast wat ideeën.

Meer zoals dit: