MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Hoe kan je verse kruiden goed bewaren in de koelkast? 

Verse kruiden zijn heerlijk in allerlei gerechten: van salades tot pasta’s, smoothies en cocktails! Maar hoe bewaar je verse kruiden het beste in de koelkast? Waar moet je op letten? Wij helpen je graag op weg.

1. Eerst even wassen

Kruiden komen soms met een beetje aarde (want: lekker vers!) of kleine insectjes. Die wil je natuurlijk niet in je koelkast hebben. Dus: voordat je de kruiden in de koelkast bewaart, spoel je ze eerst even goed af onder koud stromend water.

Vang het water op om verspilling te voorkomen! Handig om daarna de planten mee water te geven.

2. Drogen 

Na het wassen, droog je de kruiden eerst. Doe dit door ze op een vel keukenpapier te leggen. Zorg ervoor dat de kruiden niet dubbel liggen, maar naast elkaar, netjes in een rij. Dep met een tweede vel keukenpapier de kruiden droog. Het is prima dat je kruiden nog een paar druppels water op zich hebben, hierdoor blijven ze vochtig in de koelkast en dus langer goed. Gebruik geen saladespinner om de kruiden te drogen. Ze zijn hier te kwetsbaar voor!

3. Oprollen 

Onze favoriete manier om kruiden te bewaren is er eentje zonder plastic. Daar worden zowel je kruiden als Moeder Natuur een stuk blijer van! Dus onze aanrader is om kruiden op te rollen in keukenpapier voordat je ze bewaart in de koelkast. Leg de kruiden netjes naast elkaar op een (lange) rol keukenpapier, zodat de kruiden niet op elkaar komen wanneer je ze oprolt. Na het oprollen bewaar je de kruiden in de groentela.

4. In een potje water  

Een andere manier om kruiden te bewaren is in een potje. Net als bloemen, blijven kruiden zo langer goed. Het potje kruiden zet je op het aanrecht of in de koelkast. Wanneer je de kruiden in de koelkast zet, houd je de kruiden nog langer vers door er een ziplockzakje overheen te doen. Hou deze open, zodat er genoeg zuurstof bij de plantjes komt.

5. Goed onderhouden

Wanneer je kruiden bewaart, is het belangrijk ze goed te onderhouden. Door gele blaadjes te verwijderen, blijven je kruiden vers. Vervang ook het water en verwijder blaadjes die eraf gevallen zijn.

6. Invriezen 

Wil je je kruiden zo lang mogelijk bewaren? Dan kun je ze ook invriezen. Rozemarijn, dille, tijm, munt en salie kun je aan het stokje invriezen. Leg de kruiden op een stuk bakpapier en leg ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn kun je ze in een tupperware of ziplockzakje bewaren. Een andere manier om kruiden in te vriezen is door ze héél klein te snijden en ze in een ijsklontjestray te verdelen. Giet er een klein bodempje water bij en plaats de kruiden in de vriezer. Dit werkt goed voor bieslook, koriander en basilicum.

7. Gebruiken! 

In plaats van de kruiden in te vriezen, kun je ze natuurlijk ook gewoon lekker gebruiken. Eén van onze favoriete manieren om dat te doen, is door er bijvoorbeeld pesto, kruidenboter of een verse dip van te maken.

Waar gebruik jij zelfgemaakte pesto bij?

Boodschappenlijstje

Meer zoals dit: