Zelf granola bars maken: 3 variaties
Granola bars maken is een leuke bezigheid voor in het weekend. Het is makkelijk, je kunt er veel mee variëren en het is ook erg leuk om samen met kinderen te doen. Je kunt de granola bars, ook wel mueslirepen genoemd, zo gezond maken als je zelf wil. Lijkt het je leuk? In dit artikel lees je hoe je zelf granola bars kunt maken, welke ingrediënten je nodig hebt en drie smakelijke variaties.
Wat zijn granola bars?
Granola bar is het Engelse woord voor mueslireep. Het zijn dus repen zoals je die ook kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen met als basis muesli of granola. De granola bars worden op smaak gebracht met uiteenlopende ingrediënten, variërend van heel gezond tot iets minder gezond. Denk aan ongebrande noten, zaden en pitten, maar ook aan gedroogd fruit, honing en zelfs chocolade. Ze zijn het ideale tussendoortje omdat ze vaak een mix van koolhydraten (suikers) en eiwitten bevatten en daardoor heel snel extra energie geven.
Granola bars maken
Zelf granola bars maken is ontzettend makkelijk en hartstikke leuk om te doen. Het is ook nog eens superlekker, want je kunt ze naar eigen smaak bereiden. Heb je kinderen? Laat ze dan vooral ook meehelpen. Begin met het verzamelen van de ingrediënten: gebruikt kant-en-klare of zelfgemaakte granola of muesli, ongebrande noten, zaden, pitten, gedroogd fruit en misschien wel chocolade. Hak de grote ingrediënten zoals noten, fruit en chocolade in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de ingrediënten in een grote mengkom, samen met geklutst ei en zonnebloemolie voor de binding. Wil je de granola bars wat zoeter maken? Voeg dan wat honing toe. Stort het granolamengsel in een met bakpapier beklede vorm en druk goed aan. Bak de granola bars een klein halfuurtje in de oven. Laat de ovenschaal iets afkoelen, snijd het mengsel in repen en laat volledig afkoelen. Bewaar de afgekoelde granola bars in een luchtdicht bakje op kamertemperatuur gedurende vijf dagen tot een week.
Zelf granola bars maken: 3 variaties
Met granola bars kun je alle kanten op. Gebruik vooral wat je nog in huis hebt en maak restjes noten, zaden, pitten en verschillende soorten muesli op. Je kunt ook nog eerst zelf granola of muesli maken, maar kant-en-klaar is ook hartstikke lekker. Zin in een beetje variatie? Bekijk de onderstaande drie smaakcombinaties of stel jouw eigen favoriet samen. Gebruik bovenstaande richtlijnen als basis en varieer erop los!
Dadels, kokos en cacao nibs
Pindakaas, walnoten en honing
Muesli en studentenhaver
Naar recept: zelfgemaakte granola