Borrelplanken en hapjes: zo maak je de perfecte plank

Een goed samengestelde borrelplank is de ster van elk feestje of gezellig samenzijn. Maar hoe tover je nou een plank op tafel die er niet alleen verrukkelijk uitziet, maar ook heerlijk smaakt? Met onze tips krijg je dat zo voor elkaar!

De perfecte borrelplank met de allerlekkerste producten

Geen gezelligheid zonder snacks. Dat snappen wij als geen ander. Ook zo dol op borrelplanken? Wij vertellen je hoe je de lekkerste plank op tafel zet. Dat begint bij de basisregel: leg er hapjes op die makkelijk te eten zijn. Zorg daarnaast voor een mix van vlees, vis en vegetarisch zodat er voor ieder wat wils is. Pak die mooie robuuste plank maar uit de kast, loop onze handige tips bij langs en nodig je vrienden en/of familie uit.

1. Diverse kazen

Kaas is onmisbaar op elke plank. Kies voor een mix van harde en zachte kazen. Denk bijvoorbeeld aan brie, camembert, blauwe kaas, geitenkaas. Snijd de harde kazen (extra belegen kaas bijvoorbeeld) in blokjes en laat de zachte kazen heel. De blokjes kun je los of in leuke kommetjes op de plank zetten. De zachte kazen kunnen door de ‘gasten’ zelf worden aangesneden.

2. Vleeswaren

Naast kaas, mogen vleeswaren ook niet missen op je borrelplank. Parmaham, serranoham, chorizo en salami zijn altijd een goede keuze. Ook leuk: je kunt de plakjes mooi opvouwen, maar je kunt er ook makkelijk roosjes van vouwen. Zo doe je dat:

- Pak een longdrink- of champagneglas met een smalle opening. Hoe groter het glas, hoe groter de roos en hoe meer salami je nodig hebt
- Vouw je eerste plakje salami over het glas heen
- Het tweede plakje moet een beetje overlappen, zo bedek je de rand van het glas
- Vervolgens voeg je net zo lang plakjes toe totdat je de opening van het glas niet meer kunt zien
- Even het glas omdraaien en daar is je roos!

3. Knapperige toevoegingen

Chips hoort op tafel. Of dat nou tijdens feestjes of een avondje bankhangen is. Dat kun je in een kommetje doen, maar óók op de borreplank leggen. Het is een lekkere, knapperige toevoeging. Ribbelchips paprika of naturel is altijd een goede keuze. Iets meer verrassen? Kies dan voor knapperige handcoocked chips. Chips is ook lekker om te dippen in verschillende sausjes, neem bijvoorbeeld onze tortillachips om te dippen in een lekkere guacamole die je zelf kunt maken. Kies je favoriete KRAAX-smaak - of natuurlijk meerdere smaken. Wat je ook op de borrelplank legt: bij ons vind je de allerlekkerste chips voor de allerlaagste prijs!

4. Verse en gedroogde vruchten

Als zoete tegenhanger van de hartige smaken op de plank, kun je wat druiven, bessen, abrikozen of dadels verspreiden op de plank. Het voegt ook nog eens wat kleur toe!

5. Noten en olijven

Als je dan toch bezig bent lekkers verspreiden op de plank… Vergeet ook niet om noten en olijven mee te nemen. Je kunt de noten en olijven over de plank verspreiden of in kleine schaaltjes doen. Tip: zet champagnecoupes op de borrelplank en doe daar noten/olijven in. Zo heb je nog meer plek voor snacks!

6. Brood en toastjes

Brood en toastjes horen ook bij de basis van een succesvolle borrelplank. Stokbrood, crackers en toastjes doen het altijd goed. Snijd het brood in hapklare stukken en leg de crackers in kleine stapeltjes.

7. Dips en spreads

Brood en toastjes op de borrelplank? Dan moet je dips en spreads niet vergeten! Denk bijvoorbeeld aan hummus, guacamole, tapenade en pesto (die laatste is ook nog eens ‘Goed getest’). Serveer de dips in kleine kommetjes en plaats dit strategisch op de plank zodat iedereen er makkelijk bij kan. Smullen maar!



Het leukste van een borrelplank? Samen genieten! Met onze tips tover je gemakkelijk een mooie en lekkere borrelplank op tafel. Je kunt er nog voor kiezen om extra’s toe te voegen, zoals kleine tomaatjes. Groene blaadjes, zoals basilicum, kun je gebruiken als garnering. Psst, een heerlijke wijn maakt het smaakfeestje nog completer. Kies je voor onze Kaapse Pracht rosé, rood of wit? En voor een non-alcoholische verfrissing vind je bij ons jouw favoriete River-frisdrank.

Meer zoals dit:

Meer zoals dit