Van Beef Wellington tot biefstuk à la Loetje: 5 x biefstukrecepten
Perfect rosé gebakken met een glanzend bruin jasje, een rijke jus van roomboter en als het even kan wat frietjes erbij… Biefstuk is voor velen het ultieme culinaire genot en daarom staat het bij de meeste restaurants prominent op het menu. Een klassieke biefstuk met alleen boter, zout en peper is natuurlijk hartstikke lekker, maar er zijn nog heel veel andere smakelijke variaties om te proberen. Laat je in dit artikel inspireren door 5 lekkere biefstukrecepten, variërend van een snelle Beef Wellington tot de bekende Loetje biefstuk.
5 x Biefstukrecepten
Er zijn oneindig veel verschillende biefstukrecepten, maar voor dit recept selecteerden we de populairste 5. Zo kan de Beef Wellington van biefstuk niet uitblijven, net als biefstuk met teriyakisaus en zelfgemaakte kruidenboter. Biefstuk op een broodje is minstens net zo lekker en een mooie manier om restjes op te maken. Als kers op de taart lees je hoe je de originele Loetje biefstuk zoals in het gelijknamige restaurant thuis kunt klaarmaken en dat is verschrikkelijk makkelijk.
Beef Wellington
Loetje biefstuk
Biefstuk op een broodje
Steak tartare of steak preparé
Biefstuk teriyaki
1. Beef Wellington
Tijdens kerst is het één van de meest populaire vleesgerechten: Beef Wellington. Het originele recept maak je van een hele ossenhaas verpakt in een paddenstoelenmengsel, rauwe ham, soms zelfs nog een laagje crêpe en tot slot altijd bladerdeeg. Het resultaat is een culinair spektakel, maar ook lastig om te maken. Gelukkig kun je het jezelf ook een stuk makkelijker maken door éénpersoonsporties te maken met een kleinere biefstuk.
-
Lees ook: 4x Beef Wellington variaties voor kerst
2. Loetje biefstuk
Heb je het over een biefstukrestaurant, dan denk je waarschijnlijk aan Café Loetje. Het beroemde restaurant uit Amsterdam maakte furore met zijn ossenhaasbiefstuk. Er zijn inmiddels maar liefst 30 vestigingen, want de biefstuk à la Loetje is nog steeds ongekend populair. Wat de Loetje biefstuk zo beroemd maakt is de combinatie van zacht vlees van de ossenhaas gebakken in vloeibare margarine en geserveerd in een plas eigen jus. Zo simpel is het. Voor biefstuk Bali, een variant op Loetje’s menu, voeg je een lepel pittige sambal toe aan de jus.
3. Op een broodje
Heb je biefstuk over, rauw of gebakken? Maak dan een broodje biefstuk of steak sandwich. Bak de biefstuk zoals je ook voor het avondeten doet en snijd in dunne reepjes. Kruid het vlees met zout en peper, en beleg een pistoletje of stuk stokbrood met het vlees. Voeg vervolgens nog smaakmakers toe, zoals rucola, geroosterde paprika, kaas of champignons. Erg lekker met mosterdmayonaise, teriyakisaus of een dun laagje tomatensaus.
4. Steak preparé
Als je een keer iets anders wil, maak dan steak preparé. Steak preparé wordt gemaakt van rauw (supervers) biefstukvlees in fijne stukjes gehakt. Breng het geheel op smaak met ingrediënten als een rauw gesnipperd sjalotje, gehakte peterselie, fijngesneden augurk, kappertjes, tabasco of mayonaise. Serveer het gerecht als voor- of hoofdgerecht, of tijdens de lunch op een broodje.
-
Naar recept: Belgisch broodje preparé (americain) met biefstuk
5. Biefstuk teriyaki
Tot slot nog een hele makkelijke manier om biefstuk te bereiden. Biefstuk teriyaki kun je namelijk op verschillende manieren maken, maar meestal wordt het vlees in reepjes of blokjes gesneden. Breng het vlees na het bakken op smaak met teriyakisaus en verwerk het door salades, een wokgerecht met noodles of rijst. Ook lekker als voorgerecht met alleen het vlees in dunne plakjes en teriyakisaus ernaast om in te dippen.
Op het boodschappenlijstje
-
Broodjes