5 x superslimme aardappelhacks die je nog niet wist (met video!)
Nederland is een echt aardappelland. We eten per persoon gemiddeld maar liefst 53 kilo aardappels per jaar! Ontzettend veel natuurlijk, maar wist je dat we eigenlijk maar weinig van deze geliefde geel-bruine knollen weten? Zo kun je ze koken in de magnetron en heb je allerlei slimme trucjes om krokante frietjes te maken. Hoe dat zit en waarom? Dat lees je in dit artikel met 5 superslimme aardappelhacks.
5 x aardappelhacks
- Aardappel schillen zonder mes doe je zo! (ontvellen)
- Wist je dat: je kunt aardappels koken in de magnetron (en het is nog veel sneller ook!)
- Verander je aardappelschillen in chips
- Week aardappels eerst in koud water voor extra krokante ovenfrietjes
- Maak zelf hasselback aardappels met een lepel
1. Aardappels schillen zonder mes
Het is zó makkelijk en kost zo weinig moeite dat we het nooit meer anders willen doen. Het grootste pluspunt is: de aardappels krijgen er nog veel meer smaak van. Snijd met een klein mesje rondom het midden van de aardappel zodat je de aardappel als het ware in twee delen kunt verdelen, zonder dat je de aardappel doorsnijdt. Het doel is dat je alleen in de schil snijdt, niet door de aardappel heen.
Kook de aardappels in gezouten water gaar. Giet af, laat droogstomen in de pan en trek met je handen in twee delen de schil van de aardappel. Voilà! Zo heb je een geschilde aardappel, zonder de moeite. Doordat de schil om de aardappel blijft zitten tijdens het koken krijgt de aardappel ook nog meer smaak.
2. Wist je dat: je kunt aardappels koken in de magnetron (en het is nog veel sneller ook!)
Een snelle truc om aardappels te koken is in de magnetron. Prik hele aardappels op verschillende plekken met een vork in of halveer ze in de lengte. Leg in een schaaltje wat je bijna helemaal bedekt met plasticfolie, maar zorg dat er een klein randje open blijft staan. Gaar de aardappels in 5-10 minuten op 700-800 watt in de magnetron. Hoe lang de aardappels nodig hebben is afhankelijk van de hoeveelheid.
3. Chips maken van aardappelschillen
Aardappels geschild en sta je op het punt om de schillen weg te gooien? Doe het niet! Aardappelschillen kun je namelijk gebruiken om chips mee te maken. Spoel indien nodig de schillen af onder de koude kraan en droog goed af in een schone theedoek. Meng de schillen in een grote kom met olijfolie of zonnebloemolie en een flinke snuf zout. Verdeel de aardappelschillen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 8-12 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden. Laat de aardappelschillen afkoelen en geniet ervan!
4. Zelf ovenfriet maken met koud water
Houd je van ovenfriet en maak je ze graag zelf? Week dan voor het bakken de gesneden aardappels in een grote kom met ijskoud water. Het koude water zorgt ervoor dat het zetmeel in de aardappels aan de oppervlakte komt, waardoor ze uiteindelijk krokanter zullen worden. Droog de geweekte frietjes in een schone theedoek en bak ze extra krokant in de oven of airfryer.
5. Hasselback aardappelen uit de oven maken met een lepel
Tot slot nog een handige truc voor als je de mooie hasselback aardappelen gaat maken. Hierbij is het de bedoeling dat je kleine inkepingen in de aardappel snijdt, zonder deze helemaal door te snijden. Om dit te voorkomen, leg je de aardappel tijdens het snijden op een lepel. Door het opstaande randje van de lepel is het niet mogelijk om helemaal door de aardappel heen te snijden.