Een aangebrande pan schoonmaken? Met deze tips verwijder je de zwarte aanslag op je pannen in een handomdraai! Het kan de beste overkomen: een aangebrande pan. Gelukkig hoeft dat niet het einde van jouw favoriete pan te betekenen. Met een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes krijg je alle pannen in een handomdraai schoon. Let wel op: niet alle pannen kunnen zomaar tegen alle schoonmaakmiddelen die we hier noemen, dus kijk eerst even wat voor pan je hebt.
Aangebrande pan van roestvrijstaal schoonmaken
Heb je een roestvrijstalen pan aan laten branden? Goed nieuws: roestvrijstaal is heel sterk en kan wel tegen een stootje. Je moet hem alleen wel nog even goed schoonmaken voordat je hem weer gebruikt.
1. Aangebrande pan schoonmaken met azijn
Azijn is zo’n heerlijk middel dat je altijd kunt gebruiken om de boel weer schoon te krijgen. Zo ook voor een aangebrande pan. Giet een laagje schoonmaakazijn in een pan met aanbaksels en vul dit aan met een gelijke hoeveelheid water. Zet het op het vuur een laat het even pruttelen wanneer het kookt. Zet dan het vuur uit en laat eventueel het goedje nog even staan voordat je het door de gootsteen giet. Gebruik nu een spons en afwasmiddel om de pan volledig schoon te maken.
Maak ook meteen de onderkant schoon door een aantal lagen keukenrol te doordrenken met azijn. Laat ze tien minuten op de onderkant van de pan liggen en je veegt vlekken zo weg!
2. Aangebrande pan schoonmaken met een vaatwastablet
Een vaatwastablet doet niet alleen maar wonderen in de vaatwasser. Ook om een aangebrande pan schoon te maken, kun je slim gebruik maken van zo’n tabletje. Dit is bijvoorbeeld handig om de zwarte vlekken van de onderkant van een pan te poetsen. Zet de pan in de gootsteen die je vult met heet water en een vaatwastablet. Even laten staan en na een half uurtje maak je de pan schoon met een spons en hij ziet er weer uit als nieuw.
3. Aangebrande pan schoonmaken met cola
Geen azijn of vaatwastabletten in huis? Duik de koelkast in en haal het laatste redmiddel erbij: cola! Wist je dat cola een ontzettend efficiënte vetverwijderaar is? Giet een glas cola in een pan en zet deze op een laag vuurtje. Even laten staan en na 30 minuten tot een uur kun je de aangebrande etensresten zo wegschrobben.
Aangebrande pan schoonmaken met anti-aanbaklaag
Heb je een pan met een anti-aanbaklaag laten aanbranden? Dan betekent het waarschijnlijk dat deze laag niet meer helemaal goed werkt en misschien kun je overwegen om een nieuwe pan te kopen. Wil je echter nog geen afscheid nemen van de pan? Maak deze dan schoon met een zachte spons, niet met een schuurspons. Met zeep en warm water moeten de (aangebrande) etensresten gewoon loskomen.