MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

9 recepten met de seizoensgroenten van juni

Eindelijk is het zover: de zomer komt eraan! Op 21 juni start het zonnigste seizoen van het jaar, wat gepaard gaat met de nodige seizoensgroenten. Verwacht zachte smaken, knapperige structuren en diverse kleuren. Ook daar zijn de lekkerste gerechten mee te maken, dus bekijk de favoriete seizoensgroenten van juni en duik de keuken in! Groente zijn het lekkerst wanneer ze in hun eigen seizoen groeien. Niet alleen is groente dan smaakvoller en goedkoper, het is ook nog eens beter voor het milieu.

Seizoensgroenten juni 

Geniet in juni van de allerlaatste witte asperges, maar ook aubergine, courgette en bloemkool zijn in het seizoen. Net als andijvie, Chinese kool en bosui. Kun je wel wat inspiratie voor in de keuken gebruiken? Bekijk hieronder de lekkerste recepten met prei, radijsjes en paprika.

Alle seizoensgroenten van juni:

  • Abrikozen
  • Andijvie
  • Aubergine
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Courgette
  • Chinese kool
  • Kersen
  • Komkommer
  • Kropsla
  • Meloen
  • Nectarines
  • Paddenstoel
  • Paksoi
  • Perziken
  • Prei
  • Pruimen
  • Selderij
  • Spitskool
  • Radijs
  • Tomaat
  • Ui
  • Venkel
  • Witlof
  • Wortel

Radijsjes  

Sommige producten uit de natuur zijn zó mooi gekleurd dat ze soms net een kunstwerkje lijken. Radijsjes zijn daar een mooi voorbeeld van, met hun felroze jasje en sneeuwwitte kern. De smaak van radijsjes is vrij pittig en scherp, en leent zich daardoor om in dunne plakjes of kleine stukjes te verwerken. Gebruik radijsjes rauw in een gerecht of leg ze in in een mengsel van azijn, suiker en zout. Zo wordt de smaak iets minder pittig.

Paprika  

Met z’n felgekleurde huid en zoete smaak is het een echte allemansvriend. Geliefd bij jong en oud, zowel rauw als gegaard. Serveer reepjes rauwe paprika met hummus als voedzaam tussendoortje of rooster hele exemplaren in de oven. Doordat paprika’s hol zijn lenen ze zich ook om te vullen. Lekker met verschillende soorten groenten en eventueel nog gehakt of geraspte kaas.

Prei 

Prei is familie van de ui en heeft daardoor de magische eigenschap om zalig zoet te worden. Stoof of rooster daarom prei idealiter lang en langzaam, zodat de natuurlijke suikers hun werk kunnen doen en zowel de smaak als de structuur lekker zacht worden. Combineer prei met frisse of hartige ingrediënten, zoals citroenrasp of yoghurt, gebakken spekjes of zalm, kaas en noten.

Stoof in één keer een dubbele portie prei en bewaar de rest in een druk-en-sluitzakje in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraadje achter de hand en scheelt het een volgende keer weer tijd. Stoof de prei in hele of halve ringen in een flinke klont boter of scheut olijfolie op zacht tot middelhoog vuur gedurende 20 tot 30 minuten. Voeg een snuf zout toe voor extra smaak.

Bekijk video: Stap voor stap een prei snijden  

Meer zoals dit: