WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

Home made ice tea: zo maak je zelf ijsthee  

Op een warme zomerse dag gaat niets boven een glas ijskoude ijsthee. Je kunt ice tea in de verschillende smaken kopen, maar ook heel gemakkelijk zelf maken. Met je favoriete smaakje, meer of minder suiker en ook nog eens erg vriendelijk voor de portemonnee. In dit artikel lees je hoe je zelf ijsthee maakt.

Zelf ijsthee maken: 3 stappen 

  1. Thee maken
  2. Zoetstof
  3. Smaakmakers & garnering

1. Thee voor ijsthee maken 

Voor het maken van ijsthee is een ingrediënt natuurlijk essentieel: de thee. Deze kun je op twee verschillende manieren maken, namelijk met warm en met koud water. Thee maken met warm water gaat sneller, want de thee geeft sneller zijn smaak af in warm water. Wel moet je erbij blijven, omdat de thee ook te sterk kan worden. Het voordeel van thee maken met koud water is dat de theesmaak subtieler zal zijn en de trektijd minder nauw luistert.

IJsthee van warme thee: trek jouw favoriete theesmaak, bijvoorbeeld English breakfast, groene thee of rooibos, in een theepot of grote karaf. Voeg heet water toe en laat de thee 3-10 minuten trekken. Hoe lang exact is afhankelijk van het type thee en je persoonlijke voorkeur. Voor 1 grote karaf ijsthee van ongeveer 1,5 liter zijn 3 theezakjes voldoende. Laat volledig afkoelen.

Wil je de ijsthee zoeten? Voeg de suiker, ahornsiroop of honing toe aan de warme thee. Zo kan het oplossen in het warme water.

IJsthee van koude thee: hang 3 theezakjes in een grote karaf en giet er koud water bij. Laat ten minste 4 uur trekken of de hele nacht. Hoe langer, des te sterker.

2. Zoetstof  

Is de thee voor jouw homemade ice tea klaar? Voeg dan nu de zoetstof toe. Zonder kan ook, maar dat kan wat bitter zijn. Zeker als je gebruik maakt van zwarte thee. Gebruik alleen bij warme thee suiker of honing, omdat deze zoetstoffen niet oplossen in koud water. Of gebruik ahornsiroop of limonadesiroop. Dit kan bij zowel warme als koude thee als basis. Uiteraard heeft limonadesiroop ook invloed op de smaak, dus houdt hier rekening mee.

3. Smaakmakers & garnering 

Tot slot is het tijd voor de smaakmakers en garnering. Naast de thee die je als basis hebt gebruikt, zijn verse kruiden en fruit ook lekker door zelfgemaakte ijsthee. Denk aan verse munt of basilicum, plakjes citroen of sinaasappel, stukjes perzik of nectarine, en natuurlijk frambozen en bosbessen. Ook lekker: gepureerde perzik uit blik. Voeg de smaakmakers toe aan de afgekoelde ijsthee en garneer eventueel met extra fruit of kruiden. Serveer de homemade ice tea in mooie glazen met ijsblokjes.

Meer zoals dit: