Een kaasplankje samenstellen is leuk, lekker en makkelijk om te doen, zeker met een paar praktische tips. Het is zelfs mogelijk om een low budget kaasplank te maken, zonder al te veel moeite en inclusief de lekkerste kaasjes, toastjes, dips en meer. Alles weten over een budget kaasplank maken? Lees dan gauw verder.

Hoeveel kaas per persoon?  

Als nagerecht of bij de borrel is een kaasplankje altijd een goed idee. Zorg er wel voor dat je niet al te veel kaas op de plank legt, zodat er nog ruimte is voor het andere eten. Reken op ongeveer 150 - 200 gram kaas per persoon voor een borrel kaasplank en 75 tot 100 gram als de kaasplank als nagerecht bedoeld is.

Budget kaasplank maken

Een kaasplank samenstellen klinkt voor velen als iets duurs. Zonde, want dat hoeft het allesbehalve te zijn. Sterker nog: met de juiste tips, tricks en producten staat er binnen no time een budget kaasplank op tafel. Kies de juiste kaasjes, ga voor lekkere toastjes en brood, vul aan met groenten en eventueel wat fruit en serveer met een zoete jam of hartige dip voor extra smaak. Volg onderstaande vier stappen en de budget kaasplank is zo gemaakt.

  1. Kaasjes

  2. Toastjes en brood

  3. Snackgroenten en fruit

  4. Jam en dips

Haal een blok kaas en snijdt hier zelf blokjes van. Veel goedkoper!

2. Toastjes en brood

Hoewel de meeste kaasjes gewoon uit het vuistje kunnen worden gegeten, kan een toastje of stukje stokbrood natuurlijk nooit kwaad. Daarbij hebben toast en brood een fijne bijkomstigheid: ze vullen goed, waardoor je sneller vol raakt. En dat scheelt weer in de kosten. Ook nog eens duurzaam aan de slag? Bewaar restjes brood in een afgesloten zakje in de vriezer. Rooster vervolgens in de oven of broodrooster tot ze krokant zijn en breek in kleinere stukjes.

3. Snackgroenten en fruit 

Vul de kaasplank verder aan met rauwe snackgroenten, zoals reepjes wortel, bleekselderij, komkommer en paprika. Kies groenten uit het seizoen, die zijn én voller van smaak en meestal ook nog eens laag geprijsd. Of ga voor overgebleven restjes uit de groentela. Snijd in hapklare stukjes of reepjes en presenteer in gezellige glaasjes of schaaltjes. Heb je nog fruit in huis, zoals appels, peren en druiven? Serveer ook die gerust op de kaasplank. Erg lekker in combinatie met de hartige smaak van kaas!

4. Jam en dips  

Tot slot mag een lekkere dip niet ontbreken. Een klein lepeltje jam doet het goed bij pittige kaas, zoals oude kaas of blauwe kaas. Dit kan gewoon jam zijn die je nog in huis hebt, zoals frambozen-, aardbeien- of bosvruchtenjam. Liever een snelle dip? Verdeel een lepel flinke hummus of yoghurt over een klein bordje of schaaltje en breng op smaak met zout, peper, citroensap en olijfolie. Ook lekker met een drupje chilisaus!

Meer zoals dit: