Dit kun je allemaal met bloemkool: koken, roosteren en grillen
De bloemkool is één van dé bekendste groenten uit Nederland. We telen de kolen volop, ze zijn het grootste deel van het jaar uit Nederland verkrijgbaar, zitten vol belangrijke voedingsstoffen en je kunt er alle kanten mee op. Van gekookte bloemkool tot bloemkool uit de oven, maar ook gegrild is bloemkool een echte allemansvriend. In dit artikel leggen we je alles uit over bloemkool koken, geroosterde bloemkool uit de oven en gegrild.
Bloemkool koken
Bloemkool koken is de bekendste bereidingswijze, die je nog steeds vaak terugziet komen in de Nederlandse keukens. Je snijdt hiervoor de bloemkool in roosjes, kookt ze in licht gezouten water en gebruikt ze in een gerecht naar keuze. Of het nu een AVG’tje of een romige puree wordt, alles kan. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar vooral ook het gerecht bepaal je de grootte van de roosjes. Een belangrijke keuze is de kookduur. Wil je meer leren over exacte kooktijden? Lees dan de onderstaande artikel over bloemkool koken.
Wil je bloemkool koken, maar vind je de smaak soms een tikje saai? Voeg dan een bouillonblokje of bouquet garni (kruidenbuideltje) toe aan het water.
- Naar recept: bloemkoolsalade met kip
- Naar recept: gehaktballen in bier met bloemkoolpuree
Bloemkool (roosjes) uit de oven
Bloemkool uit de oven klinkt misschien ingewikkeld, maar niks is minder waar. Je kunt de bloemkool in kleine roosjes roosteren, maar ook in z’n geheel. Ga je voor het eerste? Snijd de kool dan in stukjes. Besprenkel in een grote kom met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog gedroogde kruiden & specerijen. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de bloemkoolroosjes in een heteluchtoven op 200-210 graden. De bloemkool is klaar als de roosjes goudbruin en gaar zijn, maar nog wel een bite hebben.
Voor een hele geroosterde bloemkool uit de oven ben je iets meer tijd kwijt. Eerst kook je namelijk de kool in een ruime pan met gezouten water. Laat uitlekken op een theedoek en iets afkoelen. Maak ondertussen een mengsel van kruiden, specerijen, olie en eventueel yoghurt. Wrijf de bloemkool in met het mengsel en rooster in een oven op 200 graden of een barbecue met dezelfde temperatuur. Test met een scherp mesje of hij gaar is en serveer met smaakmakers naar keuze.
- Naar recept: hele geroosterde bloemkool van de bbq
Gegrilde bloemkool
Een andere smakelijke bereiding is bloemkool van de grill. Hiervoor snijd je de groente in dikke plakken, vergelijkbaar met een steak, die je vervolgens op een grillpan of barbecue grilt. Het resultaat ziet er feestelijk uit en de smaak is zalig. Een mooi vegetarisch hoofd- of bijgerecht, zeker in combinatie met smaakmakers als verse kruiden, specerijen, goede olijfolie, pesto of bijvoorbeeld een yoghurtdip. Om de bloemkoolsteaks te grillen is het belangrijk dat de grillpan of barbecue zo heet mogelijk is en de steaks ingesmeerd met olie. Grill ze vervolgens aan beide kanten tot je grillstrepen ziet. Serveer in individuele porties of op een mooie grote schaal.
De bladeren en steel van de bloemkool zitten bomvol vitaminen en smaken hartstikke goed. Grill ze mee of rooster in stukjes in de oven of barbecue.
Bloemkool wokken
Bloemkool is ook heel erg geschikt om te wokken. Maak de bloemkoolroosjes klein zodat ze sneller klaar zijn. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak de bloemkool, andere smaakmakers erbij en je hebt een heerlijk roerbakgerecht.