Bakken met roomboter: supersnel boter zacht maken
Van zoete koekjes met chocolade tot romige cakes en hartige taarten: roomboter is een veelzijdig ingrediënt waarmee je de meest uiteenlopende baksels lekkerder, krokanter en glanzender maakt. Zowel zoete als hartige gerechten fleuren op van boter, maar sommige recepten vragen specifiek om zachte boter. Geen zachte boter in huis? Met deze truc wordt boter zacht maken een eitje!
Met deze truc krijg je boter snel op kamertemperatuur
Zachte boter
In sommige recepten staat specifiek zachte boter of roomboter op kamertemperatuur vermeld. Dit is vaak het geval bij recepten waarbij je een vloeibaar beslag maakt, zoals cakes. Zachte boter kun je namelijk luchtig kloppen, bijvoorbeeld in combinatie met suiker of eieren, en met harde of koude boter lukt dat niet. Hetzelfde geldt voor gesmolten boter, dat is weer te zacht.
Alle ingrediënten voor je cake of taart in huis, maar ben je vergeten de boter uit de koelkast te halen? Geen nood. Met deze truc kun je heel makkelijk boter zacht maken. Het enige wat je nodig hebt is een grove rasp. Door de boter te raspen ontstaan hele kleine stukjes en wordt de boter automatisch zacht. Geen rasp in huis? Snijd dan de boter in zo klein mogelijke stukjes met een scherp mes.
-
Lees ook: De 5 beste tips voor zelf koekjes bakken
Bakken met roomboter
Bakken met roomboter is het allerlekkerst. Staat er in een recept boter genoemd? Gebruik dan altijd ongezouten roomboter, tenzij anders vermeld. Dit geldt altijd voor zoete recepten en kun je ook het beste aanhouden voor hartige gerechten. Heb je alleen gezouten roomboter in huis? Gebruik dat dan en voeg minder zout toe aan het gerecht dan je anders zou doen. Vervang roomboter nooit door margarine, dat heeft een heel andere smaak en geeft een ander resultaat.