Ananas snijden: hoe snijd je een ananas?
Op vakantie in Costa Rica, Thailand en de Filipijnen zie je ze overal: straatverkopers die op elke hoek van de straat rijpe ananas snijden en verkopen. Verser wordt het bijna niet. Gelukkig kun je in Nederland ook terecht voor de lekkere zoete vrucht en is een ananas snijden zo gedaan. Hoe? Dat lees je in dit artikel, inclusief tips om te controleren of een ananas rijp is en hoe je de gesneden ananas het beste kunt bewaren.
Zo controleer je of een ananas rijp is
Voor je de ananas gaat snijden moet je weten of hij rijp is. Hoe je dat controleert? Trek aan één van de binnenste bladeren van de kroon van de ananas, zonder dat je de ananas met je andere hand vasthoudt. Trek je het blad los? Dan is de ananas rijp en klaar voor gebruik. Gaat de ananas mee omhoog en laat het blad niet los? Dan kun je hem beter nog een dag laten staan. Leg er eventueel een banaan naast om de ananas net iets sneller te laten rijpen.
Ananas snijden
- Rijpe ananas gevonden? Dan is het tijd voor het ananas snijden. Een ananas heeft geen pit, maar wel een harde, niet-eetbare kern. Hier wil je zoveel mogelijk omheen snijden, terwijl er tegelijkertijd zo min mogelijk zacht vruchtvlees verloren gaat. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de schil die je eerst wil verwijderen. Gebruik voor het schillen en snijden een koksmes of broodmes, daar kun je de meeste kracht mee zetten.
- Leg de ongeschilde ananas op de zijkant op een plank en snij de kroon eraf. Snij ook de onderkant weg, zodat de ananas alleen nog aan de zijkanten schil heeft. Zet de ananas nu op een van de twee snijvlakken en zet je mes ongeveer een centimeter vanaf de schil naar binnen. Laat het mes in een vloeiende beweging naar beneden gaan zodat je een stuk schil lossnijdt. Probeer als het kan de vorm van de ananas te volgen, zodat het stuk dat je wegsnijdt ongeveer één centimeter dik blijft. Herhaal dit met de rest van de schil door steeds de ananas iets bij te draaien. Snijd eventuele bruine stukjes en puntjes met een klein mesje weg.
- Laat de ananas op de onderkant staan en kijk van boven naar beneden naar de ananas. Als het goed is, zie je de harde kern door een licht verschil in structuur. Zet het koks- of broodmes op de bovenkant precies in het midden en beweeg het mes in een vloeiende beweging naar beneden. Nu is de ananas doormidden. Draai de ananas negentig graden en snijdt de ananas nog een keer door. Nu heb je vier kwarten ananas. Snij de harde kern weg en snij het vruchtvlees in stukken.
Zo bewaar je een ananas
Gesneden ananas kun je gemiddeld nog drie tot vier dagen bewaren, afhankelijk van hoe rijp de ananas is. Bewaar in stukjes gesneden ananas in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast. Mocht je bang zijn de ananas niet binnen een paar dagen te gebruiken, dan kun je de stukjes ook in een plastic zakje invriezen. Een gehalveerde of in parten gesneden ananas wikkel je in plasticfolie en bewaar je ook in de koelkast. Leg de ingepakte parten eventueel op een bordje om lekken in de koelkast te voorkomen.
Recepten met ananas
Rijpe ananas is ontzettend lekker en verfrissend. Het is de perfecte snack op een zomerse dag, maar ook zalig als dessert. Gewoon zo of met een beetje limoenrasp, of kort gegrild in een grillpan of op de barbecue. Vind je het leuk om er een gerecht mee te maken? Bekijk dan onderstaande recepten met ananas, waaronder een zalig zomers toetje met gegrilde ananas en natuurlijk een variant op de pizza Hawaï.
Naar recept: Gegrilde ananas met limoen en malaga-ijs
Naar recept: Kip Hawaï wrap
Naar recept: Tropische smoothiebowl met mango, ananas en yoghurt
Naar recept: Pofferspiesjes met fruit en poedersuiker