Maak de allerbeste affogato met dit makkelijke affogato recept
De affogato is één van de populairste toetjes van het afgelopen jaar. Het is makkelijk, snel en ontzéttend lekker. Ideaal in een restaurant als simpel dessert, maar ook om thuis te maken. Je doet het namelijk in een handomdraai, hebt weinig ingrediënten nodig en kunt er ook eindeloos mee variëren. Wij leggen je uit hoe je de allerbeste affogato maakt, maar ook wat het nou eigenlijk precies is en welke variaties er zijn.
Wat is een affogato?
Een affogato is een toetje afkomstig uit Italië en bestaat uit slechts twee ingrediënten: een bolletje roomijs met warme koffie. Traditioneel krijg je het ijs in een klein glaasje geserveerd, waarna ze de hete espresso – meestal aan tafel – over het ijs gieten. Het resultaat is een smaaksensatie met het zachte, zoete en smeltende ijs en de hete, bittere espresso.
De beste ingrediënten voor de lekkerste affogato
Een affogato is niet moeilijk om te maken en bevat in principe maar twee ingrediënten. Des te belangrijker is daardoor de kwaliteit van de producten. Ga daarom voor de allerlekkerste espresso die je kunt vinden en gebruik jouw favoriete koffiebonen. Heb je die nog niet? Probeer dan de koffie van Barissimo. Gemaakt van bonen die volgens Italiaanse traditie gebrand worden in onze eigen branderij. Heerlijke koffie van eigen merk voor een prijs waar je niet wakker van hoeft te liggen!
Hetzelfde geldt voor het ijs: gebruik jouw ultieme favoriet en ga voor de hoogste kwaliteit. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn.
Je kunt ook een combinatie van verschillende smaken ijs gebruiken, zolang het maar roomijs is. Denk bijvoorbeeld aan het slagroomijs met triple chocolate roomijs uit de winkel. Ook lekker: pecan-caramel roomijs in combinatie met salted caramel roomijs.
Affogato recept: stap voor stap een affogato maken
Stap 1: zet de koffie
Maak de koffie en zet alvast een glaasje of kopje klaar om de affogato in te presenteren. Maak je affogato voor een grote groep? Zet de koffie dan in een grote maatbeker. De kopjes zet je klaar met het ijs. Tip: zet de koffie in een glaasje of maatbekertje met een tuutje. Dat helpt bij het schenken en voorkomt een kliederboel.
Stap 2: schep het ijs
Schep het ijs in mooie bolletjes en leg in een glaasje of kopje. Maak je de affogato voor een grote groep? Bewaar dan de bolletjes ijs op een bakplaat met huishoudfolie in de vriezer.
Stap 3: maak aan tafel af
Door de warmte van de koffie smelt het ijs heel snel. Maak daarom als het even kan de affogato aan tafel af. Zet de glaasjes of kopjes op tafel en giet in een vloeiende beweging de koffie erop.
Stap 4: top met lekkers (optioneel)
Wil je de affogato nog feestelijker maken? Voeg dan een stukje chocolade toe, schep een lepel lobbig geklopte slagroom boven op de koffie, rasp er chocolade over, besprenkel met gehakte nootjes of serveer met een lange vinger (of ander koekje naar smaak).
Affogato recept variaties
- Vegan affogato: vries een gepelde banaan in stukjes in en maal deze met een scheut kokosmelk tot ijs in een keukenmachine. Giet hierop de hete espresso en geniet.
- Chocolade affogato: leg op het bolletje ijs een stukje pure chocolade en giet hierop de warme koffie.
- Affogato met een tic: meng een eetlepel van je favoriete (koffie)likeur door de hete koffie. Giet op een bolletje ijs naar smaak.