1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zuinig wassen: zo kun je energie besparen met de wasmachine
Zuinig wassen: zo kun je energie besparen met de wasmachine

zuinig wassen

Zuinig wassen: zo kun je energie besparen met de wasmachine 

Energie besparen door de wasmachine op een zuinige manier te gebruiken is niet alleen goed voor de portemonnee, het is ook nog eens beter voor het milieu. Een aanrader dus! Hoe doe je dat? Met deze tips weet je zeker dat je volgende keer alles uit de wasbeurt haalt.

Energie besparen op jouw wasmachine doe je zo! 

Zuinig wassen begint met het optimaal gebruiken van de wasmachine die je hebt. Ken jij jouw wasmachine en al zijn functies al? Waar moet je op letten? Wij helpen je graag op weg.

1. Was met een volle trommel

De belangrijkste tip om energie te besparen met het wassen, is door met een volle trommel te wassen. Een volle trommel betekent namelijk dat je per wasbeurt meer kledingstukken wast, en dus in verhouding minder energie verbruikt. Met een volle machine krijg je je kleren bovendien beter schoon. Door de volle trommel wrijven de kledingstukken meer tegen elkaar en dat betekent dat ze extra grondig schoongeboend worden. Stop de trommel trouwens niet helemaal vol: houd ongeveer een vuistruimte over. Een te volle trommel kan zorgen dat de wasmachine kapot gaat en dat willen we helemaal niet! 

2. Was op de juiste temperatuur of eco-stand 

Heeft de wasmachine een eco-stand? Dan is dat een fijne optie om zuinig te wassen. Zet jij de eco-stand aan? Dan wast jouw wasmachine direct op de meeste duurzame manier, die de minste energie verbruikt. Het is dus zuiniger én je was komt er net zo schoon uit. Hoe dat kan? Omdat de eco-stand op een lagere temperatuur wast, maar langer draait. Dat ‘ie er iets langer over doet kost bijna geen extra energie. Een korte was kost daarentegen in verhouding méér energie: de energie wordt vooral gebruikt bij het opwarmen van het water. 

tip

Was zo koud mogelijk. De wasmachine heeft minder tijd nodig om te verwarmen en jouw kleding blijft langer mooi. Bewaar erg vieze kleding of handdoeken apart en was deze in één keer op een hogere temperatuur. 

tip

3. Maak gebruik van de centrifuge 

Wil je het wasgoed na het wassen in de droger drogen? Zorg er dan voor dat je wasprogramma de was eerst goed centrifugeert. Tijdens het centrifugeren wordt het water uit de kleding geschud en dat betekent dat het droger uit de wasmachine komt en daardoor minder tijd nodig heeft in de droger. Centrifugeren is immers zuiniger dan drogen.

wasmachine

4. Zuinig wassen betekent minder wassen

Tja, we kunnen er niet omheen: zuinig wassen betekent minder vaak wassen. Stiekem is dat helemaal niet erg, want onze was is vaak veel minder vuil dan we denken. Soms helpt het al om de kleding even buiten te hangen zodat het kan luchten en de nare geurtjes verdwijnen. Andere keren helpt het om even een handwasje te doen. Voor delicate stoffen of wollen kleding helpt minder wassen bovendien om je kleding langer mooi te houden. 

Op het boodschappenlijstje: 

Meer zoals dit:

handdoeken wassen

Dit is hoe vaak je handdoeken moet wassen

Heerlijk, het liefst wil je altijd een frisse en schone handdoek. Hoe vaak kun je een handdoek het beste wassen?

Verder lezen
wol-wassen

Wol wassen: van delicaat tot handwas

Wol wassen is altijd een delicaat klusje. Van merino tot kasjmier, wollen truien zijn heerlijk! Gelukkig hebben wij de beste tips om wol te wassen.

Verder lezen
Sportkleding wassen

Hoe kan je het beste sportkleding wassen?

Hoe vaak moet je sportkleding wassen? Gebruik je wel of geen wasverzachter en hoe zorg je dat nare geurtjes wegblijven? Met deze 6 tips kan je zo aan de slag.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch