1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. 4 tips om je tuin winterklaar te maken
4 tips om je tuin winterklaar te maken

tuin winterklaar

4 tips om je tuin winterklaar te maken 

De tuin winterklaar maken is zo’n heerlijk klusje dat aangeeft dat de winter nu toch écht voor de deur staat. Wat doe je met de bladeren die je bij elkaar veegt? Welke planten zet je binnen? Met deze tips bereid je de tuin voor op de winter, zodat je zeker weet dat volgend jaar de hele tuin klaar is om bloeiend de lente tegemoet te gaan. 

Wanneer begin je met het winterklaar maken van de tuin?  

Wat is de beste tijd om de tuin winterklaar te maken? Over het algemeen begin je een maand voordat het ‘s nachts kan gaan vriezen, dus zo ongeveer in oktober. Je kunt ook nog in november aan de slag in de tuin, maar houd dan wel het weerbericht goed in de gaten! Snoeien, harken, maaien en inpakken. Dit zijn zo’n beetje de grootste klussen waarmee je de tuin winterklaar maakt. 

1. Veeg bladeren bij elkaar, maar niet alle bladeren 

Een goede eerste stap om de tuin winterklaar te maken is het bij elkaar harken van de bladeren, want in de herfst vallen er nogal wat bladeren van de bomen. Vooral de bladeren op het gras kun je maar beter zorgvuldig weghalen. Als je ze laat liggen, veroorzaken ze verkleuring van het gras en dat willen we graag voorkomen. Ook de bladeren op de oprit of op de stoep voor het huis kun je maar beter bij elkaar vegen. Door de regen worden de bladeren spekglad en dat kan zomaar voor een glibberige valpartij zorgen. Daarnaast vergroten ze de kans dat stoeptegels verkleuren. Je voorkomt het door de bladeren netjes op te vegen. Bladeren in borders, tussen en onder planten, mag je overigens lekker laten liggen. Daar dienen ze als beschermlaag voor planten en voor kleine beestjes als het vriest. Wie slim is, legt de bij elkaar geharkte bladeren daar neer, of je maakt er compost van! Mix de bladeren met groente en fruitresten en je hebt zó een composthoop. 

tuin

2. Verwijder onkruid meteen, ook al is het winter

Zie je sprieten onkruid tussen de tegels? Verwijder dat dan meteen wanneer je de tuin winterklaar maakt. Let erop dat je het onkruid met wortel en al uit de grond trekt, anders kan je na de winter hetzelfde klusje nog eens klaren. Onkruid wieden is vooral belangrijk wanneer het een zachte winter is. Het onkruid groeit dan namelijk gestaag door en dat betekent dat je in de lente éxtra hard moet wieden. 

3. Zet kwetsbare planten binnen (of pak ze in!) 

Niet alle planten zijn vorstbestendig en dat betekent dat je ze maar beter goed kunt beschermen voordat het gaat vriezen. Niet-winterharde planten zijn kwetsbare planten, maar ook jonge planten kun je maar beter binnen zetten om te overwinteren. Kwetsbare planten die in de grond staan, met name exotische plantensoorten, pak je in met jute of krantenpapier.

4. Snoei de bomen op tijd! 

De winter is een goede tijd om bomen te snoeien. De sapstroom, waarmee water en voeding in de boom worden getransporteerd, ligt dan namelijk stil. Het is echter wel belangrijk dat je de bomen niet snoeit vlak voordat het gaat vriezen. Ze hebben dan namelijk niet genoeg tijd om te herstellen en kunnen bacteriën en schimmels makkelijk de boom binnendringen. Bovendien kan de sapstroom die zich nog wel in de boom bevindt en uit de snoeiwond stroomt, bevriezen en uitzetten. Als dat gebeurt, breekt de bast en is de boom extra kwetsbaar voor schadelijke schimmels. Dus begin op tijd, daar worden de bomen in het nieuwe jaar heel mooi van. 

Meer zoals dit:

vakantie in eigen land

Zo vier je vakantie in de tuin

Je hoeft helemaal niet naar verre oorden af te reizen om op vakantie te gaan. Met deze tips vier je vakantie in de tuin.

Verder lezen
tuinkussens schoonmaken

 Tuinkussens schoonmaken

In de lente sta je vast te springen om de tuinset weer buiten te zetten. Hoe je de tuinkussens het beste schoonmaakt lees je hier!

Verder lezen
Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar? - Altijd ALDI

Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar?

Wil jij ook het voorjaar zien in de tuin? Lees dan snel deze handige tips om jouw tuin voorjaarproof te maken!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch