1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Vogelvoer knutselen: 5 ideeën

Vogelvoer knutselen: 5 ideeën

knutselen met vogelvoer

Wat een vrolijk gezicht zijn die mooie vogels in de tuin! Wanneer je vogelvoer in de winter in de tuin zet of hangt, krijg je er maar al te veel plezier voor terug. Wil jij in de winter graag vogelvoer in de tuin zetten, leggen of hangen? Met deze knutselideeën maak je de leukste plekjes voor vogels!

vogelvoer knutselen

5 x knutselen met vogelvoer 

Heb jij ook zo met vogels te doen tijdens koude winterdagen? Gelukkig kun je iets voor ze betekenen! Wij helpen je graag aan leuke ideeën waarmee je vogels in je tuin of op jouw balkon de winter doorhelpt. Wil je graag met het gezin een vogelhuisje knutselen zodat de vogeltjes in alle rust van hun vetballen kunnen genieten? Dan is een vogelhuisje een mooi knutselproject. Goed nieuws: je maakt al een vogelhuisje van een melkpak en een vogelvoederbak van een lege fles. Niet moeilijk, dus! 

1. Vogelvoer huisje van een melkpak 

Wist je dat je van een leeg melkpak heel gemakkelijk een leuk vogelvoer huisje maakt? Nog leuker: je kunt hem naar wens beschilderen, en dus helemaal maken zoals jij hemt wilt zien! Hoe? We leggen het je graag uit.

 1. Maak een pak melk leeg en spoel schoon. Laat hem vervolgens opdrogen. 

 2. Teken een rondje op het pak en prik met een schaar een begin in het pak. Knip het rondje nu uit. Dit wordt de ingang voor de vogel.

 3. Prik een stokje (bijvoorbeeld een stokje uit het bos) onder het gat. Hier kan de vogel straks op zitten of landen.

 4. Versier nu het pak zoals jij wilt. Je kunt kiezen tussen verf, stiften of glitters.

 5. Maak tot slot een klein gaatje in de bovenkant van het pak en rijg hier een touwtje door. Zo kun je jouw vogelhuisje in de tuin ophangen aan bijvoorbeeld een tak.

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

vogelvoer huisje

2. Vogelvoer fles maken  

Wist je dat je van een lege frisdrankfles gemakkelijk een vogelvoederbak kan maken? We helpen je graag op weg!

 1. Maak met een stanleymes een opening aan de zijkant van een lege fles, zo’n twee centimeter boven de onderkant. Let op: wees voorzichtig met het mes!

 2. Zorg ervoor dat de opening groot genoeg is voor kleine vogeltjes om makkelijk in en uit de fles te kunnen. 

 3. Giet wat vogelvoer op de bodem en hang de fles met een touwtje of ijzerdraadje aan de boom of schutting. 

3. Zelf een beschermkooi maken voor vogelvoer

Zul je zien: heb je net een mooie vetbol gemaakt, is ‘ie binnen een paar minuten meegepikt door een grote vogel. Bescherm je vogelvoer daarom door er gaas omheen te spannen. De kleine vogeltjes pikken er met hun snaveltjes gewoon doorheen en de grote vogels blijven ermee op afstand.

4. Vogelvoerfiguren knutselen

Vogels zijn dol op vetbollen in de winter. Dat is maar goed ook, want ze kunnen in de bebouwde kom moeilijker aan eten komen. Gelukkig maak je met ongebruikt en ongezouten frituurvet de mooiste vetballen voor vogels, en dat kan ook nog in leuke vormpjes! Door het vet te smelten en er vogelzaad doorheen te roeren, krijg je een brei waar je gemakkelijk vogelvoerfiguurtjes mee maakt. De makkelijkste manier is om bakvormen of een muffintray te gebruiken. Je hoeft het mengsel er alleen maar in te gieten en te wachten totdat het uithardt. Wil je graag extra bijzondere figuurtjes maken? Gebruik dan uitstekers in verschillende vormen. Laat het vogelvoermengsel iets uitharden, maar zorg ervoor dat je de stekers er nog redelijk gemakkelijk op kan drukken. Laat de figuurtjes goed drogen en gebruik ze buiten op een voederplank of hang ze met een touwtje aan de boom in de tuin. 

5. Vogelvoerslinger maken 

Een feestelijk knutselproject om vogelvoer een mooi plekje in de tuin te geven: een slinger van vogelvoer! Eigenlijk hoef je alleen maar een stuk of vijf vetballen te maken en deze met een touwtje aan elkaar te rijgen. Gebruik hiervoor een naald en dik katoenen draad. Hang de slinger aan de schutting of aan de boom voor een feestelijk vogelmaaltje. 

tip

Je kan ook vetballen maken van lege wc-rollen en pindakaas. Smeer de pindakaas op het rolletje en strooi het vogelzaad erover. Druk de zaadjes in de pindakaas en rijg de rollen aan elkaar met een katoenen draad. Voor een mooie slinger knip je de rollen eerst door de helft, zodat de slinger wat mooier hangt.

tip

Meer zoals dit:

5 tips voor het beginnen van een eigen moestuin

5 tips voor het beginnen van een eigen moestuin

Een moestuin maken in je eigen tuin of op je balkon? Supergoed idee, maar hoe pak je dat het beste aan? 5 tips voor je eigen moestuin.

Verder lezen
tuin winterklaar

4 tips om je tuin winterklaar te maken

De winter staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om de tuin winterklaar te maken. Met deze tips gaat jouw tuin goed voorbereid de winter in!

Verder lezen
tuinset winter

Tuinset in de winter buiten? 4 tips om je meubels mooi te houden

Laat jij de tuinset in de winter buiten staan of kun je hem beter binnen laten overwinteren? Met deze tips blijven je tuinmeubels mooi!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch