1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Tips om een feestelijk kaasplankje te maken met Kerst
Tips om een feestelijk kaasplankje te maken met Kerst

Kaasplankje maken

Tips om een feestelijk kaasplankje te maken met kerst

Een kaasplankje mag eigenlijk niet ontbreken tijdens jouw kerstdagen. Eigenlijk kan een kaasplankje altijd: tijdens de borrel, als dessert of tijdens een mooie lunch of high tea. Zo gek zijn wij van kaasjes en dat zie je terug in het mooie assortiment. Maar hoe maak je nu eigenlijk een goed kaasplankje? Welke kaasjes kun je het beste serveren en op welke temperatuur? En hoeveel kaasjes? Wat kun je er het beste bij drinken? Na dit artikel ben jij een kaasplankjes-specialist!

Welke kaasjes maken een kaasplankje?

Kaasplank van ALDI

First things first: de juiste kaasjes! Het basisidee van een kaasplank is dat je verschillende soorten kaas, minimaal 3 voor een verscheidenheid aan smaak, op 1 plank bij elkaar legt. Heel logisch, maar kies voor kazen waarvan je weet dat ze in de smaak gaan vallen bij jouw visite. Bij kazen geldt bij veel mensen dat je ze moet leren eten. Hoe meer je het eet, hoe meer je de sterkere smaken gaat waarderen. Heb je nog ‘beginners’ op bezoek, kies dan voor iets minder uitgesproken kazen, zoals een milde brie, een roomkaasje en een jonge kaas. Zijn je gasten meer ‘ervaren’, dan kun je voor een combinatie met een iets zwaardere smaak gaan, zoals een blauwe kaas of een oude kaas. Het veilige is om voor een combinatie van de twee te gaan, zodat je voor iedereen iets lekkers op de kaasplank hebt liggen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een van de volgende varianten voor op je kaasplankje:

 • Room- kruiden of smeerkaas; een goede milde variant voor de beginners
 • Zachte kazen: blokjes feta, mozzarella, helemaal lekker op een stokje met tomaatjes en basilicum
 • Hollandse kazen; blokjes jonge, belegen of oude kaas
 • Harde kazen; bijvoorbeeld Parmigiano reggiano
 • Witte korstkazen; brie of camembert
 • Rode korstkazen; zoals Père Michel
 • Blauwe schimmelkazen; zoals gorgonzola en blauwe schimmelkaas
tip

Leg de kazen in volgorde van smaak. Eet eerst de kaas met de mildste smaak (bijvoorbeeld roomkazen, zachte kazen of witte korstkazen) en als laatste de meest uitgesproken smaak zoals een blauwschimmel, dan overheersen ze elkaar niet.

tip

Wat serveer je bij een kaasplankje?

Toastjes of (vruchten)brood

Uiteraard serveer je ook lekkere toastjes of brood zodat er een stukje kaas op gesmeerd kan worden. Maar het is overigens niet verplicht. Een lekker vruchtenbrood past ook perfect qua smaak bij vele kazen. Leuk: leg plakjes dungesneden kerstbrood geroosterd op je kaasplank. Bijzonder lekker!

Jam of appelstroop

Een sausje of smeersel bij de kaasjes is een hele leuke optie en eentje waarin je jezelf helemaal in kunt verliezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vruchtenjam, zoals abrikoos of viervruchten, of appelstroop, die lekker zijn om te combineren met kaas. Het maakt jouw kaasje net iets minder droog én geeft een mooie smaakcombinatie. Zo is een vruchtenjam lekker bij een wit of blauw kaasje, waarbij de appelstroop juist weer lekker te combineren is met een harde (oude) kaas. Dus zet 1 of meerdere smaken bij je kaasplankje, het wordt 1 groot smaakfestijn.

Kaasplank bij ALDI

Fruit en noten maken jouw kaasplankje

Fruit en groenten worden vaak geserveerd bij een kaasplankje. Vooral als frisse, lichte en zoete tegenhanger van de vettere kazen. Denk hierbij aan druiven, cherrytomaatjes, vijgen, gedroogd fruit, maar ook aardbeien en sterren van kiwi’s passen er goed bij. Een paar noten of olijven zijn ook een leuke afwisseling op de kaasplank, vooral walnoten of cashewnoten doen het goed bij kaas. Leg deze verspreid tussen de kaasjes voor een feestelijk effect. 

Kaasplank van ALDI

Thee of port bij de kaasplank?

Port of een glas rode wijn is eigenlijk traditioneel bij een kaasplank. De diepe, ronde smaak past daar perfect bij. Laten wij nu bekend staan om onze hoge kwaliteit wijn, waarvoor je niet direct je hele spaarrekening hoeft leeg te trekken. Maar wist je dat ook thee een hele goede combinatie is voor bij een kaasplank? Naar Zwitserse traditie wordt er altijd warme thee gedronken bij kaas voor een makkelijke vertering in de maag. In de winkel hebben we een breed assortiment van ons kwaliteitsmerk Westminster zodat je juist die thee kan kiezen die je lekker vindt. Kijk, dat is pas fijn!

Temperatuur en verpakking van de kaasjes

Nu je alles hebt uitgekozen voor op je kaasplank, hebben we nog een paar tips voor díe ultieme kaasplank:

 1. Haal de kaasjes minimaal een uur van tevoren uit de koelkast. De smaak van de kaas wordt veel beter als hij op kamertemperatuur is – dat geldt vooral voor de schimmel- en korstkazen.
 2. Heb je grotere stukken kaas, snijd dan eerst een stukje eraf en vul jouw kaasplank soms aan, dan blijf je niet met half aangegeten stukken zitten.
 3. Verpak de kaas goed in de koelkast. Kaas kan een sterke geur hebben en deze geur dringt soms in je andere kerstlekkernijen door en dat is zonde.

Meer zoals dit:

Grand dessert

7 tips voor een grand dessert met Kerst

Een dessertbuffet is een toffe manier om het kerstdiner af te sluiten. Wij delen 7 tips hoe je een grand dessert neerzet met kerst voor een klein prijsje.

Verder lezen
Borrelplank kerst

5 x borrelplank met Kerst net even anders

Met zo'n traditionele borrelplank ben je met kerst al een held, maar wil je nét even iets anders, wat wel betaalbaar is? Dan ben je bij ALDI aan het goede adres: 5 toffe ideeën.

Verder lezen
Kerstsoep

3 x de lekkerste kerstsoep

Wil jij een feestelijke wintersoep op tafel zetten? Geen stress! ALDI helpt je graag aan inspiratie. Niet moeilijk, wél lekker. Zoals deze vier soepen, die je al ruim van tevoren kunt maken en in een handomdraai op tafel zet. Eet smakelijk!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch