1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Stap voor stap asperges koken (met video!)
Stap voor stap asperges koken (met video!)

asperges koken

Hoe kook je asperges beetgaar? Stap voor stap asperges koken (met video!) 

Eind april begint het aspergeseizoen en kunnen we genieten van de lekkerste recepten met asperges. Hoe maak je verse, witte asperges nu ook alweer schoon? Hoe kook je asperges? En hoe bewaar je ze als je asperges over hebt? In dit artikel lees je in een paar makkelijke stappen hoe je asperges schilt, kookt en bewaart. 

Asperges schillen 

Witte asperges zijn het lekkerst als je ze goed schilt. De eerste stap is dus om de asperges zo te schillen dat er geen harde stukjes op de asperges achterblijven. Een dunschiller is een goede optie, maar een kaasschaaf kan je ook uit de brand helpen.  

Ga je met een dunschiller of kaasschaaf aan de slag? Leg de asperges dan op een plat oppervlak, zoals een snijplank. Hiermee voorkom je dat de asperges breken. Schil altijd van de kop naar beneden. Om ervoor te zorgen dat de asperges goed geschild zijn, schil je de asperge twee keer geheel rondom. Snijd ná het schillen de harde onderkant van de asperges af, zo’n halve centimeter is genoeg. 

ALDItip

Bewaar altijd de schillen en het kookvocht. Voeg de schillen aan het kookvocht toe - nadat je de asperges eruit hebt gehaald – laat zachtjes 20 minuten koken en schep de schillen eruit. Breng op smaak met een bouillonblokje en een scheut room en je hebt heerlijke aspergesoep. 

tip

Asperges koken  

Na het schillen is het tijd de witte asperges te koken, maar hoelang moeten asperges koken? In de volgende stappen zie je precies hoe je asperges moet koken.

Asperges koken in 5 stappen:

 1. Leg de asperges voorzichtig in een pan met koud water. 
 2. Voeg een snufje zout toe.  
 3. Breng het water aan de kook en kook de asperges 5 minuten. 
 4. Laat de asperges na het koken nog 15 minuten doorgaren met de deksel op de pan.  
 5. Wil je checken of de asperges gaar zijn? Prik dan met een vork in de asperge om het te testen. Als je er makkelijk in prikt zijn ze klaar. 

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

asperges koken

Asperges bewaren 

Als je verse asperges in huis hebt, vraag je je vast af hoe lang je ze kan bewaren. Verse, ongekookte asperges bewaar je het beste in de koelkast. Wikkel ze in een natte theedoek, zodat ze niet uitdrogen. Leg het pakketje in de groentelade, zo blijven ze ongeveer drie dagen goed. Heb je witte asperges over? Dan staat je de volgende dag een heerlijk maaltje te wachten! Gekookte asperges bewaar je in het kookvocht in een bakje. Maak er wel snel iets lekkers mee, want ze blijven maar één dag houdbaar. 

asperges

Asperges invriezen 

Om de asperges ook nog na het aspergeseizoen te bewaren, kan je de witte asperges ook invriezen. Schil de ongekookte asperges volgens de stappen hierboven en bewaar ze tussen de vier en zes maanden in de vriezer. Laat ze in de koelkast ontdooien voordat je ze kookt en opeet. Na het koken van de asperges is het niet meer mogelijk om ze in te vriezen en kan je ze het beste de volgende dag opeten. 

Recepten met asperges

Heb je inspiratie nodig voor een lekker recept met witte asperges?  Hieronder staan een aantal heerlijke gerechten met asperges. 

ALDItip

Hoeveel asperges serveer je eigenlijk per persoon? Afhankelijk van de dikte varieert de hoeveelheid asperges per persoon tussen 250-300 gram. 

tip

Boodschappenlijstje

Meer zoals dit:

High tea maken

Zelf een high tea maken? Ideeën voor hartige en zoete high tea hapjes

Wil je thuis een feestelijke high tea maken? ALDI inspireert met meer dan 10 lekkere hapjes en recepten.

Meer informatie
seizoensgroente

Seizoensgroente: welke groente eet je in welke maand?

Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.

Meer informatie
aardbeien

Stap voor stap aardbeien bewaren (met video!)

Hoe kun je het beste aardbeien bewaren? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je aardbeien kan bewaren, waardoor ze tot wel vijf dagen vers blijven.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch