Duurzamere textielproductie bij ALDI supermarkten
Duurzame textiel
 1. Startpagina
 2. Duurzame textiel

Duurzamere textiel

Als verkoper van textielartikelen hebben we een speciale verantwoordelijkheid en willen we de toeleveringsketen van textiel duurzaam verbeteren. Door middel van verschillende maatregelen willen we dat mens en milieu zo min mogelijk wordt beïnvloed door de productieprocessen voor onze kleding, huishoudtextiel en schoenen. We zetten ons in voor hogere milieunormen en eerlijkere arbeidsomstandigheden.

Katoen is met meer dan de helft van ons volume de belangrijkste textielstof in onze kleding en huistextiel. Katoen is een hernieuwbare, natuurlijke grondstof die volledig biologisch afbreekbaar is. Het wordt echter ook gelinkt aan verschillende sociale, economische en ecologische risico’s in de landen waar het katoen wordt geteeld. Als een van de grootste wereldwijde retailers willen we ecologische en sociaal verantwoorde productie van onze producten bevorderen, om zo producten van hoge kwaliteit aan te kunnen bieden aan onze klanten. Steeds meer katoen in onze textielartikelen is daarom gecertificeerd. Zo gaan we verantwoord om met natuurlijke hulpbronnen en beschermen we tegelijkertijd de gezondheid van mensen die in de katoenproductie werken.

Beleid & doelen

Internationaal duurzamer katoenbeleid

In 2025 zal 100% van het katoen in onze textielartikelen gecertificeerd zijn. In 2023 was 96,3% van ons katoen gecertificeerd. ALDI accepteert de volgende certifceringen en duurzaamheidsstandaarden voor katoen:  

Meer informatie is te vinden in ons:

Wat doet ALDI?

Op weg naar een milieuvriendelijkere textielproductie

In 2015 stelden we samen met Greenpeace het ALDI Detox Commitment op. We hebben hierin afgesproken om vanaf 2020 bepaalde schadelijke chemicaliën niet meer te gebruiken bij de productie van textiel en schoenen.

Ook na het behalen van dit doel blijven we ons inzetten om de textielsector milieuvriendelijker te maken. Bij deze omschakeling hebben we aandacht voor:

 • Het chemicaliënbeheer: onze leveranciers en productievestigingen zijn contractueel verplicht om bepaalde grenswaarden in hun chemische grondstoffen en hun afvalwater te respecteren.
 • De toeleveringsketen: dankzij een speciaal criteria- en beoordelingsdocument kunnen we op een objectieve manier kijken of een leverancier onze regels opvolgt. We stellen instrumenten ter beschikking waarmee onze handelspartners hun partners en leveranciers kunnen motiveren om de nodige veranderingen door te voeren. 
 • Opleidingen: we organiseren interne opleidingen bij onze leveranciers om iedereen bewust te maken dat een omschakeling naar milieuvriendelijkere stoffen nodig is. Onze handelspartners werken daarnaast samen met externe adviseurs en experts om hun doelstellingen te realiseren en worden bij belangrijke fases in het omschakelingsproces ondersteund door een speciaal ALDI-team.
 • Databeheer: we verzamelen heel wat gegevens over onze leveranciers, zoals testresultaten over producten, afvalwater en slib van productievestigingen. Die verwerken en analyseren we nauwgezet. De informatie die daaruit komt, vormt vaak het onderwerp van gesprek met onze handelspartners. Zo kunnen we samen werken aan verbeteringen.
 • Dialoog: we gaan voor transparante communicatie. Daarom geven we regelmatig informatie over vorderingen die we maken. Hierboven vind je de voortgangsrapporten van onze ALDI Detox Commitment-campagne.
 • De consument: we streven niet alleen naar een meer bewuste industrie, maar ook naar een bewustere consument. Kennis die we opdoen over milieuvriendelijkere textiel, is belangrijke informatie voor onze klanten en kan hen helpen op weg naar een duurzamere keuze. Daarom zetten we duurzaamheidslabels steeds duidelijk bij onze producten. 

Met wie werken we samen?

Leveranciers

Wij zijn trots op onze producten en op de samenwerking met onze leveranciers. Daarom delen we een overzicht van de productielocaties waar onze kleding, schoenen en huistextiel worden gemaakt. In het overzicht worden de leveranciersnaam, adresgegevens, het type product dat er gemaakt is en het aantal medewerkers weergegeven.

Door de productielocaties van onze textielproducten openbaar te maken, zetten we een volgende stap naar transparante ketens. De lijst bevat alle eindproductielocaties van ALDI (zowel voor ALDI Nederland als de gehele ALDI Nord Groep) en wordt minimaal jaarlijks geüpdatet.

Oeko-Tex® Confidence in Textiles Standard 100 keurmerk en ALDI supermarkten

Oeko-Tex®

Het Oeko-Tex® Standard 100 keurmerk garandeert dat het textielproduct – inclusief accessoires zoals knopen en ritssluitingen – niet schadelijk is voor de gezondheid. Het wordt zorgvuldig gecontroleerd door onafhankelijke instituten en in laboratoria onderzocht op bestrijdingsmiddelen, zware metalen en andere stoffen. 

ALDI is lid van Leather Working Group (LWG)

Leather Working Group (LWG)

Leer is een hoogwaardig, natuurlijk en duurzaam materiaal voor textiel en schoenen. Om leer soepel en duurzaam te maken, moet het echter worden behandeld. Hiervoor worden vaak chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. ALDI Nord is sinds 2015 lid van de Leather Working Group (LWG). Het doel van de LWG is om de omstandigheden in leerlooierijen transparanter te maken en duurzame verandering teweeg te brengen.

Naast het controleren van het gebruik van chemicaliën en het verminderen van het water- en energieverbruik, is ook een regelmatige herziening van de arbeidsveiligheid in de leerverwerking belangrijk. Hiervoor heeft de LWG een auditprotocol voor duurzamere en verantwoordere leerproductie ontwikkeld.

Alle lederen artikelen die bij ALDI worden verkocht, moeten ten minste het LWG “Gold”- of “Silver”-certificaat hebben.

Mensenrechtenbeleid van ALDI

Mensenrechten

Verder lezen

ALDI steeds duurzamer? Natuurlijk wel

Verder lezen
Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch