Makkelijk dessert: maak een ijstafel
Het toetje is de kers op de taart na een heerlijk diner. Ben je op zoek naar een makkelijk dessert voor een grote groep? Maak dan een ijstafel! Dat kost je niet alleen nauwelijks tijd, het is ook hartstikke lekker én ziet er spectaculair uit. Bovendien lust iedereen het, want je kunt verschillende lekkernijen op de ijstafel leggen. Meer weten over wat een ijstafel precies is en hoe je 'm zelf maakt? Lees dan gauw verder.
Wat is een ijstafel?
Een ijstafel is een tafel gevuld met alle ingrediënten om een feestelijke coupe met ijs te maken. Van verschillende soorten ijs tot de lekkerste toppings zoals gehakte noten, chocoladesaus, vers fruit, vlaaifruit, spikkels, slagroom en natuurlijk koekjes. Denk ook aan andere benodigdheden, zoals schaaltjes of coupes, opscheplepels, lepels om mee te eten en misschien wel kleine parasolletjes of kaarsjes. Het is een ideaal en makkelijk dessert voor een verjaardag of kinderpartijtje, maar ook als je een grote groep eters hebt. Iedereen kan namelijk zelf zijn of haar coupe vullen.
Zo maak je een ijstafel
Een ijstafel maak je heel makkelijk, het meeste werk zit ‘m in het halen van de boodschappen en het versieren van de tafel. Als alles eenmaal staat hoef je niets meer te doen, behalve natuurlijk voor jezelf een lekker schaaltje ijs vullen. Begin met de boodschappenlijst: kies afhankelijk van hoeveel mensen er komen één tot drie verschillende soorten ijs. Kijk welke toppings je nog in huis hebt en welke je erbij haalt, zoals noten, hagelslag, slagroom, taartfruit, vers fruit, chocolade en koekjes. Haal alle ingrediënten in huis – dit kan natuurlijk al dagen van tevoren.
Versier de tafel met een mooi kleed en zet de schaaltjes, versiering en het bestek klaar. Zorg dat je genoeg lepels voor het ijs en de toppings hebt. Verdeel de toppings die niet gekoeld hoeven te worden – zoals noten, chocolade, hagelslag en koekjes – over verschillende schaaltjes. Snij vers fruit indien nodig in stukjes, doe alvast in bakjes en bewaar in de koelkast tot gebruik. Vijf tot tien minuten voordat jullie aan het toetje beginnen, vul je de tafel met alle ingrediënten. Zet het ijs eventueel op koelelementen of in een klein koeltasje als het een warme dag is. 3, 2, 1… Scheppen maar!
Boodschappenlijst
Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op een ijstafel – zolang jij of je gasten het maar lekker vinden. Vind je het leuk om met een thema te werken? Kies dan een bepaalde sfeer (unicorn, tropisch of juist winter wonderland) of ga voor één of meerdere kleuren (hallo regenboog!). Door een thema te gebruiken wordt het makkelijker om de ingrediënten en verdere aankleding te kiezen. Versier de tafel eventueel verder met slingers, ballonnen en confetti en het feest kan beginnen.
-
Verschillende smaken ijs, zoals aardbei, chocolade, slagroom en mango
-
Toppings, zoals nootjes, hagelslag, slagroom en taartvulling
-
Vers fruit, zoals granaatappel, frambozen, blauwe bessen en mango
-
Koekjes, zoals kokosbiscuits, koffiewafels, brownies en kletskoppen