1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Hoe kan je zelf de lekkerste cappuccino maken?
Hoe kan je zelf de lekkerste cappuccino maken?

Cappuccino maken

Zelf een cappuccino maken? Zo doe je dat

Een lekkere cappuccino maken is misschien wel dé beste manier om de dag te beginnen. Die heerlijke en donkere koffiesmaak samen met romige en zachte melk, is de combinatie die de dag direct een stukje mooier maakt. Wil jij thuis zo’n lekkere kop cappuccino voor jezelf maken? Lees dan met ons mee en geniet ook thuis van de beste koffie voor een lage prijs.

Voor op het boodschappenlijstje:

 • Kies de lekkerste koffie (bonen, cups en pads) voor jouw cappuccino  
 • Melk naar keuze: houdbare of verse volle melk, halfvolle melk, havermelk, sojamelk, amandelmelk of lactosevrije melk.  
koffiepads

Koffiepads regular

Meer informatie
halfvolle melk

Koffiebonen espresso extra dark roast

Meer informatie
lactosevrije melk

Moreno koffiecapsules espresso

Meer informatie
soja drink

Koffiebonen espresso dark roast

Meer informatie
koffie banner
cappuccino maken

Waar komt de cappuccino vandaan?

De cappuccino is een van de meest geliefde koffies. De mix tussen de krachtige koffie en de romige schuimlaag maakt het voor veel koffiedrinkers een favoriet. Alhoewel de Wenen beweren dat de cappuccino bij hen vandaan komt (en het woord cappuccino is afgeleid van ‘Kapuziner Kaffee’), staat het drankje tegenwoordig toch bekend als Italiaanse koffie.  

In Nederland drinken we de cappuccino de hele dag door, maar in Italië wordt het als een echte ontbijt drank gedronken. Het bestellen van een cappuccino na 11.00 uur wordt in Italië dan ook echt als ‘not done’ beschouwd en kan je wat verbaasde blikken brengen.  

 

Verschil cappuccino en latte macchiato

Er zijn zoveel verschillende soorten koffie tegenwoordig, in een gemiddelde koffietent kan je bijna niet meer kiezen. Je zult snel merken dat het subtiele verschillen zijn, vooral in hoeveelheid en soort melk, waarbij je even moet vinden welke het beste bij jou en je humeur past. De bekendste koffies van allemaal blijven toch de cappuccino en de latte (macchiato). Maar wat is nu het verschil tussen die twee? 

 • Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en schuim, dus van allemaal één derde deel.
 • Een latte macchiato bestaat uit één derde espresso en twee derde gestoomde melk met een klein beetje schuim op de bovenkant. Daarnaast begin je bij een latte macchiato met het inschenken van de melk, waarna je koffie pas toevoegt.  
koffie banner
espresso

De basis van een goede cappuccino: de espresso

Voeg je bij een cappuccino eerst de melk of eerst de koffie toe? Het antwoord is: de koffie. De basis van een cappuccino is een sterke espresso. Indien mogelijk op jouw koffiezetapparaat, zet je het ‘kleine’ kopje aan voor een sterk espresso shot. Deze sterke smaak vormt de basis van jouw perfecte cappuccino.  

De keuze van de koffiesoort is daarbij heel belangrijk. In de winkel kun je onze eigen koffiemerken vinden, ‘Markus’ en ‘Moreno’, die zijn samengesteld door ervaren koffiedeskundigen met smaak, duurzaamheid en betaalbaarheid als uitgangspunt. Zij produceren individuele melanges exclusief voor ALDI en dat proef je direct. Afhankelijk van het koffiezetapparaat dat jij thuis hebt, kun je kiezen voor een uitgebreid assortiment aan (gemalen) bonen, aluminium cups en pads van hoge kwaliteit voor een lage prijs voor díe perfecte cappuccino.  

  

tip

Wist je dat voorverwarmde – liefst porseleinen – kopjes het beste zijn om te gebruiken om de espresso in klaar te maken?

Dit zorgt voor een veel betere smaak van de cappuccino.

tip

Welke melk voor een cappuccino?

Welke melk kies je voor jouw favoriete cappuccino? Er zijn op deze vraag wel honderd antwoorden en ook wel honderd meningen. Van houdbaar tot vers, van volle tot magere melk en van plantaardig tot speciale baristazuivel, van gezoet tot ongezoet, je kunt alle kanten op.

Naar traditioneel Italiaans recept wordt de cappuccino gemaakt met verse volle melk. Volle melk schuimt goed omdat hier de meeste vetten (en proteïnes) inzitten. Dit vet maakt het schuim romiger en geeft de espresso een rijke smaak en mondgevoel. Dit is helaas niet hetzelfde bij halfvolle melk, simpelweg omdat deze variant de juiste bestandsdelen mist. Daarnaast zie je ook steeds meer smakelijke plantaardige melk alternatieven verschijnen. Wees vooral je eigen meester barista en ga voor wat jij de beste cappuccino-melk vindt. 

Verse volle melk

Meer informatie
halfvolle melk

Verse halfvolle melk

Meer informatie
lactosevrije melk

Lactosevrije melk

Meer informatie
soja drink

Soja drink

Meer informatie
koffie banner
melkopschuimer cappuccino

Cappuccino maken met melkopschuimer

Heb je een melkschuimer op het aanrecht staan? Het maken van een cappuccino is nu in een mum van tijd gedaan.

 1. Voeg koude melk toe aan de melkopschuimer. Zorg dat je niet meer toevoegt dan de aangegeven hoeveelheid, anders wordt het een kliederboel.
 2. Zet de melkschuimer aan en wacht tot de melk volledig is opgeschuimd in een mooie dikke schuimlaag.
 3. Zet ondertussen de espresso. Zo is de koffie rond dezelfde tijd klaar als de melk en kan je de opgeschuimde melk er mooi op schenken.
 4. Onthoud: een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en schuim, dus van allemaal één derde deel. Zorg dat je eerst de vloeibare warme melk op de espresso schenkt en het daarna pas het schuim erop legt.
 5. Geniet van je lekkere cappuccino!  

 

  

cappuccino maken zonder melkopschuimer

Cappuccino maken zonder melkopschuimer

Heb je geen melkschuimer of stoompijp in huis om de melk op te kloppen? Schuim de melk dan heel simpel op met een steelpan en een garde. Volg de onderstaande stappen voor een heerlijke romige cappuccino zonder melkopschuimer:

 1. Pak een steelpan en doe hier de gekozen koude melk in.
 2. Zet het vuur middelhoog aan.
 3. Blijf flink roeren met de garde, net zoals je slagroom stijf tikt, dan krijg je een mooie schuimlaag krijgt.
 4. Laat de melk niet koken, maar haal het op tijd van het vuur. De temperatuur mag niet boven de 70 graden Celsius komen, anders gaat dit ten koste van de smaak.
 5. Giet eerst de warme, luchtige melk op de espresso en schep dan het schuim erop.

 

koffie banner
latte art

Latte Art voor beginners: het hartje

Waar je vroeger nog wel eens cacaopoeder op je cappuccino kreeg, zijn deze nu vervangen door een prachtige tekening van melk: latte art. Hoe kan je deze latte art zelf maken? De grote truc is om te oefenen, maar met deze zeven stappen hieronder kan je alvast gaan oefenen.  

 1. Gebruik de melk die je hebt opgeschuimd met de melkschuimer.
 2. Schenk deze melk over in een rvs-melkkannetje, die het schenken makkelijker maakt. 
 3. Tik het kannetje een paar keer op een harde bodem om de bubbeltjes uit de melk te halen.  
 4. Wals de melk in rondjes tot je melkschuim glanst.  
 5. Pak dan je koffiekopje (met espresso erin) erbij.  
 6. Begin hoog met schenken, ga langzaam omlaag en maak een half rondje. Je hebt nu een appeltjesvorm. Hoe dichter je kannetje bij de koffie komt, hoe meer schuim er aan de oppervlakte blijft.  
 7. Om een hartje te maken, trek je op het laatste moment een streep recht door het appeltje heen. Vergeet niet: oefening baart kunst!

Meer zoals dit:

schoonmaak-koffiezetapparaat

De grote schoonmaak van het koffiezetapparaat: hoe doe je het?

Het koffiezetapparaat schoonmaken, hoe doe je dat eigenlijk? ALDI legt het je stapsgewijs uit.

Meer informatie
latte-macchiato-maken

Hoe maak je zelf de lekkerste latte macchiato?

Hoe maak je een lekkere latte macchiato? En wat is nu het verschil tussen een latte en een cappuccino?

Meer informatie
ijskoffie-maken

Zo kan je zelf een ijskoffie maken in 4 stappen

Wil jij zelf een ijskoffie maken? Dat is makkelijker dan je denkt. In 4 simpele stappen leer je alle in en outs voor een heerlijke ijskoffie.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch