1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Tips voor een relaxte avondmaaltijd met kinderen
Tips voor een relaxte avondmaaltijd met kinderen

eten kinderen

Tips voor een relaxte avondmaaltijd met kinderen 

Is het avondeten bij jullie thuis ook iedere avond weer een gevecht? Eten de kleintjes de groente niet die ze gisteren eindelijk wel aten? Of zitten ze alleen maar met het eten te spelen, in plaats van het op te eten? Geen paniek, je bent niet de enige. Dit is een probleem waar velen dagelijks mee te maken krijgen. Geen zorgen, we geven een aantal tips, die hopelijk voor jouw gezin werken! 

1. Eet op een vast tijdstip 

Plan de avondmaaltijd op een vast tijdstip, dan kunnen kinderen rekening houden met een regelmatige routine. Door ervoor te zorgen dat kinderen regelmatig eten, voorkom je dat ze chagrijnig worden van de honger. 

tip

Duurt het eten toch wat langer dan verwacht? Geef kinderen dan een groentesnack om op te knabbelen. Dan krijgen ze alvast wat voedingsstoffen binnen en hou je de échte honger op afstand! 

tip

2. Voordat je aan tafel gaat

Voordat je aan tafel gaat geef je kinderen een waarschuwing. Doe dat bij voorkeur zo’n vijf minuten van tevoren zodat ze weten dat de TV bijna uit moet, of het huiswerk nu eindelijk even weg kan. Om het aan tafel gaan makkelijker te maken zorg je voor een soepele overgang, waardoor kinderen alvast “wennen” aan het idee dat ze van de ene activiteit over gaan naar de andere. Denk bijvoorbeeld aan eerst de handen wassen of samen de tafel dekken. 

koken kinderen

3. Forceer niets 

Oké, dit is waarschijnlijk de moeilijkste tip voor jou als ouder, maar we gaan hem toch geven. Probeer vooral niets te forceren. Als kinderen niet willen eten, willen ze niet eten. Probeer dus geen commentaar te geven op wat je kinderen wel of niet eten, of hoeveel. Jij bent als ouder verantwoordelijk om een gebalanceerde maaltijd op tafel te zetten, kinderen zijn zelf verantwoordelijk deze op te eten. Staat die gebalanceerde maaltijd op tafel, dan zit jouw taak erop. Door steeds vaker en harder te zeggen dat kinderen hun groente op “moeten” eten, worden ze alleen maar rebelser met het tegenovergestelde effect. 

4. Tafelregels 

Met de juiste tafelregels maak je eten aan tafel een stuk gezelliger, voor iedereen! Allereerst is het belangrijk voor kinderen om altijd aan tafel te eten. Zo ontwikkelen ze de gewoonte dat avondeten een belangrijk moment van de dag is. Bovendien breng je zo de familie bij elkaar en dat betekent dat het een mooi moment is om samen de dag door te nemen. 

Andere regels kunnen zijn: 

 1. Blijven zitten totdat iedereen klaar is. Ook wanneer één van de kids niet meer wil eten. Benadruk dat het belangrijk is om samen te zijn met de familie. Dus ook al eet je niet meer, dan kun je nog steeds aan tafel blijven om met elkaar te praten. 
 2. Leer kleine kinderen dat experimenteren met eten oké is, maar eten uitspugen bijvoorbeeld niet. Voor sommige kinderen (vooral de kleintjes!) kan het met de handen eten juist zorgen voor meer vermaak tijdens de maaltijd. Dus als het helpt om kinderen hun bordje leeg te laten eten, dan zeggen wij: waarom niet? 
 3. Geen telefoon of TV tijdens het eten. Het avondeten is een tijd voor het gezin, voor elkaar. Kinderen (en volwassenen) eten beter wanneer ze niet afgeleid worden tijdens het eten. Lekker mindfull eten dus! 

5. Varieer 

Hoe vaker kinderen een leuke tijd hebben tijdens het eten, hoe makkelijker ze aan tafel zitten en blijven zitten. Probeer daarom af en toe van een maaltijd iets bijzonders te maken. Bijvoorbeeld door in een bepaald thema te koken (en te verkleden!), buiten te picknicken of zelf je pannenkoeken te beleggen. 

Meer zoals dit:

patatjes

De Grote Patatjes gids (met, stoofvlees, rendang, paprikapoeder)

Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.

Meer informatie
kinderen bakken

Tips & recepten voor bakken met kinderen

Wil je bakken met de kinderen? Hartstikke leuk en lekker! Lees in dit artikel handige tips en vind fijne recepten om te bakken met kinderen.

Meer informatie
mobiel kinderen

Tips om je kinderen verantwoord met een mobiel om te laten gaan

Wanneer je je kinderen wilt leren verantwoord met een mobiel om te laten gaan, is het belangrijk duidelijke afspraken te maken. Dit zijn onze tips.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch