1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Spareribs bereiden: zo doe je dat het best
Spareribs bereiden: zo doe je dat het best

spareribs bereiden

Zo kun je het beste spareribs bereiden

Spareribs bereiden is appeltje eitje. Sterker nog, spareribs zijn misschien wel het makkelijkst te bereiden van alle soorten vlees. Doordat spareribs bestaan uit varkensvlees hebben ze automatisch veel smaak. Ook is het relatief taai vlees wat eigenlijk alleen maar zachter, en dus lekkerder kan worden. Zeker met de juiste bereidingswijze. In dit artikel lees je dan ook hoe je spareribs het beste kunt bereiden, zowel in de pan als de oven, de airfryer en op de barbecue. 

Spareribs bereiden 

Alle stappen om spareribs te bereiden lees je in dit artikel. Je kunt er alle kanten mee op, van de pan tot de barbecue en van airfryer tot oven. Daarnaast kun je rauwe spareribs bereiden, maar je kunt ze ook voorgegaard kopen. Ook rauw is het vrij makkelijk, alleen kost het net iets meer tijd. Kant-en-klare spareribs hoef je meestal alleen nog maar te verwarmen en eventueel nog lekkerder te maken door ze te bakken, grillen of roosteren. 

  • Rauwe spareribs bereiden

  • Spareribs bereiden in de pan

  • Spareribs bereiden in de airfryer of oven

  • Spareribs op de barbecue

spareribs bbq

Rauwe spareribs bereiden

First things first: hoe bereid je rauwe, ongegaarde spareribs? Dat kan op verschillende manieren, maar in de oven is het allermakkelijkst. Meng daarvoor de nog rauwe spareribs met kruiden naar smaak. Denk aan een mix van paprika-, chili-, knoflook- en komijnpoeder, eventueel gemengd met ketchup en sojasaus voor extra veel smaak en het creëren van een saus. Geen zin in al die verschillende potjes? Gebruik dan kant-en-klare barbecuesaus, die heeft alles al in zich. Laat de spareribs als het even kan ten minste 1 uur, maar liever een hele nacht marineren. 

Spareribs met de smaakmakers gemarineerd? Dan kan het garen beginnen. Leg de ribs in een grote ovenschaal en rooster zo’n 4 tot 5 uur in een op 110-130 graden voorverwarmde oven. Voeg eventueel een scheutje water toe in de ovenschaal zodat er voldoende stoom in de oven zit en dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie. Houd de spareribs tijdens het roosteren goed in de gaten en controleer elk uur hoe het ervoor staat. Draai ze eventueel om en bedruip tussendoor met de saus of het smeltende vet. Controleer na 4 uur of de spareribs voldoende gegaard zijn: het vlees moet zo zacht zijn dat het bijna van het bot afvalt. Voelt het nog taai? Dan mogen ze nog langer in de oven blijven. 

Haal de spareribs zodra ze zacht genoeg zijn uit de oven en bedek als je dat nog niet hebt gedaan met aluminiumfolie. Laat zo 10-15 minuten rusten. Voor extra smaak kun je de spareribs aan het einde nog grillen onder de ovengrill of op de barbecue, zodat ze dat lekkere krokante korstje krijgen. Serveer de spareribs met saus naar keuze, bijvoorbeeld barbecuesaus, of gewoon puur. Je kunt de spareribs tot twee dagen van tevoren garen zodat je ze op de dag zelf alleen nog hoeft op te warmen.  

Spareribs bereiden in de pan

Spareribs kun je ook in de pan bereiden. Dat geldt voor zowel rauwe als voorgegaarde spareribs. Het risico bij rauwe spareribs in de pan bereiden is dat ze sneller aanbranden, omdat je ze gedurende lange tijd op lage temperatuur moet garen. Een oplossing hiervoor is de slowcooker, dat is een apparaat dat gemaakt is om gerechten gedurende lange tijd op lage temperatuur te garen. Hierin brandt eten niet of nauwelijks aan en je hebt geen brandgevaar door de ingebouwde zekering. Heb je geen slowcooker, houd de spareribs dan goed in de gaten en gebruik eventueel een vlamverdeler om de temperatuur onder controle te houden.

Kant-en-klare of voorgegaarde spareribs zijn daarentegen ideaal om in de pan te bereiden. In het vriesvak kun je vier heerlijke smaken voorgegaarde spareribs vinden voor een lage prijs. Deze hoef je vaak alleen maar te verwarmen in de eigen verpakking. Verwijder de papieren verpakking en leg de ribs in het bijgeleverde zakje in een pan met water. Volg de aanwijzingen op de verpakking en verwarm ze tot de gewenste temperatuur. Tip: controleer of je spareribs uit de diepvries eerst moet laten ontdooien. Doe dit het liefst zo langzaam mogelijk, bijvoorbeeld een dag van tevoren in de koelkast. 

Spareribs bereiden in de airfryer of oven

Naast de pan en de oven kun je spareribs ook in de airfryer bereiden. De airfryer is erg handig omdat je de temperatuur en baktijd heel precies kunt instellen, maar het grote nadeel is dat het mandje al snel te klein is. Heb je niet zo veel spareribs nodig en ben je in het bezit van een airfryer? Gebruik die dan zeker. Verwarm de airfryer voor op 80-90 graden en wrijf de ribs in met kruiden of saus naar smaak. Rooster de spareribs één uur en keer ze vervolgens om. Herhaal dit totdat de spareribs zo zacht zijn dat het vlees bijna van het bot valt. Zijn de spareribs gaar? Verhoog dan de temperatuur naar 200 graden en rooster ze nog 5-10 minuten totdat het korstje mooi bruin kleurt. 

Voorgegaarde spareribs kun je ook prima in de airfryer of oven bereiden. Verwijder zowel de papieren als plastic verpakking en laat het vlees ten minste een half uur op kamertemperatuur liggen. Verwarm de airfryer voor op 160 graden en de oven voor op 180 graden. Verwarm de spareribs in de airfryer of oven gedurende 15-20 minuten. Verhoog de temperatuur met 20-40 graden en rooster nog 5-10 minuten totdat het korstje mooi bruin kleurt. 

Spareribs op de barbecue

Tot slot misschien wel de bekendste en populairste manier om spareribs te bereiden: op de barbecue! Het is het ultieme beeld van grillen en voor sommigen gaat er niets boven de echte barbecuebeleving. Of je nu een simpele huis-tuin-en-keuken barbecue hebt of een luxe variant in de vorm van een groot ei, barbecueën kan eigenlijk altijd. Zolang je maar weet hoe je de temperatuur in de barbecue beheerst. 

Het bereiden van spareribs op de barbecue kun je vergelijken met een oven, alleen is de buitentemperatuur een extra meewegende factor. Hoe kouder het buiten is, hoe harder je de barbecue zult moeten stoken om tot de juiste temperatuur te komen. Houd hier dan ook voldoende rekening mee. Zorg dat de barbecue een temperatuur van rond de 120 graden heeft voor rauwe spareribs en 180 voor voorgegaarde spareribs. Houd bovenstaande gaar- of verwarmtijden aan en controleer regelmatig hoe het ervoor staat. Wakker het vuur zodra de ribs warm en zacht zijn extra aan. Draai ze een paar keer om en laat 10-15 minuten afgedekt rusten voor je aan tafel gaat. En dan is het genieten maar!

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

ontdooien

Vlees, vis, gehakt en kip ontdooien: zo doe je dat het best

Eten zoals vlees, gehakt, vis en kip ontdooien? Lees in dit artikel hoe je snel en makkelijk eten kunt ontdooien.

Verder lezen
budge bbq vlees

De lekkerste budget barbecue recepten met vlees

Op zoek naar barbecue recepten met vlees, die niet al te veel kosten? Bekijk in dit artikel de lekkerste budget barbecuerecepten met vlees.

Verder lezen
satesaus maken

Zelf satésaus maken: 3 verschillende manieren

Zelf satésaus maken? Het is zo gedaan en ontzettend rijk van smaak. Bekijk in dit artikel 3 verschillende manieren om zelf satésaus te maken.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch