ALDI heeft een breed assortiment groente en fruit. De herkomst van deze groente en fruit is seizoensafhankelijk, maar veel komt gewoon uit Nederland.
Voor alle groente en fruit uit Nederland hanteren we de inkoopeis Planetproof. On the Way to PlanetProof certificering helpt telers zich nog meer in te zetten voor het verkleinen van hun milieu-impact. Zo zijn er criteria voor water- en energiegebruik en voor zo laag mogelijke inzet van gewasbeschermingsmiddelen (zoals pesticiden).
ALDI is zelf ook PlanetProof gecertificeerd. Zo worden wij als bedrijf ook gecontroleerd op het juist gebruik, administreren en communiceren van het keurmerk.
“On the way to Planet Proof” is een keurmerk voor duurzame productie van o.a. aardappels, groenten en fruit.
Telers en verwerkers met het keurmerk spannen zich onder meer in voor een vruchtbare bodem, betere waterkwaliteit, schonere lucht, zuinig energie- en watergebruik en circulaire afvalverwerking en recycling.
In het certificaat worden eisen gesteld op de thema’s:
• Bodem, landschap & biodiversiteit
• Water
• Energie
• Productie & consumptie
• Klimaat
De eisen in het certificaat worden opgesteld door een onafhankelijke stichting, Stichting Milieukeur. Niet alleen telers, adviseurs en wetenschappers zijn betrokken bij de totstandkoming van de eisen, maar ook milieuorganisaties zoals Greenpeace.
Koolen champignons uit de Wieringermeerpolder (Noord-Holland) is al decennialang een familiebedrijf. De familie Koolen zorgt al zo’n 15 jaar dag (en nacht) voor verse champignons bij ALDI.
Teun Koolen (32) vertelt ons er alles over:
“Champignons groeien het hele jaar door. Ze groeien binnen in een schuur in grote kweekbakken met lagen stro, compost en aarde. In de schuur worden met temperatuur en luchtvochtigheid de verschillende seizoenen nagebootst, waardoor champignons kunnen groeien. Na 5 weken kunnen we beginnen met oogsten, wat met de hand wordt gedaan.”
Het bedrijf is PlanetProof gecertificeerd. De belangrijkste elementen daarin zijn volgens Teun energie, water en bestrijdingsmiddelen.
“Een champignon heeft geen licht nodig. Om zelf alles goed te kunnen zien, gebruiken we LED-verlichting en groene stroom. En om het klimaat goed te kunnen regelen gebruiken we een energiezuinige installatie.” Een champignon bestaat voor meer dan 90% uit water en heeft dus veel vocht nodig. Dit gebeurt heel efficiënt: per kilo champignons wordt ongeveer 1 liter water gegeven. Omdat we veel schoonmaken letten we extra op efficiënt gebruik van water. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Champignonvliegen- en muggen zijn lastige plagen in de teelt, maar daar zetten we biologische bestrijding tegen in”.
Meer weten over het bedrijf en PlanetProof? Klik hier.
Daarnaast eisen we voor alle groente en fruit, ook die van buiten Nederland komen, dat ze voldoen aan het wereldwijde schema GlobalGAP en GRASP. In GlobalGAP worden eisen gesteld aan goede landbouwpraktijken op kwaliteit, voedselveiligheid en milieu. GRASP richt zich op arbeidsomstandigheden en -voorwaarden.
Uiteraard hebben we ook een aanbod van biologisch gecertificeerde groente en fruit in ons assortiment. Deze producten herken je aan het groene blaadje.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van uw e-mailadres
Bevestiging van uw telefoonnummer
Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer