Duurzame textielproductie bij ALDI

Duurzame textielproductie

 1. Startpagina
 2. Duurzame textielproductie

Sinds 2015 zetten we ons in om de milieu-impact van de textiel- en schoenenindustrie te beperken. We verplichten onszelf onder andere om bepaalde schadelijke chemische stoffen niet meer te gebruiken en te vervangen door veiligere alternatieven. Dit doen we via onze Detox commitment.

Gespecialiseerde testinstituten controleren regelmatig of onze leveranciers zich aan de regels houden en de hoeveelheid chemische stoffen onder de opgelegde grenswaarden blijft. Dat gebeurt via onderzoek op de producten, het afvalwater en het slib van de productievestigingen.

Onze internationale doelstellingen

percentage

100% van de productievestigingen die textiel en schoenen voor ons produceren, volgt de regel om schadelijke chemicaliën te verminderen.100% van alle risicovestigingen die textiel en schoenen voor ons produceren, moet zijn afvalwater controleren op chemicalien en een testrapport afleveren aan onze kwaliteitsdienst. 
100% van het leer in onze artikelen moet van leerlooierijen komen die gecertificeerd zijn door de Leather Working Group en gecontroleerd zijn op chemicaliëngebruik

Meer informatie over de ALDI Detox commitment:

Op weg naar een milieuvriendelijkere textielproductie

In 2015 stelden we samen met Greenpeace het ALDI Detox Commitment op. We hebben hierin afgesproken om in 2020 bepaalde schadelijke chemicaliën niet meer te gebruiken bij de productie van textiel en schoenen.

Ook na het behalen van dit doel blijven we ons inzetten om de textielsector milieuvriendelijker te maken. Bij deze omschakeling hebben we aandacht voor:

 • Het chemicaliënbeheer: onze leveranciers en productievestigingen zijn contractueel verplicht om bepaalde grenswaarden in hun chemische grondstoffen en hun afvalwater te respecteren.
 • De toeleveringsketen: dankzij een speciaal criteria- en beoordelingsdocument kunnen we op een objectieve manier kijken of een leverancier onze regels opvolgt. We stellen instrumenten ter beschikking waarmee onze handelspartners hun partners en leveranciers kunnen motiveren om de nodige veranderingen door te voeren.
 • Opleidingen: we organiseren interne opleidingen bij onze leveranciers om iedereen bewust te maken dat een omschakeling naar milieuvriendelijkere stoffen nodig is. Onze handelspartners werken daarnaast samen met externe adviseurs en experts om hun doelstellingen te realiseren en worden bij belangrijke fases in het omschakelingsproces ondersteund door een speciaal ALDI-team.
 • Databeheer: we verzamelen heel wat gegevens over onze leveranciers, zoals testresultaten over producten, afvalwater en slib van productievestigingen. Die verwerken en analyseren we nauwgezet. De informatie die daaruit komt, vormt vaak het onderwerp van gesprek met onze handelspartners. Zo kunnen we samen werken aan verbeteringen.
 • Dialoog: we gaan voor transparante communicatie. Daarom geven we regelmatig informatie over vorderingen die we maken. Hierboven vind je de voortgangsrapporten van onze ALDI Detox Commitment-campagne.
 • De consument: we streven niet alleen naar een meer bewuste industrie, maar ook naar een bewustere consument. Kennis die we opdoen over milieuvriendelijk textiel, is belangrijke informatie voor onze klanten en kan hen helpen op weg naar een duurzamere keuze. Daarom zetten we duurzaamheidslabels steeds duidelijk bij onze producten.

Wie zijn onze partners?

OEKO-TEX

Oeko-Tex®

Deze organisatie ontwikkelde onder andere de Oeko-Tex® Standard 100. Dit keurmerk garandeert dat het textielproduct – inclusief accessoires zoals knopen en ritssluitingen – niet schadelijk is voor de gezondheid. Het wordt zorgvuldig gecontroleerd door onafhankelijke instituten en in laboratoria onderzocht op bestrijdingsmiddelen, zware metalen en andere stoffen. Klik hier voor meer informatie. 

Leather Working Group

Leather Working Group (LWG)

In augustus 2015 is ALDI lid geworden van de Leather Working Group (LWG). LWG heeft als doel om de omstandigheden bij leerlooierijen en tussenhandelaren transparant te maken en duurzaam te veranderen. Dit houdt ook in dat de fabrikant geen potentieel kritische stoffen gebruikt in de verwerking van leder en het water- en energieverbruik omlaag brengt. Bovendien wordt de arbeidsveiligheid regelmatig gecontroleerd. Klik hier voor meer informatie. 

Herinnering voor

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie. *

Datum selectie *

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Velden met een ster * zijn verplicht om in te vullen.

Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"
div>

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.