Vegetarisch en plantaardig bij ALDI
Vegetarisch en plantaardig
  1. Startpagina
  2. Vegetarisch en plantaardig

Vegetarisch en plantaardig bij ALDI

Bij ALDI kun je heel goed terecht voor een vegetarische of plantaardige maaltijd. Zo hebben we verschillende vlees- en zuivelvervangers en andere vegetarische en vegan alternatieven in ons assortiment. Deze promoten wij gedurende het jaar in onze wekelijkse folder en op onze website en social media plaatsen we vele vega(n) recepten.

Waarom vegetarisch en plantaardig? 

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof én bouwstof. Zowel dieren als planten kunnen bronnen van eiwit zijn in onze voeding. Vlees en zuivel bevatten bijvoorbeeld dierlijke eiwitten, noten en peulvruchten bevatten plantaardige eiwitten.

Nederlanders kiezen steeds vaker voor een vegetarisch of plantaardig alternatief voor vlees en zuivel. Dat is beter voor klimaat, mens én dier. De productie van dierlijke eiwitten zorgt voor een aanzienlijk hogere klimaatbelasting dan de productie van plantaardige eiwitten. Dat komt omdat er veel land, water en voer voor nodig is. Alleen de productie van vlees is al goed voor 40% van de klimaatbelasting van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Ook adviseert het Voedingscentrum om vlees vaker af te wisselen met alternatieven zoals peulvruchten, noten of vleesvervangers.

Eiwitten kunnen we ook heel goed binnenkrijgen door meer plantaardig te eten. Daarom heeft de Nederlandse overheid een verdeling van 50% plantaardig en 50% dierlijk in 2030 als doel gesteld. Dit houdt in dat uiterlijk in 2030 de gemiddelde Nederlander minstens 50 procent van de eiwitconsumptie haalt uit plantaardige eiwitbronnen en maximaal 50 procent uit dierlijke bronnen. In 2022 was deze verdeling, volgens onderzoek van het RIVM, nog 42% plantaardig en 58% dierlijk.

Beleid & doelen

Als ALDI ondersteunen we de eiwittransitie en streven we naar een verhouding van 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten in verkoopvolume in 2025. Ons uiteindelijke doel is een verdeling van 60% plantaardig en 40% dierlijk eiwit in 2030. Tegelijkertijd houden we de totale hoeveelheid verkochte eiwitten minimaal gelijk.

Resultaten

Sinds 2022 monitoren we onze verkoop van plantaardige en dierlijke eiwitten en rapporteren we hierover. Zo kunnen we onze bijdrage aan de eiwittransitie volgen en waar nodig bijsturen.

Het monitoren en rapporteren doen we op basis van de Eiweet-methodiek, ontwikkeld door Green Protein Alliance (GPA) en ProVeg. De meting over 2023 laat zien dat de huidige verdeling plantaardige / dierlijke eiwitten in onze verkoop is 37%/63%*, net zoals in 2022. Wij rapporteren jaarlijks over de verhouding plantaardig / dierlijk eiwit en zijn betrokken bij de doorontwikkeling van de Eiweet-methodiek. De Eiweet-methodiek wordt ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit.

*Deze Eiweet-meting is uitgevoerd op productniveau, voor vast en actie-assortiment en voor zowel huismerk als A-merk producten. Hierdoor geeft deze uitkomst inzicht in de verhouding van alle verkochte artikelen bij ALDI in 2023. We zijn zoveel mogelijk uitgegaan van daadwerkelijke eiwitpercentages in onze producten. Wanneer informatie verouderd of niet beschikbaar was is gebruik gemaakt van de eiwitpercentages uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). De data over 2023 is door GPA en ProVeg gevalideerd. 

Aanpak & highlights

Wat doet ALDI?

In ons assortiment vind je verschillende vlees- en zuivelvervangers en veel andere plantaardige producten zoals noten, peulvruchten en granen. Steeds meer van deze producten herken je bij ALDI aan het V-label vegetarisch of vegan.

In maart 2024 introduceerde ALDI Nederland het huismerk My Vay. My Vay is het huismerk voor vlees- en zuivelvervangers. Op dit moment vind je onder My Vay onder andere haver-, amandel- en sojadrinks en alternatieven voor yoghurt. We zullen het My Vay assortiment de komende tijd geleidelijk verder uitbreiden met steeds meer vlees-, zuivel- en kaasvervangers. 

Met wie werken we samen?

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel bij ALDI

ALDI is partner van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en steunt deze jaarlijkse campagne voor plantaardig eten. In de Week Zonder Vlees & Zuivel wordt iedereen opgeroepen de uitdaging aan te gaan om een week lang geen vlees, vis en zuivel te eten. Daarom vind je in de ALDI folder van week 10 in maart geen vlees, vis en zuivelproducten. Het doel van het initiatief is om Nederlanders bewust te maken van de positieve impact van minder vlees en zuivel eten. Met de campagne laten we zien dat vegetarisch en plantaardig eten heel gemakkelijk én lekker kan zijn.

Wat kun jij zelf doen? Vega(n) recepten en producten

Voor de lekkerste vegetarische gerechten en onze actuele vega(n) producten, kijk hieronder op de receptenpagina en onze assortimentspagina’s. Nog meer weten over plantaardig eten? Hier vind je nog meer inspiratie. Plantaardig? Natuurlijk wel: dat is niet alleen goed voor mens, dier en milieu, maar bij ALDI ook goed voor je portemonnee!

Vegan recepten

Vegan recepten

Ontdek onze heerlijke vegan recepten voor elke gelegenheid! Snelle of uitgebreide maaltijden en alles 100% plantaardig!

Verder lezen
Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

Ontdek een wereld van smaak zonder vlees! Laat je inspireren door onze makkelijke en heerlijke vegetarische recepten.

Verder lezen
Vega (vleesvervangers) van ALDI

Vega (vleesvervangers)

Bekijk hier het vega assortiment.

Verder lezen
Plantaardige zuivel bij ALDI

Plantaardige zuivel

Bekijk hier het assortiment van plantaardige zuivel.

Verder lezen
Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch