Als ALDI Nord maken wij deel uit van wereldwijde waardeketens en zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor het respecteren van mensenrechten. Wij zijn ervan overtuigd dat het succes van een onderneming alleen toekomstbestendig is wanneer mensenrechten worden erkend en beschermd.
Om invulling te geven aan onze verantwoordelijkheid is het noodzakelijk deze stevig te verankeren in de organisatie en bedrijfsvoering. Daarom hebben wij samen met Aldi Süd een Beleidsverklaring inzake naleving van de mensenrechten opgesteld, waarmee we laten zien dat wij onze verantwoordelijkheid serieus nemen.
Bovendien zijn ons bindende CR-beleid en onze aanvullende sociale normen al jarenlang sterke richtlijnen voor ons en onze zakelijke partners voor de implementatie van een duurzame toeleveringsketen. Ze bepalen onder meer onze verwachtingen van sociale leef- en werkomstandigheden en respect voor mensenrechten binnen de productieprocessen van onze producten. Daarnaast verwijzen we naar internationaal en nationaal geldende mensenrechten en dragen we verantwoordelijkheid.
Wij zijn ons bewust van het feit dat ons handelen, en dat van onze ketenpartners, nadelige effecten kan hebben op mensenrechten in de gehele toeleveringsketen. In overeenstemming met onze verplichtingen op grond van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights, streven wij ernaar om negatieve gevolgen voor de mensenrechten die rechtstreeks verband houden met onze activiteiten, producten of diensten, te voorkomen of te verminderen en doen we voortdurend onderzoek naar mensenrechtengerelateerde risico's, bijvoorbeeld via hot spot-analyses. Daarnaast nemen we de beoordelingen van externe experts, voortvloeiend uit omvangrijk stakeholderonderzoek, in onze afwegingen mee.
Voor het verkrijgen van inzicht in de arbeidsomstandigheden bij de productie van onze non-food artikelen in risicolanden, maken we gebruik van een tal van instrumenten: certificering, uitgebreide sociale audits door externe partijen, onderzoek op productielocaties door eigen deskundig personeel (ALDI Social Assessments - ASA's), evenals de dialoog met leveranciers. Verder verhogen we de frequentie waarmee we de landen van productie en de oorsprong van onze producten bezoeken, om een duidelijker beeld te krijgen van de omstandigheden ter plaatse. Ook daar gaan we de dialoog aan met belanghebbenden en individuen die mogelijk worden getroffen, om gevallen waarin de mensenrechten niet worden gerespecteerd beter te identificeren en vroege preventie mogelijk te maken.
Ook leggen we als levensmiddelenbedrijf een bijzondere nadruk op de identificatie van mensenrechtengerelateerde risico's in de ketens achter onze voedselproducten. Zo verhogen we het aantal sociale audits van en bezoeken aan onze foodproductieketens, hetzij door onze eigen werknemers, hetzij met behulp van externe derde partijen. Samen met een onafhankelijke dienstverlener die gespecialiseerd is in duurzaamheidsvraagstukken, hebben we nu ook de mogelijke mensenrechtenrisico’s in onze productieketens uitgelicht. Het doel van deze analyse was het identificeren van mensenrechtenrisico's in de wereldwijde productieketens van de hele ALDI Nord Group, maar ook het bepalen waar onze invloed het grootst is. De reikwijdte omvat de gehele productieketen met een speciale focus op zowel grondstoffenproductie als de uiteindelijke productielocaties en is gebaseerd op interne gegevens, zoals inkoopvolumes en de locaties van producenten en productiefaciliteiten, evenals wereldwijde handelsgegevens. Daarnaast zijn verschillende erkende bronnen geraadpleegd, zoals de Global Slavery Index, de Environmental Performance Index en de Corruption Perception Index door Transparency International.
Naast sociale risico's heeft de analyse betrekking gehad op milieurisico's in de gehele productieketen, aangezien deze ook een indirect effect hebben op mensenrechten. Er is een algemene risicoanalyse uitgevoerd voor elk land van herkomst of productie.
1. Rechten van werknemers: het risico dat werknemersrechten worden geschonden, bijvoorbeeld door overschrijding van de toegestane werktijden, lage lonen, gezondheids- en veiligheidsrisico's, pesterijen op het werk, intimidatie en misbruik, discriminatie of beperkte vrijheid van vereniging.
2. Discriminatie op grond van geslacht: beoordeling van ongelijke behandeling van mannen en vrouwen (inclusief specifieke problemen waarmee vrouwen worden geconfronteerd) en het risico van mogelijke genderspecifieke discriminatie, bijvoorbeeld door gendergerelateerd misbruik of discriminatie met betrekking tot lonen en arbeidsomstandigheden.
3. Kinderarbeid: het risico dat kinderen werk verrichten dat een negatief effect heeft op hun gezondheid en ontwikkeling, en het risico van werk voor kinderen in de leerplichtige leeftijd.
4. Gedwongen en gebonden arbeid: verwijst naar moderne vormen van slavernij en mensenhandel, bijvoorbeeld door druk uit te oefenen, lonen in te houden of andere vormen van dwang.
5. Waterschaarste: het risico dat de vraag van een land naar water groter is dan de beschikbaarheid. Dit gaat gepaard met beperkte toegang tot watervoorziening – met name voor persoonlijke consumptie.
6. Kwetsbaarheid voor klimaatverandering: beoordeling van het huidige en toekomstige risico dat een bepaald land wordt blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Daarnaast werd ook de bereidheid van de private en publieke sector om te investeren in de noodzakelijke aanpassingen geëvalueerd (bijvoorbeeld in het geval van droogte, overstroming of orkaan).
7. Ontbossing / landconversie: de kans dat producten worden geteeld op land dat recentelijk een bosgebied met hoge beschermingswaarde was.
8. Industriële vervuiling: productie die leidt tot lucht- en waterverontreiniging, (chemisch) afval en geluidshinder.
De grafische afbeeldingen tonen de grondstoffen en productgroepen die een hoog risico op mensenrechtenschendingen vertegenwoordigen en die voor ALDI het belangrijkst worden geacht wat betreft invloed:
Grondstofniveau:
Productielocatieniveau:
We beschouwen de risicobeoordeling als een startpunt voor het identificeren van de belangrijkste mensenrechtenrisico's in onze productieketens en voor het bepalen van de relevante aandachtsgebieden voor ons verdere werk.
Als volgende stap zullen we ons concentreren op de grondstoffen waar volgens de analyse de grootste risico’s liggen - koffie, cacao, noten en tropisch fruit, met name bananen - in de landen van oorsprong die het meest relevant zijn voor ALDI Nord. Vervolgens zullen we specifieke maatregelen ontwikkelen om deze risico's te verminderen. In de toekomst zullen we onze inzet en inspanningen binnen de aanvullend geïdentificeerde risicogebieden aanzienlijk vergroten in het kader van onze internationale Responsible Sourcing Strategy, naast de huidige maatregelen die worden genomen om nadelige effecten op de mensenrechten te voorkomen of te verzachten.
Op dit moment implementeren we al verschillende maatregelen om mensenrechtenrisico's binnen onze food- en non-foodproductieketens te voorkomen of aan te pakken, waaronder:
Uit ervaring blijkt dat de arbeidsvoorwaarden in de productieketen het beste kunnen worden verbeterd binnen het kader van gezamenlijke initiatieven en partnerships. De productieketen is complex, problemen zijn vaak systematisch van aard en de productieketen wordt in veel gevallen gedeeld met andere bedrijven.
De ALDI Nord Group is daarom aangesloten bij productspecifieke multi-stakeholderinitiatieven, zoals bijvoorbeeld:
We publiceren regelmatig over de voortgang van onze inzet op mensenrechten.
Het inkomen en loon van werknemers langs toeleveringsketens is vaak niet voldoende voor een degelijke levensstandaard. We zien in dat er een kloof kan zijn tussen het wettelijke minimumloon, het eigenlijk betaalde loon en het leefbaar loon en inkomen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de mensenrechten. Wij erkennen ook dat collectieve onderhandelingen een sleutelrol kunnen spelen bij het vaststellen van leefbare lonen en het dichten van de loonkloof. We steunen dan ook de goedkeuring van maatregelen door regeringen om collectieve onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers te bevorderen.
In de werkgroep van Duitse retailers hebben wij ons daarom vrijwillig ingezet voor de bevordering van leefbare lonen en inkomens. We willen de mensenrechten in onze toeleveringsketens beschermen en armoede reduceren. We zijn van plan ondersteunende maatregelen te nemen om op lange termijn een leefbaar inkomen en loon te realiseren. Daarvoor beginnen we bij de primaire productie van de eigenmerkartikelen in ons assortiment.
De stappen die in de verbintenis zijn overeengekomen, omvatten de berekening van de inkomens- en loonverschillen en de implementatie van duurzame inkooppraktijken samen met de inkopers en leveranciers.
Overzicht van de doelstellingen:
Lees meer over wat wij doen met dit onderwerp:
Klachtenmechanismen vormen een geschikt middel om risico’s met betrekking tot mensenrechten vroegtijdig te signaleren. Omdat wij de laatste stap zijn in deels complexe productieketens, is het voor ons echter een grote uitdaging klachtenprocedures te implementeren in de diverse herkomstlanden van de producten die wij verhandelen. Wij zetten ons in om de toegang tot een klachtenprocedure in de relevante productieketens te verbeteren. Dit doen we ook in het kader van verschillende lidmaatschappen, zoals van het Textilbündnis.
Transparantie is een essentieel onderdeel van due diligence op het gebied van mensenrechten. Momenteel communiceren we al over onze huidige maatregelen in bijvoorbeeld ons MVO-jaarverslag en op onze website. In de toekomst willen we nog uitgebreider communiceren over mensenrechtenrisico's en onze maatregelen.
Wij zijn ons bewust van het feit dat de implementatie van due diligence een proces is dat continu in ontwikkeling is. Daarom evalueren we onze processen en instrumenten op regelmatige basis.
Lees hier meer over wat wij doen om mensenrechten te beschermen (Engels).
Lees ons Mensenrechtenbeleid hieronder:
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van uw e-mailadres
Bevestiging van uw telefoonnummer
Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer
Sociale risico's