Project Kruidenrijk Grasland van ALDI voor meer biodiversiteit
  1. Startpagina
  2. ‘Heb geduld en trek niet te vroeg conclusies’

Interview de heer De Gouw

Plaats: Hank, Noord-Brabant
Aantal koeien: 90 koeien
Aantal hectare: 45 
Aantal hectare Kruidenrijk Grasland: 9, waarvan 2 project ALDI

Hank

"Heb geduld en trek niet te vroeg conclusies"

Wat begon met een probeersel vanuit een kapotte zak kruiden van een leverancier, is uitgegroeid tot 9 hectare kruidenrijk grasland. Sinds 2021 experimenteert biologische boer Bartje de Gouw met kruidenrijk grasland, dat hij verder wil uitbreiden. Op zijn stuk land vind je allerlei kruiden, zoals de gele honingklaver, weegbree, witte en rode klaver, esparcetten en boterbloemen. 

Zoektocht
Op een bodem van zeeklei waar kruiden makkelijk groeien, had hij veel klavers op zijn land, maar die deden niet veel goeds voor zijn land en koeien. Rode klaver heeft een houtachtige stengel die koeien niet snel opeten, en als er een koe op loopt gaat het snel kapot. De Gouw ging op zoek naar een mix van kruiden die goed zijn voor zijn bodem en zijn koeien. 

Allerlei voordelen
De kruiden staan nu mooi hoog. Het is niet alleen een mooi plaatje, het heeft ook voordelen. “De kruiden wortelen dieper dan gras en kunnen veel beter tegen droog weer. Weegbree voorziet de koeien van mineralen, zo komt alle kwaliteit van eigen land en hoef ik geen extra mineralen meer te kopen.“

Insecten 

Ook ziet hij dat er meer insecten zijn, zoals vlinders en vliegen. “Dat heb je op puur grasland niet. Ik zie ook meer zwaluwen, die echte insecteneters zijn. Het is daardoor goed voor de hele voedselketen. De koeien hebben wel meer hinder van vliegen. Misschien is er volgend jaar wel een natuurlijke vijand die zorgt dat de vliegen weer afnemen.”  


Effect op akkerbouw

Naast melkkoeien heeft De Gouw ook akkerbouw op zijn land, hij wisselt iedere paar jaar het grasland om tot akkers. Zo verbouwt hij knolselderij, uien, aardappelen en mais. Het is nu nog onbekend hoe de gewassen straks gaan reageren op de bodem, die veranderd is door de wortels van de kruiden. Wat doet bijvoorbeeld een weegbree voor akkerbouw? “Daar is nog heel weinig onderzoek naar gedaan, ik hoop dat het een positief effect heeft op de oogst, maar dat moeten we afwachten.”


Gewoon proberen
Zijn advies voor andere boeren: “Probeer het gewoon, de tijd van alleen maar gras en kunstmest is wel voorbij. Iedere grond en elk bedrijf is anders, het is voor iedereen een zoektocht naar de juiste balans. We proberen nu uit wat het beste werkt met maaien en zaaien. Als je te veel maait heb je verlies van kruiden. Het blad slinkt dan sneller, het is moeilijk op te rapen en het breekt makkelijker. Ook kan het wortelstelsel daar niet goed tegen. Het duurt namelijk even voordat kruiden een stevig wortelstelsel opbouwen en de winter doorkomen. Het eerste jaar moet je voorzichtig zijn met mest: anders druk je alle kruiden weg. Heb geduld en geef het een kans, dan brengen kruiden mooie resultaten voor de boerderij en natuur.”

 

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch